Old woman working at home.

Nyugdíjkalkulátor 2021: ekkora összeg üti valójában az idősek markát novemberben

2021. október 26. 14:31

Nem kell már sokáig várniuk a nyugdíjasoknak a novemberi nyugdíjprémiumra, és -emelésre, illetve az emelés miatt visszamenőleg egy összegben járó kiegészítésre. Lapunk számításai szerint egy átlagos összegű nyugdíj esetén közel 100 ezer forinttal lehet majd több a novemberi összeg, mint az októberi. Azonban a novemberi nyugdíj és kiegészítések pontos összege attól függ, hogy mekkora is a nyugdíj mértéke, ami alapján az emelés összegét kiszámolják. Arról, hogy pontosan mekkora összegre számíthat novemberben, bárki megbizonyosodhat a Pénzcentrum kalkulátorával. 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Október elején jelent meg a Magyar Közlönyben a nyugdíjprémiumról és a kiegészítő nyugdíjemelésről szóló rendelet, amelynek értelmében november 1-jétől (január 1-jei visszamenőleges hatállyal) 1,2 százalékos emelés jön a nyugellátásra és nyugdíjszerű ellátásra jogosultaknak. A rendelet alapján a 2021. novemberi ellátásokat a jogosultak számára már emelt összegben kell folyósítani és a január—október időszakra járó emelés összegét (valamint a tizenharmadik havi nyugdíj után járó összeget is). Azt is rögzítették, hogy idén, egyszeri alkalommal egységesen 80 ezer forint nyugdíjprémiumot fizetnek a jogosultaknak.

2021. január 1-jén az öregségi nyugdíj összege átlagosan 150 571 forint volt havonta. Mivel a nyugdíjakat növelték a 2021. évi költségvetési törvény módosítását követően évközben 0,6%-os rendkívüli kiegészítő emeléssel, így nyártól már 151 475 forint körül lehetett a havi átlagnyugdíj. A visszamenőleges egyösszegű emelés egy összegben jár: 10+egynegyed (13. havi!) hónapra összesen (10,25x1,2%) 12,3%-os emelés jár. Így az átlagos nyugdíjösszeget kapók nagyjából 18 600 forinttal kapnak többet novemberben. Ehhez jön maga az emelés, ami novembertől lesz érvényben, és a fixen 80 ezer forintos prémium is. Így a teljes összeg tehát, amit novemberben kap majd egy átlagos összegre jogosult nyugdíjas csaknem 252 ezer forint lesz.

Csakhogy nem mindenki kap átlagos nyugdíjat, így sokak számára "meglepetés", hogy pontosan mekkora összegre is számíthatnak novembertől. A Pénzcentrum kalkulátorával viszont könnyedén kiszámolható, hogy milyen összegre számíthatnak novemberben. 

Átutalás esetén november 11-én csütörtökön várható az összeg, a Posta pedig minden hónapban 12 munkanapon át viszi ki a havi rendszerességű nyugdíjakat. A nyugdíjasok minden év novemberében megkapják az ún. nyugdíjkifizetési naptárt, amelyben megtalálják a következő év minden hónapjára a konkrét kifizetési napokat.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A kalkulátor számításaiból látható, hogy 100 ezer forintos nyugdíj esetén csaknem kétszer akkora összeg, 193 500 forint érkezik hamarosan, 200 ezer forintos nyugdíjösszeg esetén novemberben 307 ezer forint lesz a kifizetés összesen. Az pedig, akinek eddig 400 ezres nyugdíja volt, novemberben 534 ezer forintot fog kapni. Azt nem szabad elfelejteni, hogy ez az összeg csak novemberre érvényes. A decemberben már a 80 ezer forintos prémium, és a visszamenőleges egyösszegű emelés nem jár majd, hanem csak az alapnyugdíj emelkedik 1,2 százalékkal.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 7. kedd
Ambrus
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?