A közmunkások verhetik be az utolsó szöget a nyugdíjrendszer koporsójába

A közmunkások verhetik be az utolsó szöget a nyugdíjrendszer koporsójába

2016. október 10. 14:17

Már a mai nyugdíjasok sincsenek könnyű helyzetben, de nyugdíjbomba folyamatosan ketyeg: vajon mennyi nyugdíjra számíthatnak azok a vállalkozók, akik most minimálbérre vannak bejelentve, és mennyi jut majd azoknak, akik közfoglalkoztatottként dolgoznak?

Hazánkban az öregségi átlagnyugdíj összege 109 561 forint, de a közel 2 millió nyugdíjasnak több mint a fele 100 ezer forint alatti ellátásból él. Ráadásul 70 ezer fölé rúg azoknak a száma, akik havonta 50 ezer forintnál is kevesebből élnek. Ilyen alacsony ellátásból pedig már nem lehet rendesen táplálkozni, orvoshoz járni - hiszen nincsen miből kifizetni a gyógyszereket sem.


Korábbi felmérések szerint a magyar nyugdíjasok a legtöbbet rezsire és a mindennapi élelmiszerekre költik, előbbire jövedelmük 27,7 százalékát, utóbbira pedig 24,6 százalékát fordítják. Az EU-s átlaghoz képest pedig a magyar nyugdíjasok arányaiban jóval több pénzt, havi jövedelmük 8,6 százalékát (EU-s átlag: 4,6) fordítják egészségügyi kiadásokra. A szakemberek szerint ezekre azonban még kevesebb jut majd a jövőben, hiszen a mostaninál is alacsonyabb nyugdíjak jöhetnek.

Az adóelkerülő, adóoptimalizáló tevékenység társadalmi szintűvé vált, nagyon sok olyan csoport van, amely rendszerszerűen nem biztosította magának a nyugdíjellátáshoz való jogát. Ha ezen a területen nem lesz változás, akkor 20-30-40 ezres nyugdíjra számíthat az a vállalkozó, aki minimálbér útján kerülte el a járulékfizetést

- mondta el Renneczéder Éva nyugdíjszakértő, a Hír TV Látótér című műsorában.

A szakértő azt is elmondta, hogy egy időzített bomba van a jelenlegi nyugdíjrendszerben: minden olyan intézkedés, mely a szürkéből a fehérbe hozza a foglalkoztatást - ezzel utalva a közfoglalkoztatásra - az segíti, hogy kevesebb legyen az a személy, aki majd a nyugdíjkorhatár betöltésekor szinte nulla jövedelemmel rendelkezik. Az embereknek lesz ugyan szolgálati idejük, de az hiányos és a jelenlegi számítások szerint nem elégséges ahhoz, hogy nyugdíjat is kapjanak. Ebben az esetben pedig nem marad más, csak közösség segítsége és a segély típusú

pont az éhenhalásig elegendő mértékű nyugdíj

- tette hozzá.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

{{EMBED:infogram_804c2283-ac33-4756-b31a-78e14ca0e6cb}}

A KSH statisztikáiból pedig jól látszik, hogy az elmúlt években folyamatosan növekedetett a közfoglalkoztatottak létszáma hazánkban. Míg 2013-ban 115 ezer közfoglalkoztatott volt, addig idén júliusban már 185,6 ezerre tehető a számunk.

Mitől függ a nyugdíj összege?

Az, hogy mekkora nyugdíjat kapunk függ az életünk során szerezett szolgálati idő hosszától és az 1988 óta szerezett kereseteink átlagától.

NEKED AJÁNLJUK
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 8. hétfő
László
32. hét
Augusztus 8.
Nemzetközi Macska Nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?