7 °C Budapest

Sorsdöntő emelést kapnak a román nyugdíjasok: a magyarok erről csak álmodhatnak

2019. július 10. 21:01

Klaus Iohannis román államelnök hétfőn aláírta az új nyugdíjtörvényt, amelynek értelmében két év alatt 70 százalékkal növekednek az öregségi járandóságok. Kihirdette a jogszabályt, amely a közlönyben való megjelenést követően hatályba lép. A román parlament június végén szavazta meg az új nyugdíjtörvényt. Az ellenzék bírálta a jogszabályt, mert szerinte hosszú távon nem tartható fenn a jelentős nyugdíjemelés, de egyetlen törvényhozó sem szavazott ellene, 70-en tartózkodtak. 

A parlament június végén már másodszor fogadta el a jogszabályt, miután tavaly decemberben is megtette, de akkor a törvény nem állta ki az alkotmányossági normakontrollt, és visszakerült a törvényhozáshoz. A jogszabály szerint szeptembertől 15 százalékkal nő a nyugdíj, majd a jövő év szeptember 1-jétől a nyugdíjpont - amelynek alapján kiszámolják az öregségi járandóságokat - értéke eléri az 1775 lejt (118 ezer forint). Ez azt jelenti, hogy a nyugdíjak már a jövő év őszén több mint 60 százalékkal magasabbak lesznek a jelenleginél, és 40 százalékkal meghaladják a szeptember 1-jén megemelt járandóságot.

Iohannis az elmúlt hónapokban többször élesen bírálta a kormányt amiatt, hogy populista intézkedéseket hoz, felelőtlen bér- és nyugdíjemeléseket hajt végre csak azért, hogy megőrizze hatalmát, nem törődve a hosszú távú gazdasági következményekkel. Az idei első negyedévben 1227 lej (82 ezer forint) volt az átlagnyugdíj Romániában.

Mindeközben a magyar átlagnyugdíj az év elején picivel kevesebb, mint 135 ezer forint volt, két év múlva pedig várhatóan 142-143 ezer forint lesz abban az esetben, ha a jegybank által kalkulált infláció valósul meg, és a járandóság a törvény szerint, a pénzromlás ütemével megegyezően növekszik - írja a Blikk. A régióban Románia az egyetlen ország, ahol kevesebbet kapnak havonta az idősek, mint nálunk: Szlovákiában például átszámítva 138 ezer forint volt tavaly az átlagnyugdíj, Csehországban 150 ezer forint, Lengyelországban pedig 164 ezer forint. 

Magyarországon a válság óta be van fagyasztva az öregségi ellátás reálértéke. Vissza lehetne térni arra a rendszerre, hogy ne csak az inflációra reagáljon a nyugdíjemelés, hanem a gazdasági növekedésre is 

- magyarázta a lapnak Bod Péter Ákos, a Magyar Nemzeti Bank egykori elnöke. Karácsony Mihály, a Nyugdíjas Parlament elnöke szerint jelenleg nincs realitása annak, hogy itthon a románhoz hasonló emelést hajtsanak végre, noha igény és jogosultság lenne rá.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az öregségi ellátásban részesülők mintegy fele, egymillió ember él havi 101 ezer forintból. Az elmúlt 4-5 évben szerencsére 40-45 százalékkal nőttek a bérek, ám a nyugdíjak alig 10 százalékkal. Szakmai egyetértés van abban, hogy nemcsak az inflációt, de a fizetések növekedését is figyelembe kellene venni, amikor a nyugdíjemelés mértékét számítják 

- jelentette ki Karácsony Mihály.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem