21 °C Budapest
Nyugdíjtitkáról vallott a Kossuth-díjas Bródy János

Nyugdíjtitkáról vallott a Kossuth-díjas Bródy János

2017. március 15. 16:03

A napokban a Pénzcentrumon is beszámoltunk róla, mennyire kevés nyugdíjat kap Demjén Ferenc. A témában pedig most Bródy János is megszólalt, neki szerencsére nem havi 40-50 ezer forintból kell megélnie.


Az elmúlt években már számos híresség vallott megdöbbentően alacsony nyugdíjáról. A napokban Demjén Ferenc árulta el, hogy mindössze 48 500 forintot hoz neki havonta a postást.

Demjén Ferenc szerint ez az összeg azért ennyire kevés, mert az egykori Országos Rendező Irodánál lenyúlták a zenésznyugdíjakat. A témában azonban most többen is megszólaltak.

Tisztelem Rózsit, de tévesen fogalmazott. Az ORI és az Interkoncert egyetlen zenészt sem alkalmazott, ennél fogva nyugdíjjárulékot sem vontak le tőlük. A többségük szabad foglalkozású volt, mindenkinek magának kellett volna fizetni a járulékait

- mondta a Blikknek Hegedűs László, az Interkoncert egykori vezetője.

A Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas Bródy János, aki 2011-ig az Artisjus Szerzői Jogvédő Iroda elnöke volt kiegészítette ezt a választ és a zenészek védelmére kelt. Elmondása szerint bár nem volt munkaviszonyuk, de alkalomszerűen valóban levontak tőlük valamit.

Ennek az volt a hátterében, hogy az előző rendszerben volt az úgynevezett ‘kmk’, azaz a közveszélyes munkakerülés, amit az ORI és az Interkoncert igazolásaival ki lehetett védeni. Ahogy közeledtünk a rendszerváltás felé, egyre bizonytalanabbá vált a zenészek helyzete. Akik ebbe beleestek, azok ma bizony súlyos anyagi gondokkal kénytelenek szembesülni, vagy egyszerűen csak fel vannak háborodva

- mondta a lapnak a 70 éves zenész.

Ezek után pedig saját nyugdíja is szóba került:

Tartozom egy vallomással. Én nem tartozom a 40-ezresek körébe, mert az Illés Klub vezetőjeként státuszban voltam a Fővárosi Művelődési Háznál, és ezek szolgálati évnek számítottak a nyugellátásom kiszámításánál

- egészítette ki válaszát Bródy János.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Majd hozzátette, ha a nyugdíjára lenne utalva, ő sem tudna megélni belőle.

2,3 milliónál is magasabb a csúcsnyugdíj

Bár Magyarországon a nyugdíjasok több mint a felének 100 ezer forintnál is kevesebbet visz a postás, akad néhány nyugdíjas, akinek milliós összegeket utalnak.

A három legmagasabb öregségi nyugdíj átlagösszege 2016. decemberben 2 310 017 forint volt

- tudta meg a Pénzcentrum az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságtól (ONYF).

A rekordnyugdíj összege egyébként nagyon gyorsan növekszik, hiszen 2014-ben csupán 870 ezer forint volt Magyarországon a csúcsnyugdíj. 2015 januárjában pedig már 1,3 millió forint, tavaly pedig már 1,5 - 2 milliós összegekről írt a sajtó. Ha bővebben is érdekel a téma, akkor kattints tegnapi cikkünkre.

KATTINTS! 2,3 milliónál is többet kap a leggazdagabb magyar nyugdíjas

Címlapkép:MTI Fotó/ Czeglédi Zsolt

NEKED AJÁNLJUK
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 7. péntek
Amália
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?