28 °C Budapest

Kiderül a nagy nyugdíjtitok: ezért nyomorognak százezrek Magyarországon

2016. május 30. 11:14

Magyarországon az öregségi átlagnyugdíj összege jelenleg 109 561 forint, míg, pár éve ugyanez az összeg csak 90 ezer forint körül volt. Mi alapján emelkednek a nyugdíjak? Tényleg 20 ezerrel többet költhetnek az átlagnyugdíjasok, mint pár éve?

A nyugdíjak emelésének a mértékét  törvény szabályozza, vagyis minden évben a január hónapban a tárgyévre tervezett infláció mértékével emelni kell az ellátásokat. Abban az esetben pedig, ha az első 8 hónap adatai alapján a tervezettnél mégis magasabb lesz az infláció, akkor visszamenőleg, megfelelő mértékű kiegészítő intézkedést kell végrehajtani.

A novemberi intézkedés során - amennyiben az magasabb - a nyugdíjasok várható fogyasztóiár-növekedését kell figyelembe venni

- tudta meg a Pénzcentrum a Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságtól (ONYF)

Mennyi volt az átlagnyugdíj 2010-ben?

Hazánkban jelenleg az öregségi átlagnyugdíj összege 109 561 forint, míg ugyanez a szám 2010-ben 90 055 forintra volt tehető.

{{EMBED:infogram_ab114e40-3abf-4caf-8a3d-fb3d30ef3704}}

Bár az öregségi nyugdíjak átlagos összege növekedést mutat - ez azonban annak köszönhető, hogy 2012 óta az ellátásokat az inflációval (az infláció a pénz vásárlóerejének romlását jelenti) növelik. Tehát a fogyasztói árnövekedéssel azonosan emelik a nyugdíjakat - vagyis igaz, hogy év elején valamivel több pénzt kapnak a nyugdíjasok, de ebből a pénzből nem tudnak többet vásárolni, vagyis emiatt nem javul a nyugdíjasok helyzete. Azt azonban érdemes tudni, hogy a bevezetés évében és azt követő évben felbecsülték az infláció mértékét, így ekkor a nyugdíjak az áremelkedésnél nagyobb mértékben növekedtek.

Mennyi lesz a nyugdíj 2017-ben?

Korábbi sajtóértesülések szerint jövőre 0,9 százalékos inflációval számolnak a költségvetésben. Ennek megfelelően az átlagnyugdíj is 0,9 százalékkal, vagyis összesen 986 forinttal 110 547 forintra emelkedhet.

Tényleg ennyit kap az átlag?

A nyugdíjasok száma hazánkban 2015 végén 2 017 609 fő volt, a részükre kifizetett összegek pedig a következőképpen alakultak:

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
{{EMBED:infogram_nyugdij_osszege_fo_2015_december}}

A fenti ábrán is jól látszik, hogy hiába mozog 109 ezer forint körül az átlagnyugdíj, hazánkban jelenleg a nyugdíjasoknak több mint a fele 100 ezer forintnál is kevesebből él. Sőt, 2 500 főnél is többre tehető azoknak a nyugdíjasoknak a száma, akiknek 25-30 ezer forint közötti összegből kell megélnie.

Miért nincs nagyobb nyugdíjemelés?

A magyar nyugdíjrendszerben a mindenkori nyugdíjasokat a gazdaságilag aktívak tartják el, azonban a 65 év feletti korosztály létszáma megszakítás nélkül emelkedik Magyarországon. Míg 1990-ben a 65 év felettiek a népesség 13 százalékát tették ki, addigra ez a szám 2014 elejére 17,5 százalékra emelkedett.

Emiatt is válik kérdésessé az, hogy ezt meddig bírja a magyar nyugdíjrendszer? A fenntarthatóság többféle intézkedéssel érhető el, többek között a nyugdíjrendszer kiadásainak csökkentésével - ennek érdekében vezették be még 2012-ben az inflációkövető nyugdíjemelést.

A fenntarthatóság érdekében egyébként jó eszköz lehet még a nyugdíjkorhatár emelése, vagy a foglalkoztatás bővítése, és az idősgondoskodás szerepének növelése - írja a KSH friss tanulmányában. A legújabb törvénymódosítási javaslatok szerint pedig az állam kihátrálhat a nyugdíjasok mögül, ugyanis a felnőtt gyermek köteles lesz eltartani a szüleit, és erre egy harmadik személy, például szociális intézmény is kötelezheti.

NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 19. péntek
Emília
29. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm