Serious old man trying to make an envelope at home

Jöhet a rendkívüli nyugdíjemelés? Ennyit kaphat egy átlagos idős az infláció miatt

2022. március 28. 10:01

Mivel 5 százalékkal növelték januárban a nyugdíjakat, így minimum 2,5-3 százalékos emelés látszik az adatokból a nyugdíjszakértő szerint. Mint Farkas Andtás kiemelte, adott esetben 4,8 százalékos nyugdíjemelés is lehet, viszont ennek még nincs realitása júniusban.

Mivel csak 5 százalékkal növelték januárban a nyugdíjakat, így minimum 2,5-3 százalékos emelés látszik az inflációs adatokból - mondta Farkas András nyugdíjszakértő az ATV Start című műsorában. A szakember szerint adott esetben 4,8 százalékos nyugdíjemelés is lehet, viszont ennek még nincs realitása júniusban.

A nyugdíjszakértő szerint, ha egy újabb 5 százalékos emelés követné idén a júniusi és novemberi nyugdíjemelést, akkor az lényegében olyan lenne, mintha 14. havi nyugdíjat kapnának az idősek. Ugyanis 161 ezer forint az átlagnyugdíj, így a korrekcióval 4200 forintot kapna havonta egy átlagnyugdíjas, ami éves szinten közel ötvenezer forintot jelent.

A 2,5 százalékos emelés Farkas András számításai szerint 100 milliárd forintos, a 4,8 százalék 192 milliárdos pluszkiadást jelentene a gazdaság számára. Hozzátette, a 20 ezer forintos nyugdíjprémium sem lenne kizárt, ha a GDP növekedése elérné a 4,5 százalékot, meghaladva a 3,5 százalékos küszöbértéket. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?