25 °C Budapest
A közmunkások verhetik be az utolsó szöget a nyugdíjrendszer koporsójába

A közmunkások verhetik be az utolsó szöget a nyugdíjrendszer koporsójába

2016. október 10. 14:17

Már a mai nyugdíjasok sincsenek könnyű helyzetben, de nyugdíjbomba folyamatosan ketyeg: vajon mennyi nyugdíjra számíthatnak azok a vállalkozók, akik most minimálbérre vannak bejelentve, és mennyi jut majd azoknak, akik közfoglalkoztatottként dolgoznak?

Hazánkban az öregségi átlagnyugdíj összege 109 561 forint, de a közel 2 millió nyugdíjasnak több mint a fele 100 ezer forint alatti ellátásból él. Ráadásul 70 ezer fölé rúg azoknak a száma, akik havonta 50 ezer forintnál is kevesebből élnek. Ilyen alacsony ellátásból pedig már nem lehet rendesen táplálkozni, orvoshoz járni - hiszen nincsen miből kifizetni a gyógyszereket sem.


Korábbi felmérések szerint a magyar nyugdíjasok a legtöbbet rezsire és a mindennapi élelmiszerekre költik, előbbire jövedelmük 27,7 százalékát, utóbbira pedig 24,6 százalékát fordítják. Az EU-s átlaghoz képest pedig a magyar nyugdíjasok arányaiban jóval több pénzt, havi jövedelmük 8,6 százalékát (EU-s átlag: 4,6) fordítják egészségügyi kiadásokra. A szakemberek szerint ezekre azonban még kevesebb jut majd a jövőben, hiszen a mostaninál is alacsonyabb nyugdíjak jöhetnek.

Az adóelkerülő, adóoptimalizáló tevékenység társadalmi szintűvé vált, nagyon sok olyan csoport van, amely rendszerszerűen nem biztosította magának a nyugdíjellátáshoz való jogát. Ha ezen a területen nem lesz változás, akkor 20-30-40 ezres nyugdíjra számíthat az a vállalkozó, aki minimálbér útján kerülte el a járulékfizetést

- mondta el Renneczéder Éva nyugdíjszakértő, a Hír TV Látótér című műsorában.

A szakértő azt is elmondta, hogy egy időzített bomba van a jelenlegi nyugdíjrendszerben: minden olyan intézkedés, mely a szürkéből a fehérbe hozza a foglalkoztatást - ezzel utalva a közfoglalkoztatásra - az segíti, hogy kevesebb legyen az a személy, aki majd a nyugdíjkorhatár betöltésekor szinte nulla jövedelemmel rendelkezik. Az embereknek lesz ugyan szolgálati idejük, de az hiányos és a jelenlegi számítások szerint nem elégséges ahhoz, hogy nyugdíjat is kapjanak. Ebben az esetben pedig nem marad más, csak közösség segítsége és a segély típusú

pont az éhenhalásig elegendő mértékű nyugdíj

- tette hozzá.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

{{EMBED:infogram_804c2283-ac33-4756-b31a-78e14ca0e6cb}}

A KSH statisztikáiból pedig jól látszik, hogy az elmúlt években folyamatosan növekedetett a közfoglalkoztatottak létszáma hazánkban. Míg 2013-ban 115 ezer közfoglalkoztatott volt, addig idén júliusban már 185,6 ezerre tehető a számunk.

Mitől függ a nyugdíj összege?

Az, hogy mekkora nyugdíjat kapunk függ az életünk során szerezett szolgálati idő hosszától és az 1988 óta szerezett kereseteink átlagától.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 19. szombat
Gyárfás
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?