Óriási a nyugdíjszakadék Magyarországon: megyénként 50 ezer foint is lehet a különbség

Óriási a nyugdíjszakadék Magyarországon: megyénként 50 ezer foint is lehet a különbség

2020. október 31. 17:46

50 ezer forint a különbség a budapesti és a Szabolcs megyei átlagnyugdíjak között. Kiderült, hogy a főváros után Fejérben és Pest megyében a legmagasabbak a nyugdíjak.

Megyénként 50 ezer forint is lehet az eltérés a nyugdíjak között. A Blikk emlékeztet, hogy az országos átlagnyugdíj a KSH szerint 2020-ban mintegy 140 ezer forint havonta. Ám a fővárosban például ez az átlagos összeg meghaladja a 160 ezer forintot, ez pedig messze a legmagasabb a többi megyéhez viszonyítva. Értelemszerűen más területeken viszont lényegesen alacsonyabb, messze az országos átlag alatti ez az összeg.

A főváros toronymagasan vezeti a listát a 160 ezer forintos átlaggal, a második 23 ezer forinttal lemaradva Fejér megye, a dobogó harmadik fokán pedig Pest megye áll. A lista legaljára a szabolcsi régió került, alig kétezer forinttal kap többet az átlagnyugdíjas, mint a minimálbérből a levonások után maradó nettó 107 ezer forint, 

ugyanis mindössze 109 800 forint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az átlagnyugdíj.

Ezt négyezer forinttal előzi meg Békés, további 1600-zal Bács-Kiskun megye a következő.

Szakértők általában nem mulasztják el megemlíteni, hogy általában azokban a régiókban, ahol alacsonyabb a jövedelem, s esetleg a nyugdíj is, ott a megélhetés sem olyan költséges, mint például a fővárosban. Ugyanakkor teljesen nyilvánvaló, hogy a több mint ötvenezer forintos különbség Budapest és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye között lényegesen alacsonyabb életszínvonalat tesz lehetővé a keleti megyében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. május 19. szerda
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
EZT OLVASTAD MÁR?