4 °C Budapest

Még nagyobbra nyílik az olló 2021-ben: egyre kilátástalanabb a magyar nyugdíjasok helyzete

2020. december 4. 10:01

A várakozásoknak megfelelően a 2021-re tervezett 3 százalékos inflációnak megfelelő mértékben növekednek több mint 2 és félmillió ember juttatásai január elsejétől. A kormány számításai alapján egy átlagos ellátásban részesülő nyugdíjasnak 4300 forinttal nő a havi járadéka, vagyis éves szinten 51 600 forinttal költhet többet. Azonban a mediánnyugdíjat alapul véve már egész más képet mutat a jövő évi nyugdíjemelés.

A Szociális Demokráciáért Intézet közelmúltban megrendezett nyugdíjkonferenciáján Miklós László közgazdász nem a milliós nyugdíjak miatt magasabb átlaggal, hanem a valós képet jobban mutató medián nyugdíjjal számolt a jövő évi többletpénz megállapításánál - írja a Népszava. Az átlagnyugdíj a KSH adatai alapján jelenleg 142 114 forint, a medián azonban, aminél ugyanannyian kapnak többet és kevesebbet, csak 127 ezer forint, így az éves összeg növekedése ezzel számolva csak 47 500 forintot tesz ki. 

Ez látszólaf nem nagy különbség, viszont ha nem az átlagot vesszük, hanem mondjuk egy 800 ezer forintos nyugdíjat, ott a növekedés jövőre Miklós László adatai szerint már 288 ezer forint lesz. Csak ebből az emelésből kijönne egy átlagnyugdíjas kéthavi járandósága. Az ellenzék pártjai és az országos nyugdíjas szervezetek túlnyomó többsége nem tartja igazságosnak a kormány 2012-ben bevezetett nyugdíjrendszerét, hosszabb távon nyugdíjreformot sürgetnek, rövid távon pedig a leszakadók hátrányát csökkentő azonnali lépéseket várnak - írta a lap.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm