30 °C Budapest
road, drone view, forest

Ezekben a megyékben a legrosszabb a magyar nyugdíjasok helyzete: nincs megállás ezen a lejtőn?

2022. február 12. 13:00

Nehéz a nyugdíjasok helyzete Magyarországon 2022-ben, a legtöbben pedig nem is számítanak javulásra a jövőben. Megyénként azonban nagy eltérés mutatkozhat abban, hogy mennyire elégedettek jelenleg az életükkel, hogyan látják anyagi helyzetüket és egészségügyi állapotukat. A Pénzcetrum felméréséből az derült ki, hogy leginkább a Pest megyei nyugdíjasok elégedettek az életükkel, a baranyaiak, szabolcsiak a legkevésbé. A nyugdíjasok egészségével Borsodban vannak a legnagyobb gondok, míg az anyagiak terén a Komárom-Esztergom megyei nyugdíjasok veszítettek a legtöbbet.

A magyar nyugdíjasok helyzetéről szóló cikksorozatunk első részében a Pénzcentrum legfrissebb kutatásának legfontosabb, általánosabb megállapításait közöltük, a sorozat második részében pedig azzal foglalkozunk, milyen eltérések mutatkoznak megyénként.

A magyar nyugdíjasok saját helyzetüket egyértelműen rosszabbnak ítélik, mint a még aktív válaszadók lapunk felmérésben, amelyből az is kiderült, hogy a jövőt illetően is sokkal pesszimistábbak a nyugdíjasok. A válaszok nagy arányban tanúskodnak arról is, hogy a koronavírusjárvány jelentősen rontott a helyzetükön. Ezúttal kifejezetten azt vizsgáltuk, melyik megyében hogyan oszlottak meg a válaszok. Sokszor született meglepő eredmény: nem feltétlenül abban a megyében a legpesszimistábbak a nyugdíjasok, ahol a legtöbbeknek romlott az anyagi helyzete, vagy egészségi állapota.

A felmérés egyik fő tanúsága, hogy Magyarországon nem sokan elégedettek jelenleg az életükkel jelenleg. A 10-es skálán a válaszadóink átlagosan 4,5 pontot adtak arra a kérdésre, hogy "Mennyire elégedett az életével mostanában?". Ha nemcsak az átlagot vesszük figyelembe, hanem azt is, hogy milyen nagy arányban választották az egyes kérdések esetén csak 1, 2 vagy maximum 3 pontot, akkor látható, milyen téren a legnagyobb az elégedetlenség.

Látható, hogy a nyugdíjas válaszadók legnagyobb arányban az anyagi helyzetükkel való elégedettségükre adtak alacsony pontszámokat, legnagyobb arányban pedig a szabadidejükkel elégedettek, azonban 31 százalékuk erre is 1, 2 vagy 3 pontot adott csak.

A nyugdíjas elégedettségi szint átlaga tekintetében Baranya, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Bács-Kiskun a sereghajtók, miközben az aktív válaszadók nem egy megyében rosszabb pontszámokat adtak. Kiugró a különbség Borsod, Komárom-Esztergom és Fejér megyében a nyugdíjasok és aktív lakosság értékelése között.

A legtöbb nyugdíjas úgy érzi, romlott az anyagi helyzete

A kutatásunkban számos anyagi helyzetre vonatkozó kérdést vizsgáltunk meg, a kapott válaszokból pedig az rajzolódik ki, hogy a nyugdíjas válaszadók között nagy arányban vannak, akiknek anyagi gondjaik vannak, nem tudnak félretenni, az anyagi helyzetükön a járvány jelentősen rontott, és nem remélik, hogy 2022-ben jobbra fordulna a helyzetük. Bár a nyugdíjasok 41,2 százalékának nem változott az anyagi helyzete azóta, hogy a koronavírus járvány elérte Magyarországot, és 4,8 százaléknak még javult is, mégis 53,3 százalék szerint inkább, vagy jelentősen romlott az anyagi helyzete. A válaszadók 44,7 százaléka pedig úgy véli, 2022-ben további romlás várható.

Érdekes, hogy nem is a legszegényebbnek tartott megyékben romlott a legtöbb válaszadó anyagi helyzete a járvány óta, az élen Komárom-Esztergom megye áll. Azok arányában, akik szerint a negatív tendencia 2022-ben is folytatódni fog, bár nem az első helyen, de szintén élen járnak. Látható az is, hogy Bács-Kiskun és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben is 60 százalék felett van az anyagi helyzetük romlását tapasztalók aránya, míg a többi megyében nagyrészt az 50-55 százalékos sávban maradtak.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A jövőt illetően a Bács-Kiskun megyei nyugdíjasok, valamint a Jász-Nagykun-Szolnok és Komárom-Esztergom megyeiek a legpesszimistábbak, ugyanis a válaszadó nyugdíjasok több mint fele az anyagi helyzet romlását várja 2022-ben. A cikksorozatunk további részeiben arra is kitérünk, hogy csökkent, vagy nőtt-e nyugdíjasok jövedelme, tudtak-e félretenni, illetve csökkentek-e vagy nőttek a kiadásaik. Részletesen elemezzük, mely termékekre fordított kiadások viselik meg legjobban a pénztárcákat.

A nyugati megyék úszták meg jobban egészségromlás nélkül a járványt

Bár nem olyan mértékben, mint az anyagi helyzet (53,3%), a nyugdíjasok egészségi állapota is nagy arányban romlott a járvány óta. Összesen a válaszadók 46,4 százaléka érezte úgy, hogy inkább, vagy jelentős mértékben romlott az egészségi állapot az elmúlt időszakban. Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Fejér megyékben értékelték a legnagyobb arányban úgy, romlott az utóbbi két évben az egészségük. Bár a Veszprém, Győr-Moson-Sopron, Zala és Somogy megyékben élő nyugdíjasok sokkal kisebb arányban érezték, hogy romlott az egészségük, még a somogyiak közül is minden harmadik nyugdíjas ezt a választ adta. Ez igen nagy arány.

A kérdőívben a mentális (lelki) és fizikai egészségre külön is rákérdeztünk. Az alábbi térképen azoknak a válaszoknak az aránya látható, amelyeket nyugdíjasok adtak arról, hogy mindennapi gondot okoz számukra a rossz egészségük. Fizikai egészség tekintetében Borsodban, Szabolcsban és Baranyában vannak a legtöbben, akiknek súlyos az állapota, a mentális egészség pedig Borsod, Szabolcs megyék mellett Nógrádban a legrosszabb.

A cikksorozatunkban még részletesen fogunk foglalkozni azzal, hogy milyen a nyugdíjasok egészségi állapota, közérzete, mennyivel több gyógyszert szedtek a járvány alatt, és mennyivel többet költöttek rá. A szöveges válaszokból az derült ki, hogy rengeteg nyugdíjas az egészségügyi állapotának romlását a járvány alatt szünetelő ellátásra vezeti vissza. A kontrollvizsgálatok, korábban rendszeres kezelések, életminőséget befolyásoló, de nem elektív műtétek elhalasztása nagyban hozzájárult a válaszadók szerint ahhoz, hogy rosszabb az egészségügyi állapotuk.

A kutatás teljes anyaga elérhető lesz a cikksorozat megjelenése után a Pénzcentrum Kutatások aloldalán.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 30. csütörtök
Pál
26. hét
Június 30.
Aszteroida világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?