28 °C Budapest
Kiderül a nagy nyugdíjtitok: ezért nyomorognak százezrek Magyarországon

Kiderül a nagy nyugdíjtitok: ezért nyomorognak százezrek Magyarországon

2016. május 30. 11:14

Magyarországon az öregségi átlagnyugdíj összege jelenleg 109 561 forint, míg, pár éve ugyanez az összeg csak 90 ezer forint körül volt. Mi alapján emelkednek a nyugdíjak? Tényleg 20 ezerrel többet költhetnek az átlagnyugdíjasok, mint pár éve?

A nyugdíjak emelésének a mértékét  törvény szabályozza, vagyis minden évben a január hónapban a tárgyévre tervezett infláció mértékével emelni kell az ellátásokat. Abban az esetben pedig, ha az első 8 hónap adatai alapján a tervezettnél mégis magasabb lesz az infláció, akkor visszamenőleg, megfelelő mértékű kiegészítő intézkedést kell végrehajtani.

A novemberi intézkedés során - amennyiben az magasabb - a nyugdíjasok várható fogyasztóiár-növekedését kell figyelembe venni

- tudta meg a Pénzcentrum a Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságtól (ONYF)

Mennyi volt az átlagnyugdíj 2010-ben?

Hazánkban jelenleg az öregségi átlagnyugdíj összege 109 561 forint, míg ugyanez a szám 2010-ben 90 055 forintra volt tehető.

{{EMBED:infogram_ab114e40-3abf-4caf-8a3d-fb3d30ef3704}}

Bár az öregségi nyugdíjak átlagos összege növekedést mutat - ez azonban annak köszönhető, hogy 2012 óta az ellátásokat az inflációval (az infláció a pénz vásárlóerejének romlását jelenti) növelik. Tehát a fogyasztói árnövekedéssel azonosan emelik a nyugdíjakat - vagyis igaz, hogy év elején valamivel több pénzt kapnak a nyugdíjasok, de ebből a pénzből nem tudnak többet vásárolni, vagyis emiatt nem javul a nyugdíjasok helyzete. Azt azonban érdemes tudni, hogy a bevezetés évében és azt követő évben felbecsülték az infláció mértékét, így ekkor a nyugdíjak az áremelkedésnél nagyobb mértékben növekedtek.

Mennyi lesz a nyugdíj 2017-ben?

Korábbi sajtóértesülések szerint jövőre 0,9 százalékos inflációval számolnak a költségvetésben. Ennek megfelelően az átlagnyugdíj is 0,9 százalékkal, vagyis összesen 986 forinttal 110 547 forintra emelkedhet.

Tényleg ennyit kap az átlag?

A nyugdíjasok száma hazánkban 2015 végén 2 017 609 fő volt, a részükre kifizetett összegek pedig a következőképpen alakultak:

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

{{EMBED:infogram_nyugdij_osszege_fo_2015_december}}

A fenti ábrán is jól látszik, hogy hiába mozog 109 ezer forint körül az átlagnyugdíj, hazánkban jelenleg a nyugdíjasoknak több mint a fele 100 ezer forintnál is kevesebből él. Sőt, 2 500 főnél is többre tehető azoknak a nyugdíjasoknak a száma, akiknek 25-30 ezer forint közötti összegből kell megélnie.

Miért nincs nagyobb nyugdíjemelés?

A magyar nyugdíjrendszerben a mindenkori nyugdíjasokat a gazdaságilag aktívak tartják el, azonban a 65 év feletti korosztály létszáma megszakítás nélkül emelkedik Magyarországon. Míg 1990-ben a 65 év felettiek a népesség 13 százalékát tették ki, addigra ez a szám 2014 elejére 17,5 százalékra emelkedett.

Emiatt is válik kérdésessé az, hogy ezt meddig bírja a magyar nyugdíjrendszer? A fenntarthatóság többféle intézkedéssel érhető el, többek között a nyugdíjrendszer kiadásainak csökkentésével - ennek érdekében vezették be még 2012-ben az inflációkövető nyugdíjemelést.

A fenntarthatóság érdekében egyébként jó eszköz lehet még a nyugdíjkorhatár emelése, vagy a foglalkoztatás bővítése, és az idősgondoskodás szerepének növelése - írja a KSH friss tanulmányában. A legújabb törvénymódosítási javaslatok szerint pedig az állam kihátrálhat a nyugdíjasok mögül, ugyanis a felnőtt gyermek köteles lesz eltartani a szüleit, és erre egy harmadik személy, például szociális intézmény is kötelezheti.

NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 10. szerda
Lőrinc
32. hét
Augusztus 10.
Lusta nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 10. 11:21