16 °C Budapest
Így mehetsz nyugdíjba akár már 50 évesen

Így mehetsz nyugdíjba akár már 50 évesen

2016. december 13. 16:10

A nyugdíjra való felkészülést nem lehet elég korán kezdeni, azonban nemcsak az időzítés fontos ezen a téren, hanem a felkészülés módja is sokat nyom a latban. Sokat számíthat, ha olyan helyen dolgozunk, ahol a nyugdíjhoz a munkaadónk is hozzájárul, azonban nem ez az egyetlen lehetőségünk arra, hogy korábban nyugdíjba vonuljunk, mint a hasonló fizetésű ismerőseink. Összeszedtünk négy módszert, amivel lerövidítheted a felkészülést a nyugdíjas évekre.

Jól kell házasodni!

Persze ilyenkor mindenkinek az jut eszébe, hogy elég, ha egy gazdag társat fogunk ki magunk mellé, és akkor minden gondunk megoldódik egy életre, azonban nem ezt érdemes figyelembe venni elsősorban. Ugyan a házastárs megtalálásakor nem a pénztárca vastagsága vagy a pénzhez való viszonynak kellene az elsődlegesnek lenni, azonban sokkal könnyebb a pénzügyeinket kordában tartani, ha olyan partnert sikerül találnunk, aki tud bánni a pénzzel. Ha a jövőbeni házastársunk szórja a pénzt, abból pénzügyileg nagy gondok adódhatnak később, de az sem célszerű, ha valaki semmire sem hajlandó költeni.

Egy ilyen partner megtalálása persze időt vesz igénybe, így ezt nem érdemes elkapkodni. Persze sok magyar házasságban szóba jön a válás is, akár a pénzügyek, akár más ok miatt. Ez viszont az egyik legnagyobb pénzügyi katasztrófa, ami bekövetkezhet, az esetek jelentős részében egyik fél sem elégedett a megegyezés pénzügyi részével.

Jól kell gyereket vállalni!

A gyerekek jelentős kiadást jelentenek, ezért érdemes megfontolni, mikor vállalunk gyereket. Egy korai, nem tervezett gyerek a pénzügyi terveinket dugába döntheti, igaz, ha hamar vágunk bele a gyerekvállalásba, akkor valószínűleg hamarabb tudunk elkezdeni félretenni a nyugdíjra. Akár a korai, akár a kései gyerekvállalás mellett tesszük le a voksunkat, azt érdemes észben tartani, hogy vannak olyan kiadások, amelyek szinte biztosan felmerülnek és csak akkor vállaljunk gyereket, ha ezeket a kiadásokat ki is tudjuk fizetni.

Sokan nagy családot képzelnek el fiatal korukban, azonban a valóság az, hogy átlagos kereset mellett nehéz két-három gyereknél többet felnevelni tisztességes körülmények között. Persze a gyereknevelésben a családi adókedvezmény és a CSOK is segíthet, azonban kedvesebb gyerek mellett korábban kezdhetünk félretenni a nyugdíjas éveinkre.

Költözz olcsóbb környékre!

Ha a mostani lakásunk egy város közepén található, akkor nemcsak a spórolás miatt lehet jó a település szélére (vagy az agglomerációba) költözni, hanem ezzel zöldövezet előnyeit is élvezhetjük. A kieső részeken ugyan szinte elengedhetetlen az autó, azonban sokszor nemcsak a lakások ára, hanem a boltok árszínvonala is alacsonyabb ezeken a környékeken.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ne próbáld utánozni a gazdag ismerősöket!

Sokan esnek abba a hibába, hogy a gazdagabb ismerőseik életszínvonalán próbálnak élni, miközben ezt nem tehetnék meg. Ilyenkor elsősorban a hosszabb távon érezhető megtakarításokról feledkezünk meg, ami viszont a nyugdíjunkba is kerülhet.

A fenti tanácsok megfogadásával és a lehetőségeink végiggondolásával rengeteg pénz takaríthatunk meg magunknak, amit érdemes lehet nyugdíjra félretenni. Ezzel pedig gondoskodhatunk arról, hogy a hozzánk hasonló anyagi szintű ismerőseinknél akár lényegesen korábban, 5-10 évvel hamarabb nyugdíjba vonulhassunk. Korábban írtunk arról, hogy amennyiben a jövedelmünk negyedét félre tudjuk tanni havonta, akkor akár 23 munkával töltött év is elegendő lehet ahhoz, hogy állami segítség nélkül nyugdíjba vonulhassunk. Ehhez persze szigorú költségvetésre van szükség, azonban ha a szabályokat betartjuk, akkor könnyen lehet, hogy jelentősen hamarabb élvezhetjük a nyugdíjas éveket, mint a kortársaink.

Címlapkép: MTI / Balázs Attila

NEKED AJÁNLJUK
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 3. hétfő
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?