35 °C Budapest
A ninety year old lady is covered in an insulating blanket to try and stay warm and is unable to leave her house unaided as she is registered blind and frail.

Tovább nyílik a nyugdíjolló: a korhatáremelés nem megoldás, igazi reformra van szükség

2022. június 1. 10:29

A jelenlegi nyugdíjrendszer, melynek szabályai 2013-tól változtak, azt eredményezik szakértők szerint, hogy a nyugdíjas társadalom szélsőségesen kettészakad. A szegényebb rétegek egyre szegényebbek, a felső réteg ezzel szemben a nyugdíjjárulék plafonjának eltörlése miatt milliós nyugdíjakat kap.

Ez a két véglet már az Európai Uniónak is szemet szúrt, a legutóbbi országjelentésben külön is felhívták a magyar vezetés figyelmét arra, hogy a nyugdíjrendszer utóbbi évtizedben született módosításai növelik a nyugdíjasok közti egyenlőtlenségeket, ráadásul egyre több pénzbe kerülnek - írja a Népszava. Hasonló kritikát fogalmaztak meg az uniós elemzők amiatt, hogy a nyugdíjak egyre jobban elszakadnak a bérektől. Azt mondják, „az elmúlt 6 évben a nyugdíjak évente 2,7 százalékkal, a bérek viszont ennél gyorsabban, átlagosan 9,6 százalékkal nőttek. Ennek eredményeként a 2022-ben nyugdíjazottak nyugellátása névértéken több mint 40 százalékkal magasabb volt azokénál, akik ugyanolyan hosszú szolgálati idő után, de 6 évvel korábban vonultak nyugdíjba”.

A Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa (NYUSZET) soros elnöke, Hegyesiné Orsós Éva szerint a nagyon magas keresetűeknek lenne módjuk a mostanában oly divatos szlogen, az öngondoskodás megvalósítására, mert milliókból lehet befektetni, de az átlagkeresetek erre nem alkalmasak. Hegyesiné Orsós Éva a lapnak elmondta, hogy bár a Magyar Nemzeti Bank (MNB) „Fenntartható egyensúly és felzárkózás 2022. május” című nemrég megjelent javaslatcsomagja több ponton is belenyúlna a nyugdíjrendszerbe, mégsem gondolja, hogy átfogó reformcsomagról van szó. A NYUSZET soros elnöke szerint ugyanis egy ekkora társadalmi rendszer átalakítása rengeteg előzetes felmérést, számolást igényel, és feltételezi az érintettekkel való egyeztetést, de ilyenekről nem lehet hallani.

A Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület vezetője, Karácsony Mihály szintén korszerűtlennek tartja a mostani nyugdíjrendszert, és nem lát olyan jeleket, amelyek új kormányzati nyugdíjtervekről szólnának. Szerinte nincs sem társadalmi, sem pedig tudományos nyomás, ami rákényszerítené a kormányt egy új, modern, XXI. századi nyugdíjpolitika létrehozására, és a pénzügyi lobbi ötletei nem álltak össze olyan átgondolt rendszerré, amely a társadalmi igazságosságot tartaná szem előtt.

A Nyugdíjas Parlament vezetője arra is emlékeztetett, hogy a magyar férfiak 38 százaléka nem éli meg a nyugdíjazását, ami mindenképpen központi változtatást igényel. Az uniós javaslatcsomag például kiemelte, hogy Magyarországon a legmagasabb a ledolgozott órák száma, vagyis az alacsony hatékonyságot az emberek agyondolgoztatásával akarjuk ellensúlyozni - írja a lap.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?