11 °C Budapest
Így mehetsz nyugdíjba akár már 50 évesen

Így mehetsz nyugdíjba akár már 50 évesen

2016. december 13. 16:10

A nyugdíjra való felkészülést nem lehet elég korán kezdeni, azonban nemcsak az időzítés fontos ezen a téren, hanem a felkészülés módja is sokat nyom a latban. Sokat számíthat, ha olyan helyen dolgozunk, ahol a nyugdíjhoz a munkaadónk is hozzájárul, azonban nem ez az egyetlen lehetőségünk arra, hogy korábban nyugdíjba vonuljunk, mint a hasonló fizetésű ismerőseink. Összeszedtünk négy módszert, amivel lerövidítheted a felkészülést a nyugdíjas évekre.

Jól kell házasodni!

Persze ilyenkor mindenkinek az jut eszébe, hogy elég, ha egy gazdag társat fogunk ki magunk mellé, és akkor minden gondunk megoldódik egy életre, azonban nem ezt érdemes figyelembe venni elsősorban. Ugyan a házastárs megtalálásakor nem a pénztárca vastagsága vagy a pénzhez való viszonynak kellene az elsődlegesnek lenni, azonban sokkal könnyebb a pénzügyeinket kordában tartani, ha olyan partnert sikerül találnunk, aki tud bánni a pénzzel. Ha a jövőbeni házastársunk szórja a pénzt, abból pénzügyileg nagy gondok adódhatnak később, de az sem célszerű, ha valaki semmire sem hajlandó költeni.

Egy ilyen partner megtalálása persze időt vesz igénybe, így ezt nem érdemes elkapkodni. Persze sok magyar házasságban szóba jön a válás is, akár a pénzügyek, akár más ok miatt. Ez viszont az egyik legnagyobb pénzügyi katasztrófa, ami bekövetkezhet, az esetek jelentős részében egyik fél sem elégedett a megegyezés pénzügyi részével.

Jól kell gyereket vállalni!

A gyerekek jelentős kiadást jelentenek, ezért érdemes megfontolni, mikor vállalunk gyereket. Egy korai, nem tervezett gyerek a pénzügyi terveinket dugába döntheti, igaz, ha hamar vágunk bele a gyerekvállalásba, akkor valószínűleg hamarabb tudunk elkezdeni félretenni a nyugdíjra. Akár a korai, akár a kései gyerekvállalás mellett tesszük le a voksunkat, azt érdemes észben tartani, hogy vannak olyan kiadások, amelyek szinte biztosan felmerülnek és csak akkor vállaljunk gyereket, ha ezeket a kiadásokat ki is tudjuk fizetni.

Sokan nagy családot képzelnek el fiatal korukban, azonban a valóság az, hogy átlagos kereset mellett nehéz két-három gyereknél többet felnevelni tisztességes körülmények között. Persze a gyereknevelésben a családi adókedvezmény és a CSOK is segíthet, azonban kedvesebb gyerek mellett korábban kezdhetünk félretenni a nyugdíjas éveinkre.

Költözz olcsóbb környékre!

Ha a mostani lakásunk egy város közepén található, akkor nemcsak a spórolás miatt lehet jó a település szélére (vagy az agglomerációba) költözni, hanem ezzel zöldövezet előnyeit is élvezhetjük. A kieső részeken ugyan szinte elengedhetetlen az autó, azonban sokszor nemcsak a lakások ára, hanem a boltok árszínvonala is alacsonyabb ezeken a környékeken.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ne próbáld utánozni a gazdag ismerősöket!

Sokan esnek abba a hibába, hogy a gazdagabb ismerőseik életszínvonalán próbálnak élni, miközben ezt nem tehetnék meg. Ilyenkor elsősorban a hosszabb távon érezhető megtakarításokról feledkezünk meg, ami viszont a nyugdíjunkba is kerülhet.

A fenti tanácsok megfogadásával és a lehetőségeink végiggondolásával rengeteg pénz takaríthatunk meg magunknak, amit érdemes lehet nyugdíjra félretenni. Ezzel pedig gondoskodhatunk arról, hogy a hozzánk hasonló anyagi szintű ismerőseinknél akár lényegesen korábban, 5-10 évvel hamarabb nyugdíjba vonulhassunk. Korábban írtunk arról, hogy amennyiben a jövedelmünk negyedét félre tudjuk tanni havonta, akkor akár 23 munkával töltött év is elegendő lehet ahhoz, hogy állami segítség nélkül nyugdíjba vonulhassunk. Ehhez persze szigorú költségvetésre van szükség, azonban ha a szabályokat betartjuk, akkor könnyen lehet, hogy jelentősen hamarabb élvezhetjük a nyugdíjas éveket, mint a kortársaink.

Címlapkép: MTI / Balázs Attila

NEKED AJÁNLJUK
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?