20 °C Budapest
Hivatalos: 6 hétig nem utalnak nyugdíjat Magyarországon

Hivatalos: 6 hétig nem utalnak nyugdíjat Magyarországon

2016. december 12. 11:01

A december különösen jó hónap a nyugdíjasok számára, hiszen a szokásosnál 10 nappal korábban, már másodikán megérkezett a nyugdíj. Ráadásul, még ebben a hónapban az összes nyugdíjas kap ajándékba 10 ezer forintot a kormánytól. A hamarabb jött pénzt azonban nem érdemes gyorsan elkölteni, hiszen bőven kell még várni a januári nyugdíjra.


A legtöbben talán még mindig meglepődnek azon, hogy az év utolsó hónapjában a szokásosnál tíz nappal korábban, már december 2-án megérkezett a nyugdíj. A Pénzcentrum értesülései szerint jövőre sem várható komoly változás az utalási időpontban.

Bár jó dolog decemberben elején megkapni a pénzt, a nyugdíjasoknak nem szabad elfelejteniük, hogy a januári nyugdíj nem fog korábban érkezni. Ezért nem érdemes hamar elkölteni a decemberben kapott nyugdíjat, hiszen a pénzt az átlagos 30-31 nap helyett most 41 napra kell beosztani.

A következő nyugdíj ugyanis csak január 12-én érkezik meg.

Általánosságban elmondható, hogy jövőre is minden hónap 12-én lehet számítani az utalásra. Abban az esetben azonban, ha 12-e hétvégére esik, akkor a megelőző pénteken vagy a következő hétfőn érkezik majd a pénz. A decemberi időpontot még nem lehet biztosan tudni, de vélhetően 2017-ben is a szokásosnál korábban érkezik majd a nyugdíj az év utolsó hónapjában.

Némi vigaszt nyújthat azonban, hogy még idén decemberben minden nyugdíjas kap plusz 10 ezer forintot Erzsébet-utalvány formájában. Ráadásul 2017 januárjától 1,6 százalékkal emelkednek a nyugdíjak. Így a jelenlegi 109 561 forintos öregségi átlagnyugdíj 111 314 forintra nő.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

KATTINTS! Alig emelkedik majd a szabolcsiak nyugdíja

Nagyon be kell osztani a pénzt

A pénz beosztása azonban még így sem lesz könnyű feladat. Hiszen karácsonykor a nyugdíjasoknak is gondolniuk kell szeretteikre. A felmérések szerint 2016-ban már 37 500 forintot költünk ajándékokra, ami alig két év alatt 30 százalékos emelkedést jelent, ezt pedig nem egyszerű a jelenlegi 109 ezer forintos átlagnyugdíjból kifizetni. Ráadásul a legtöbb magyar nyugdíjas 100 ezer forintnál is kevesebből él havonta.

A társadalomban egyébként erőteljes kettészakadás figyelhető meg. Míg két éve 11 százalék nem vett ajándékot, addig mára ez megduplázódott, a többség azért nem vásárol ajándékot, mert nincs miből - világít rá a Cofidis friss kutatása.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 14. hétfő
Vazul
24. hét
Június 14.
Húsmentes világnap
Ajánlatunk
  • Vedd fel a harcot! (x)

    Több levegő, kevesebb parlagfű! Kezdődik a parlagfű szezonja. A parlagfű irtása mindannyiunk közös érdeke.

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 13. 16:08