Ilyen lakásokat vesznek a leggazdagabb magyar nyugdíjasok

Ilyen lakásokat vesznek a leggazdagabb magyar nyugdíjasok

Pénzcentrum
2017. július 31. 05:36

Az elmúlt években jelentősen megnövekedett hazánkban a nyugdíjasok száma. A nyugdíjrendszer fenntarthatósága mellett azonban az idős emberek gondozása is egyre inkább égető kérdéssé válik. Ezért a házi gondozás után ez alakalommal most nyugdíjas házak adta lehetőségeket mutatjuk be közelebbről.

A nyugdíjrendszer átalakulását követően 2012-ben jelentősen csökkent a nyugdíjasok száma Magyarországon (korábban például a munkaképességgel kapcsolatos ellátásokat is nyugdíjként tartották számon), ám azóta komoly növekedés figyelhető meg. 2014-ben az öregségi nyugdíjban részesülők száma már elérte a 2 037 126 főt. Ugyan 2016 januárjában ez a szám némileg csökkent, de év végre ismét emelkedett.

A 2012-es adatokhoz képest most majdnem 80 ezer fővel vannak többen a magyar nyugdíjasok. Az öregségi nyugdíjasok számának növekedése a népesség korösszetételének változásával magyarázható. A 65 év feletti korosztály létszáma ugyanis folyamatosan emelkedik Magyarországon. Ez pedig komoly kihívások elé állít minket és nemcsak a nyugdíjrendszer fenntarthatósága fontos kérdés, hanem az is, hogy milyen formában tudunk gondoskodni az idősebbekről. Ebben a cikkünkben ezért a nyugdíjasházak adta lehetőségeket mutatjuk be közelebbről.

Mi is az a nyugdíjasház?

Elsősorban fontos tudunk, hogy a nyugdíjasház nem egyenlő az idősek otthonával. Az utóbbi ugyanis egy olyan tartós bentlakásos szociális szolgáltatás, ami működési engedélyhez kötött. Ráadásul a jogszabályok szigorú keretet szabnak a fenntartóknak és meghatározzák az idősotthonok működésnek feltételeit.

A 10 évvel ezelőtt megváltoztatott szabályok szerint ma nem költözhet bárki idősek otthonába. A legfontosabb korlátok az alábbiak:

  • csak olyan ember költözhet idősek otthonába, aki betöltötte 80. életévét és egyedülálló,
  • vagy a napi ápolási igénye meghaladja a 4 órát,
  • vagy orvosi szakvélemény alapján középsúlyos demenciában szenved.

Az idősotthonok térítési díjat állapítanak meg, amiben minden általuk nyújtott szolgáltatás benne van, függetlenül attól, hogy valaki igénybe veszi azt, vagy sem. Mindezen felül pedig az  idősotthonokban jelenleg és általában is várólista van.

Ezzel szemben a nyugdíjasház nem tartozik a szociális törvény hatálya alá, és nincs jogszabály által meghatározott minimum szolgáltatás, amit biztosítani kell a lakóknak, valamint nincs jogszabály által meghatározott beköltözési feltétel sem.

A nyugdíjas házak maguk döntik el, hogy milyen szolgáltatást nyújtanak, ha egyáltalán nyújtanak szolgáltatást, és kit vesznek fel, illetve kit utasítanak el a nyugdíjasházból, például, ha ápolásra szorul

- válaszolta a Pénzcentrum megkeresésére Kiss Péter, a Kék Duna Nyugdíjasházak munkatársa.

Ezen felül fontos különbség, hogy a nyugdíjasházakba nem tulajdonjoggal, hanem általában használati jog, vagy bérleti jog megvásárlásával lehet beköltözni.

Hova, mennyiért?

Ha nyugdíjasházba szeretnénk költözni, akkor fizetnünk kell:

  • egyszer egy nagyobb összeget a használati jogért,
  • majd havonta egy kisebb összegű térítési díjat.

Fontos tehát, hogy a lakás nem a minek lesz, hanem annak csak pár évig, esetleg élethosszig tartóan vásároljunk meg a használati jogát. Hasonló nyugdíjasházak működnek egyébként Amerikában is, ott azonban van olyan lehetőség, ahol a nyugdíjasok valóban saját lakást vásárolhatnak, amely mellé járnak a  kifejezetten időseknek szóló plusz szolgáltatások.

A Kék Duna Sződligeten épülő nyugdíjasházaiba például 16 millió forintos bevezető áron vásárolhatunk használati jogot. (15 évre lebontva ez az összeg közel havi 100 ezer forintos bérleti díjnak felel meg.) Ez tartalmazza egy konyhával felszerelt 36 négyzetméteres garzonlakás, tároló és gépkocsi beálló kizárólagos használati jogát, valamint a nyugdíjasházak és a közelben lévő Idősek Otthona közösségi tereinek közös használati jogát (pl. étterem, tornaterem, medence, fodrászat, társalgók, könyvtár, imaterem).

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A használati jog nem átruházható és nem örökölhető.

Ellenben, ha egy előre nem tervezet esemény történik a lakóval (pl. korai halál, vagy valamilyen pszichiátriai betegség) akkor a beköltözést követő 5 évben van lehetőség egy meghatározott összegű visszatérítésre.

Ezekben a lakásokban havonta körülbelül 10 ezer forint a rezsi és még 17 ezer forint a közös költség jellegű a havidíj, ami például a lakások takarítását is magában foglalja. Erre jöhetnek rá a kiegészítő szolgáltatások díjai, mint a személyes asszisztencia, például a gyógyszerek és élelmiszerek beszerzésére, vagy a lakás karbantartására.

  • Ezzel szemben a veszprémi Életöröm nyugdíjasházban a választott lakástól függően jelentősen változik az egyszer fizetendő használati díj mértéke. De itt a havi térítési díj 128 ezer forintra rúg, ebben azonban már alapból benne van, hogy a bentlakók számára biztosítják az idősek otthona által nyújtott szociális szolgáltatásokat is.
  • Míg mondjuk az igali nyugdíjasházban az alapellátás, az étkezés és az egyéb szociális szolgáltatástok havi 106 ezer forintba kerülnek. Az egyszemélyes fürdőszobás lakrészben való elhelyezkedésért pedig 3 millió forinttól kezdődően indulnak az árak.

Mi a helyzet a Fővárosban?

Az Óbudai önkormányzat például önként vállat feladataként biztosít a nyugdíjas korú és önálló életvitelre alkalmas állapotú időseknek bérlakásokat. Ezeknek az otthonoknak a száma azonban korlátozott, és azt, hogy ki kaphatja meg a lakást a III. kerületi önkormányzat rendelete szabályozza.

Az idős ember élethosszig tartó bérleti jogot vásárol az önkormányzattól. A nyugdíjas emberek szép tárgyi környezetben, saját bútoraival berendezve, összkomfortos garzonlakásban egyedül vagy házastárssal élhetnek a nyugdíjasházban

- tudta meg a Pénzcentrum az Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának sajtóosztályától.

Abban az esetben, ha az Egészségügyi, Szociális és Lakásgazdálkodási Bizottság alkalmasnak ítél minket, akkor lehetőségünk van a harmadik kerületi önkormányzattól bérleti jogot vásárolni.

  • A kisebb lakásokért (25-26 m2) Óbudán 4 millió forintot kell fizetni, még a nagyobbakért (38-53 m2) 5 millió forintot.
  • A lakbér mértéke 316 forint - 624 forint/m2/hó.
  • Lakbér mellett pedig fizetni kell szemétszállítási díjátalányt és a víz-csatornadíj átalányt, valamint a közműszolgáltatókkal (ELMŰ, FŐTÁV) kötött egyedi szerződés alapján megállapított díjat.

Ezek mellett az Óbudai Szociális Szolgáltató Intézmény térítésmentesen gondoskodik a 24 órás nővérszolgálatról (ebben bele tartozik pl. a törődés, és az azonnali segítségnyújtás krízishelyzet estén)

De ez a csomag bővíthető, havi 25 ezer forintért már rendrakás, gyógyszerelés és vérnyomásmérés is jár. A havi 50 ezer forintos csomagban pedig már a teljes körű gondozás-ápolás, fürdetés, pelenkázás is benne van.

Ezek mellett fontos megemlíteni, hogy ezekben a nyugdíjasházakban ellátást nyújtó idősek klubja is működik. Délelőtt és délután napi rendszerességgel az Óbudai Szociális Szolgáltató Intézmény színes, tartalmas programjaival várja a nyugdíjasház lakóit és a környéken élőket.

Nyugdíjasházainkban jelenleg nincs szabad hely, amúgy pedig hosszú várólista van. "Innen" kerülnek be az idős kérelmezők az otthonokba

- tette hozzá az óbudai önkormányzat.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?