14 °C Budapest
Milliós összegeket hagynak a magyarok a NAV-nál: így kérheted ki a jussodat a hivatalból

Milliós összegeket hagynak a magyarok a NAV-nál: így kérheted ki a jussodat a hivatalból

2022. május 4. 13:28

Kevesen tudják, de akár 20 százalékos adóvisszatérítés is igényelhető a nyugdíj-előtakarékosság éves befizetésére. Azonban sokan elfelejtik érvényesíteni ezt a jogosultságot, így életük során több millió forintot hagynak a pamlagon, számolt be a Bankmonitor.

A nyugdíjmegtakarítások egyik legkedveltebb tulajdonsága az elérhető állami támogatás. A támogatás valójában SZJA-visszatérítés, így csak azok a megtakarítók vehetik igénybe, akik fizetnek személyi jövedelemadót. A támogatás mértéke az adott évi nyugdíjcélú befizetések 20%-a, de legfeljebb 100-150 000 forint, attól függően, hogy milyen megtakarítási formáról van szó.

A NAV adatai szerint tízezrek nem igénylik vissza az SZJA-t

A megtakarításokra nem automatikusan érkezik az SZJA-jóváírás, hanem ezt minden évben külön igényelni kell az adóbevallás elkészítésekor, jóváhagyásakor. Akik elmulasztják az igénylést, ők a jogosultságuk ellenére nem tudnak részesülni ebben a támogatásban. A NAV és a MABISZ (Magyar Biztosítók Szövetsége) adataiból kiderül, hogy az elmúlt 5 évben jellemzően a nyugdíjbiztosítással rendelkezők 80-88%-a igényelt adóvisszatérítést a nyugdíjmegtakarítására. Ez egyben azt is jelenti, hogy az idős korukra nyugdíjbiztosításon keresztül megtakarítók 12-20%-a nem él az állami támogatás lehetőségével: 2020-ban ez összesen 72 000 embert jelentett. Ha feltételezzük, hogy az átlagos megtakarításuk megegyezett a visszatérítést igénylőkével, akkor elmondható, hogy fejenként kb. 49 000 forint (együttesen 3,5 milliárd forint) állami támogatástól estek el.

Milyen okai lehetnek a támogatás kihasználatlanságának?

Fontos, hogy a nyugdíjbiztosítással rendelkező ügyfelek között vannak olyanok, akik nem fizetnek személyi jövedelemadót, ilyen például a KATÁ-s vállalkozók vagy a négygyermekes anyák csoportja. Az ő esetükben az adóvisszatérítés kihasználatlanságát nem mulasztás, hanem jogosulatlanság okozza.

Ugyanakkor sokan vannak azok is, akik egyszerűen elmulasztják a támogatás érvényesítését. Ennek oka lehet az, hogy nem kellő körültekintéssel töltik ki az adóbevallásukat, és megfeledkeznek arról, hogy jelezzék benne az adóvisszatérítésre irányuló igényüket. Ebben az esetben gyakorlatilag kidobott pénz lesz a befizetett SZJA egy része: az éves megtakarítás 20 százalékát vissza lehetne kapni, de mégsem élnek ezzel a lehetőséggel.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Drága mulatság elveszíteni az adóvisszatérítést

Az adóvisszatérítés ki nem használása a megtakarítás teljes futamideje alatt nagyon jelentős veszteséget eredményezhet. Ha valaki 40 éves korában kezdte a megtakarítást, és havi 20 000 forintot tett félre, melyet évente 3%-kal növelt, akkor 65 éves koráig 8,75 millió forintot tett félre a számlájára. Az évtizedek során így összesen 1,75 millió forintnyi SZJA-visszatérítést kapott, amely a hozamokkal együtt 3,7 millió forintra hízhat, mire nyugdíjba vonul. Aki jogosult lenne az adóvisszatérítésre, de nem használja ki, ő ezt a pénzösszeget veszíti el. Ennek következtében a nyugdíjas éveire felhalmozott megtakarítása 22,4 millió forint helyett 18,6 millió forint lesz.

Használd ki az állami támogatást!

A 21. századi fejlett világ társadalmaiban drasztikus gyorsaságú elöregedési folyamat megy végbe. Az idősek létszáma növekszik, miközben egyre kevesebb gyermek (leendő adófizető) születik. Ilyen körülmények között a nyugdíjrendszer nehezen fenntartható, éppen ezért kulcsfontosságú, hogy az aktív dolgozók alternatív jövedelemforrást is kiépítsenek saját idős korukra. Egy nyugdíjcélú megtakarításon keresztül havi rendszerességgel lehet előtakarékoskodni, a félretett pénzösszegek pedig jelentős hozamot termelhetnek a futamidő során. Érdemes tehát élni ezzel a lehetőséggel és kihasználni a 20 százalékos állami támogatást.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?