17 °C Budapest
Depressed senior woman at home feeling sad. Elderly woman looks sadly outside the window. Depressed lonely lady standing alone and looking through the window.

Ma érkezik a nyugdíjemelés: 170 ezer forintra nőhet az átlagnyugdíj, mutatjuk a pontos számokat

2022. július 12. 08:25

A mai napon érkezhet meg a júliusi emelt összegű nyugdíj, és a pótlólagos nyugdíjkorrekció az idősek bankszámláira. A két összeg nem egyben, hanem külön érkezik, ezért két utalás várható.

A pluszjuttatás ma érkezik meg a bankszámlákra, a postások pedig a megszokott rend szerint kézbesítik az összeget. Az emelés a 13. havi nyugdíjra is vonatkozik, az intézkedés mintegy 2,5 millió ember érint.

Átlagosan 52 ezer forint pluszpénzzel számolhatnak júliusban a nyugdíjasok; akik bankszámlára kérték az utalást, már július 12-én megkapják a július havi nyugdíjuk mellett a nyolc havi nyugdíj után járó emelést is - közölték korábban. A kiegészítő emeléssel mintegy 2,5 millió nyugdíjasnak együttesen 184 milliárd forint pluszpénzt folyósít az államkincstár - mondta Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára. Ezt a két számot leosztva az átlag 73 600 forint körül lenne, ezek szerint azonban a többség kevesebbre számíthat.

Ahogy azt a Pénzcentrum korábban elemezte, akár 78 ezer forintot is kaphatnak az idősek a mai napon. 2022. januárban 164 102 forint volt az öregségi nyugellátás átlagos összege havonta - a Magyar Államkincstár előzetes adata szerint, mely a Magyar Statisztikai Zsebkönyvben jelent meg. Ez azt jelenti, hogy az átlagos nyugdíjösszeget kapó időseknagyjából 6 ezer forint emelésre számíthatnak júliustól. A KSH kiadványából az is kiderült, hogy

nagyjából 1 millió 165 ezer idős az átlag alatti összeget kapja, míg több mint 114 ezer nyugdíjas 300 ezer forint feletti összeget kap. Az ő emelésük több mint 11 ezer forint lesz havi szinten júliustól.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Cikkünkből kiderült, hogy így lesz 1 millió 165 ezer idős, aki az átlagnyugdíj alatti összeget kap, vagyis számukra az emelés is legfeljebb 5200 forint lesz, vannak viszont több mint 100 ezren, akik 11 ezer forintnál is nagyobb havi emelést kapnak, egy összegben pedig több mint 78 ezer forintot júliusban. Azt, hogy pontosan hogyan kell kiszámolni, kinek mekkora emelés, korrekció érkezhet, ebben a cikkben részleteztük. Aki nem akar számolgatni, könnyen kiszámolhatja a várható összeget a Pénzcentrum nyugdíjkalkulátorával a júniusi nyugdíj összegéből:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 5. szerda
Aurél
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?