Nyugdíjtitkáról vallott a Kossuth-díjas Bródy János

2017. március 15. 16:03

A napokban a Pénzcentrumon is beszámoltunk róla, mennyire kevés nyugdíjat kap Demjén Ferenc. A témában pedig most Bródy János is megszólalt, neki szerencsére nem havi 40-50 ezer forintból kell megélnie.


Az elmúlt években már számos híresség vallott megdöbbentően alacsony nyugdíjáról. A napokban Demjén Ferenc árulta el, hogy mindössze 48 500 forintot hoz neki havonta a postást.

Demjén Ferenc szerint ez az összeg azért ennyire kevés, mert az egykori Országos Rendező Irodánál lenyúlták a zenésznyugdíjakat. A témában azonban most többen is megszólaltak.

Tisztelem Rózsit, de tévesen fogalmazott. Az ORI és az Interkoncert egyetlen zenészt sem alkalmazott, ennél fogva nyugdíjjárulékot sem vontak le tőlük. A többségük szabad foglalkozású volt, mindenkinek magának kellett volna fizetni a járulékait

- mondta a Blikknek Hegedűs László, az Interkoncert egykori vezetője.

A Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas Bródy János, aki 2011-ig az Artisjus Szerzői Jogvédő Iroda elnöke volt kiegészítette ezt a választ és a zenészek védelmére kelt. Elmondása szerint bár nem volt munkaviszonyuk, de alkalomszerűen valóban levontak tőlük valamit.

Ennek az volt a hátterében, hogy az előző rendszerben volt az úgynevezett ‘kmk’, azaz a közveszélyes munkakerülés, amit az ORI és az Interkoncert igazolásaival ki lehetett védeni. Ahogy közeledtünk a rendszerváltás felé, egyre bizonytalanabbá vált a zenészek helyzete. Akik ebbe beleestek, azok ma bizony súlyos anyagi gondokkal kénytelenek szembesülni, vagy egyszerűen csak fel vannak háborodva

- mondta a lapnak a 70 éves zenész.

Ezek után pedig saját nyugdíja is szóba került:

Tartozom egy vallomással. Én nem tartozom a 40-ezresek körébe, mert az Illés Klub vezetőjeként státuszban voltam a Fővárosi Művelődési Háznál, és ezek szolgálati évnek számítottak a nyugellátásom kiszámításánál

- egészítette ki válaszát Bródy János.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Majd hozzátette, ha a nyugdíjára lenne utalva, ő sem tudna megélni belőle.

2,3 milliónál is magasabb a csúcsnyugdíj

Bár Magyarországon a nyugdíjasok több mint a felének 100 ezer forintnál is kevesebbet visz a postás, akad néhány nyugdíjas, akinek milliós összegeket utalnak.

A három legmagasabb öregségi nyugdíj átlagösszege 2016. decemberben 2 310 017 forint volt

- tudta meg a Pénzcentrum az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságtól (ONYF).

A rekordnyugdíj összege egyébként nagyon gyorsan növekszik, hiszen 2014-ben csupán 870 ezer forint volt Magyarországon a csúcsnyugdíj. 2015 januárjában pedig már 1,3 millió forint, tavaly pedig már 1,5 - 2 milliós összegekről írt a sajtó. Ha bővebben is érdekel a téma, akkor kattints tegnapi cikkünkre.

KATTINTS! 2,3 milliónál is többet kap a leggazdagabb magyar nyugdíjas

Címlapkép:MTI Fotó/ Czeglédi Zsolt

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem