26 °C Budapest

Hivatalos: 6 hétig nem utalnak nyugdíjat Magyarországon

2016. december 12. 11:01

A december különösen jó hónap a nyugdíjasok számára, hiszen a szokásosnál 10 nappal korábban, már másodikán megérkezett a nyugdíj. Ráadásul, még ebben a hónapban az összes nyugdíjas kap ajándékba 10 ezer forintot a kormánytól. A hamarabb jött pénzt azonban nem érdemes gyorsan elkölteni, hiszen bőven kell még várni a januári nyugdíjra.


A legtöbben talán még mindig meglepődnek azon, hogy az év utolsó hónapjában a szokásosnál tíz nappal korábban, már december 2-án megérkezett a nyugdíj. A Pénzcentrum értesülései szerint jövőre sem várható komoly változás az utalási időpontban.

Bár jó dolog decemberben elején megkapni a pénzt, a nyugdíjasoknak nem szabad elfelejteniük, hogy a januári nyugdíj nem fog korábban érkezni. Ezért nem érdemes hamar elkölteni a decemberben kapott nyugdíjat, hiszen a pénzt az átlagos 30-31 nap helyett most 41 napra kell beosztani.

A következő nyugdíj ugyanis csak január 12-én érkezik meg.

Általánosságban elmondható, hogy jövőre is minden hónap 12-én lehet számítani az utalásra. Abban az esetben azonban, ha 12-e hétvégére esik, akkor a megelőző pénteken vagy a következő hétfőn érkezik majd a pénz. A decemberi időpontot még nem lehet biztosan tudni, de vélhetően 2017-ben is a szokásosnál korábban érkezik majd a nyugdíj az év utolsó hónapjában.

Némi vigaszt nyújthat azonban, hogy még idén decemberben minden nyugdíjas kap plusz 10 ezer forintot Erzsébet-utalvány formájában. Ráadásul 2017 januárjától 1,6 százalékkal emelkednek a nyugdíjak. Így a jelenlegi 109 561 forintos öregségi átlagnyugdíj 111 314 forintra nő.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

KATTINTS! Alig emelkedik majd a szabolcsiak nyugdíja

Nagyon be kell osztani a pénzt

A pénz beosztása azonban még így sem lesz könnyű feladat. Hiszen karácsonykor a nyugdíjasoknak is gondolniuk kell szeretteikre. A felmérések szerint 2016-ban már 37 500 forintot költünk ajándékokra, ami alig két év alatt 30 százalékos emelkedést jelent, ezt pedig nem egyszerű a jelenlegi 109 ezer forintos átlagnyugdíjból kifizetni. Ráadásul a legtöbb magyar nyugdíjas 100 ezer forintnál is kevesebből él havonta.

A társadalomban egyébként erőteljes kettészakadás figyelhető meg. Míg két éve 11 százalék nem vett ajándékot, addig mára ez megduplázódott, a többség azért nem vásárol ajándékot, mert nincs miből - világít rá a Cofidis friss kutatása.

NEKED AJÁNLJUK
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 29. péntek
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Kutatók éjszakája
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM