11 °C Budapest

Jövője miatt izgul Oláh Gergő: van is rá oka

2016. szeptember 15. 14:03

"Szerintem addigra már nem lesz nyugdíj, mire én odakerülök" - nyilatkozta a napokban Oláh Gergő. Az énekes ezzel pedig nincs egyedül, sokan tartanak attól, hogy nem lesz nyugdíjuk, mégis kevesen tesznek félre erre az időszakra.


Az elmúlt években több tízezerrel nőtt a nyugdíjasok száma hazánkban. Éppen ez, vagyis az öregedő társadalmunk az oka annak, hogy egyre többen gondolják úgy, hogy nem lesz nyugdíjuk. A témában nemrég Geszti Péter is megszólalt, de most Oláh Gergő, a korábbi X-faktor győztese mondta el véleményét.

Szerintem addigra már nem lesz nyugdíj, mire én nyugdíjas lennék. Nem is alapozok arra, hogy jó nyugdíjat kapok majd, mire odaérek abba a korba. Inkább megalapozzuk a jövőnket

- nyilatkozta a 24.hu-nak Oláh Gergő, amikor a megtakarításaival kapcsolatban kérdezték.

Az énekes azt is elárulta a lapnak, hogy feleségével a jövőért dolgoznak, beosztják a pénzt, spórolnak és félretesznek a jövőre. Pedig ezzel Magyarországon nem sokan vannak így.

KATTINTS! Ennyi üti egy osztrák, lengyel, cseh kisnyugdíjas markát

Mi a helyzet itthon?

{{EMBED:infogram_9b8c59c0-f759-40b5-a490-b09a42321b37}}

A nyugdíjrendszer átalakulását követően 2012-ben jelentősen csökkent a nyugdíjasok száma Magyarországon, ám azóta komoly növekedés figyelhető meg. 2014-ben az öregségi nyugdíjban részesülők száma már elérte a 2 037 126 főt. 2015 decemberében pedig ez a szám ugyan némileg csökkent, de így is elmondható, hogy az elmúlt években több tízezer fővel növekedett a nyugdíjasok száma hazánkban.

Az öregségi nyugdíjasok számának folyamatos növekedése a népesség korösszetételének változásával magyarázható. A 65 év feletti korosztály létszáma megszakítás nélkül emelkedik Magyarországon. Míg 1990-ben a 65 év felettiek a népesség 13 százalékát tették ki, addigra ez a szám 2014 elejére 17,5 százalékra emelkedett.

Az Eurostat korábbi számításai szerint 2060-ban hazánkban a 65 éves kor feletti népesség aránya eléri a 29 százalékot.

Mi ezzel a gond?

Szakértők szerint emiatt a hazai nyugdíjrendszer 20-30 évig ugyan még kitarthat, de azt követően a romló demográfiai tendenciák miatt nem lehet majd elkerülni az állami nyugdíjak visszaesését.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Egyszerűen nem lesz elég járulékfizető a mostani szintekhez hasonló nyugdíjak kifizetésére.

Bár sokan tisztában vannak a problémával, mégis kevesen tesznek félre a nyugdíjas éveikre. Egyes felmérések szerint a mostani nyugdíjasok mindössze 2 százaléka rendelkezik a nyugdíja mellett valamilyen kiegészítő forrással, amihez nyúlhat.

KATTINTS! Percunami zúdulhat a külföldön melózó magyarok nyakába

Mekkora nyugdíjra számíthatunk?

  • Ha minimálbérre vagyunk bejelentve:

Ez attól is függ, hogy mennyi az elismert szolgálati időnk (ennek ma az átlagos értéke nyugdíjba lépéskor megközelítőleg 38 év). Amennyiben pedig 40 évvel számolunk, akkor körülbelül 60-70 ezer forintos nyugdíjra számíthatunk.

  • Ha a keresetünk megegyezik az átlagkeresettel:

Abban az esetben, ha mindig az átlagkereset után (40 évig) fizetünk járulékot, akkor ma körülbelül 140 ezer forintos induló nyugdíjra számíthatunk.

A nyugdíjkülönbség pótlásához, körülbelül 25-30 millió forinttal kellene rendelkeznie annak, aki szándékosan a tényleges átlag körüli jövedelme helyett csak a minimálbér után fizetett

  - válaszolta kérdésünkre korábban Matits Ágnes nyugdíjszakértő.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm