Hivatalos: 6 hétig nem utalnak nyugdíjat Magyarországon

Hivatalos: 6 hétig nem utalnak nyugdíjat Magyarországon

2016. december 12. 11:01

A december különösen jó hónap a nyugdíjasok számára, hiszen a szokásosnál 10 nappal korábban, már másodikán megérkezett a nyugdíj. Ráadásul, még ebben a hónapban az összes nyugdíjas kap ajándékba 10 ezer forintot a kormánytól. A hamarabb jött pénzt azonban nem érdemes gyorsan elkölteni, hiszen bőven kell még várni a januári nyugdíjra.


A legtöbben talán még mindig meglepődnek azon, hogy az év utolsó hónapjában a szokásosnál tíz nappal korábban, már december 2-án megérkezett a nyugdíj. A Pénzcentrum értesülései szerint jövőre sem várható komoly változás az utalási időpontban.

Bár jó dolog decemberben elején megkapni a pénzt, a nyugdíjasoknak nem szabad elfelejteniük, hogy a januári nyugdíj nem fog korábban érkezni. Ezért nem érdemes hamar elkölteni a decemberben kapott nyugdíjat, hiszen a pénzt az átlagos 30-31 nap helyett most 41 napra kell beosztani.

A következő nyugdíj ugyanis csak január 12-én érkezik meg.

Általánosságban elmondható, hogy jövőre is minden hónap 12-én lehet számítani az utalásra. Abban az esetben azonban, ha 12-e hétvégére esik, akkor a megelőző pénteken vagy a következő hétfőn érkezik majd a pénz. A decemberi időpontot még nem lehet biztosan tudni, de vélhetően 2017-ben is a szokásosnál korábban érkezik majd a nyugdíj az év utolsó hónapjában.

Némi vigaszt nyújthat azonban, hogy még idén decemberben minden nyugdíjas kap plusz 10 ezer forintot Erzsébet-utalvány formájában. Ráadásul 2017 januárjától 1,6 százalékkal emelkednek a nyugdíjak. Így a jelenlegi 109 561 forintos öregségi átlagnyugdíj 111 314 forintra nő.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

KATTINTS! Alig emelkedik majd a szabolcsiak nyugdíja

Nagyon be kell osztani a pénzt

A pénz beosztása azonban még így sem lesz könnyű feladat. Hiszen karácsonykor a nyugdíjasoknak is gondolniuk kell szeretteikre. A felmérések szerint 2016-ban már 37 500 forintot költünk ajándékokra, ami alig két év alatt 30 százalékos emelkedést jelent, ezt pedig nem egyszerű a jelenlegi 109 ezer forintos átlagnyugdíjból kifizetni. Ráadásul a legtöbb magyar nyugdíjas 100 ezer forintnál is kevesebből él havonta.

A társadalomban egyébként erőteljes kettészakadás figyelhető meg. Míg két éve 11 százalék nem vett ajándékot, addig mára ez megduplázódott, a többség azért nem vásárol ajándékot, mert nincs miből - világít rá a Cofidis friss kutatása.

NEKED AJÁNLJUK
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 26. 16:10