Meglepő dolog derült ki a magyar nyugdíjasokról: íme az öregség paradoxona

Meglepő dolog derült ki a magyar nyugdíjasokról: íme az öregség paradoxona

2021. március 18. 14:03

Magyarország a világ 53. legboldogabb országa a 2020-as World Happiness Report szerint, javuló tendenciával. Tudjuk, hogy a boldogság és az életkor összefüggenek egymással, de nem felétlenül úgy, ahogy gondoljuk!

A World Happiness Report világszerte 156 országban méri a globális boldogság állapotát, olyan kérdésekre összpontosítva, mint a boldogság szintjének változása, vagy a nemzetet érintő egészségügyi problémák. 2020-ban Finnország a világ legboldogabb lakosaival az első helyet szerezte meg, zsinórban harmadik éve megelőzve Dániát, Svájcot, Izlandot és Norvégiát.

Érdekesség, hogy a világ 10 legboldogabb nemzete között 9 Európában található. Magyarország 2020-ban a világ országai közül az 53. helyen állt, ezzel az EU legboldogtalanabb országai között van, ugyanakkor az előző évekhez képest javuló tendenciát mutat. Az elmúlt évtizedet nézve a világ harmadik legnagyobb javulása figyelhető meg nálunk.

Az öregség paradoxona

Tudjuk, hogy a boldogság és az életkor összefügg, de nem feltétlenül úgy, ahogy azt elsőre gondolnánk. Talán meglepő, de a boldogság az életkor előrehaladtával bizony növekedhet! A kutatók azt találták, hogy a 80-90 éves korosztály általában nagyobb elégedettségről és szociális jólétről számolt be, mint a tinédzserek és a fiatal felnőttek.

A gerontológusok ezt az öregség paradoxonának nevezik: azok az idősebb emberek, akik életük során számos kihívással és veszteséggel néztek szembe és nehézséggel küzdöttek meg, ők ellenállóbbá, szívósabbá váltak. Annak ellenére, hogy az idősebbeknél gyakran tapasztalható a fizikai, vagy a kognitív képességek csökkenése, a fiatalabb felnőttekhez képest mégis elégedettebbnek, boldogabbnak érzik magukat.

Pozitív Európa

A jelenlegi körülmények ellenére egy másik tanulmány is megerősítette az idősek körében növekvő pozitivizmust. A Doro szenior telefongyártó felmérést végzett a 65 éven feletti idősek körében, hogy megvizsgálja az egészséghez és az idős korhoz való hozzáállásukat. A 2020 tavaszán, nyugat-európai országokban végzett felmérés azt mutatta, hogy az európai idősek pozitívan viszonyultak az öregedéshez.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Egyértelmű többség (80%) mondta, hogy elégedett az életével, és a válaszadók több mint fele (61%) úgy érezte, könnyen megtalálja a helyét a mai világban. A német idősek kiemelkednek a tömegből, elutasítva azt az állítást, hogy ma nehéz megtalálni a helyüket a világban.

A válaszadó idősek többsége (71%) továbbra is tele van élettel, és nem érzi magát öregnek - a felmérés szerint. A megkérdezettek több mint fele (58%) magabiztos abban, hogy egy esetleges baleset esetén el tudná látni magát. A válaszadók csupán egyharmada (34%) aggódik amiatt, hogy családja az idő előrehaladtával teherként tekint majd rá. A felmérésben résztvevők fele (53%) azt is mondja, hogy nem fél az öregedéstől.

Összességében a felmérés azt találta, hogy az idősek pozitívan és hittel tekintenek a jövőre, még a legidősebb életkorúak is!

Tippek! Hogyan töltsük meg boldogsággal az aranyéveket?

  • Fókuszáljunk a képességeinkre: Azok az idősek, akik arra koncentrálnak, hogy mire képesek és nem arra, mire nem, ők boldogabbnak érzik magukat. A The Gerontologist szaklapban megjelent tanulmány szerint az öregedés elfogadása és a változásokhoz való pozitív hozzáállás létfontosságú ahhoz, hogy az idős kort szépen éljük meg.
  • Maradjunk kapcsolatban: Egy közösséghez való tartozás és a társas kapcsolatok aktív fenntartása mind-mind hozzájárulnak az idősek mentális egészségéhez. Akik tartják a kapcsolatot családjukkal és a barátaikkal, időskorukban egészségesebbek. Ez akár lehet egy egyszerű, de rendszeres telefonhívás is a szeretteinkkel. Egy felmérés kimutatta, hogy az unokákról és a dédunokákról való gondoskodás az idősek életében meghatározott célt jelenthetnek.
  • Éljünk aktív életet: A fizikai aktivitás, a szellemi és a társadalmi életben való aktív részvétel kulcsfontosságú ahhoz, hogy elégedetten tekintsünk az életünkre. A fizikailag aktív idősek általában egészségesebben, jobb életminőségben és hosszabb ideig élnek.
  • Koncentráljunk a pozitív dolgokra: Az emberek az idő előrehaladtával egyre inkább tudják szabályozni érzelmi egészségi állapotukat, felhasználva tapasztalataikat - derül ki a Stanford Center Longevity tanulmányából. Próbáljunk az élet napos oldalára koncentrálni!
  • Tanuljunk minden nap valami újat: Ennél nincs jobb módja annak, hogy az agyunk éber maradjon. Próbáljunk ki egy új sportot, tanuljunk meg valamilyen hangszeren játszani, vagy tanulhatunk új nyelvet is. Az egész életen át tartó tanulás hozzájárul az időskori boldogsághoz, miközben fejleszti testi és lelki egészséget is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 25. szombat
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?