14 °C Budapest
Simán elbukhatod a nyugdíjadat: hajszálon múlhat a megélhetésed

Simán elbukhatod a nyugdíjadat: hajszálon múlhat a megélhetésed

Pénzcentrum
2016. május 7. 07:00

Azoknak az embereknek, akik röviddel a nyugdíjkorhatár betöltése előtt veszítik el a munkájukat, kevés lehetőségük van a munkaerőpiacon való újbóli elhelyezkedésre. A nyugdíjas korhoz közel állók rendkívül hátrányos helyzetben vannak a munkaerőpiacon, a fiatalabbakhoz képest sokkal rosszabbak az elhelyezkedési esélyeik. Ennek kapcsán megnéztük, milyen esélyei vannak egy nyugdíj előtt álló idős munkanélkülinek, ha az utolsó aktív éveit még munkával szeretné tölteni.


A nyugdíjas kort hamarosan betöltő álláskeresők kimondottan hátrányos helyzetben vannak a munkaerőpiacon, a fiatalabbakhoz képest ugyanis sokkal rosszabbak az elhelyezkedési esélyeik. Ráadásként amellett, hogy munkanélküliként nem egyszerű a megélhetésük, a későbbi nyugdíj összegét is negatívan befolyásolják a munka nélkül töltött évek.

Tapasztalati úton szerzett információnk alapján mondom, hogy az ilyen emberek lehetetlen helyzetbe kerülnek. Az utolsó, nyugdíj szempontjából fontos évek jövedelme lecsökken, a járulékbefizetés úgyszintén, ez lényegében ellehetetleníti a helyzetét - és nem csak aktuálisan, hanem a jövőre nézve is

 - mondta korábban a Pénzcentrumnak Némethné Jankovics Györgyi, a Nyugdíjasok Országos Szövetségének elnöke.

Mivel sokan vannak hasonló helyzetben, a Pénzcentrum utánajárt, milyen esélyei vannak egy nyugdíjas kor előtt álló munkakeresőnek.

Kevésbé foglalkoztatják az idősebbeket

A KSH adatai alapján európai összehasonlításban az itthoni idősek foglalkoztatási aránya különösen alacsonynak számít, és lényegesen elmarad az európai átlagtól. A munkaerő-felmérés adatai szerint az Európai Unióban az 55-64 éves férfiaknak átlagosan 60 százaléka volt foglalkoztatott státuszú, hazánkban ennek a fele. A nők helyzete sem jobb, hiszen az 55-64 éves nők foglalkoztatási rátája is 10 százalékponttal marad el az uniós 45 százaléktól.

A Randstad egy korábbi Workmonitor kutatásából is az derült ki, hogy az álláskereséskor tapasztalható diszkriminációk közül a kor jelentheti a legnagyobb hátrányt. Annak ellenére, hogy a legtöbb munkavállaló nyitott vállalati légkörről számolt be, alkalmanként diszkriminációval is találkoznak. A felmérés szerint

a legnagyobb hátrányt itthon és nemzetközi viszonylatban is az életkor jelentheti,

ezt követi a nem szerinti, illetve a faji megkülönböztetés, míg vallási vagy szexuális irányultság miatti diszkrimináció világszerte ritkábban éri a dolgozókat.

A Viapan Group kutatási eredményei szintén rávilágítottak, hogy az 50 év felettiek iránti foglalkoztatottsági kedv meglehetősen alacsony, az idősek foglalkoztatottsági rátája ugyanis csak 36 százalékon áll a felmérés szerint.

Az általunk alkotott sztereotípiák hatására az embereket bekategorizáljuk anélkül, hogy valóban ismernénk az adott illetőt. Egy idősebb munkavállaló jelentkezésekor ez a hatás rendkívül negatívan befolyásolja a döntéshozókat és sok esetben emiatt döntenek a munkáltatók más, fiatalabb munkavállaló mellett

- olvasható a kutatásban.

Emellett az is kiderült, hogy az 50 év felettiek szaktudása sok esetben kevés a cégek számára. Így bizonyos munkakörökben (például fizikai, betanított, gépkezelő, hegesztő, stb.) magasabb az idősek foglalkoztatottsági mutatója, míg más pozíciókban (például szellemi, értékesítés, adminisztratív, HR, irodai, stb.) a fiatalabbak aránya dominánsabb. Egy állás elnyerésénél az idősebbek fizikai- és mentális állapota, a rugalmatlanság, és a foglalkoztatási költségek is hátránynak számíthatnak, ugyanakkor a tapasztalat, a hűség, az évek során megszerzett tudás, és a problémamegoldó készség viszont pozitív irányba billentheti a mérleg nyelvét.

Sokan nem tudnak róla, de van támogatás

Sokan nem tudják, de kifejezetten ilyen esetekben járhat nyugdíj előtti álláskeresési segély. Ezt a segélyt azok vehetik igénybe, akik

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

  • álláskeresési járadékban legalább 45 napon keresztül részesültek,
  • az álláskeresési járadék folyósítási időtartamát kimerítették,
  • és az álláskeresési járadék folyósításának kimerítését követően 3 éven belül elérték azt az életkort, amikor az öregségi nyugdíjra való jogosultságuk eléréséig már legfeljebb 5 év van hátra.
Álláskeresési segélyben tehát leghamarabb az öregségi nyugdíjkorhatár elérése előtt 5 évvel részesülhetnek az álláskeresők, és további feltétel, hogy az öregségi nyugdíj megállapításához szükséges szolgálati idővel rendelkezzenek.

Továbbá csak azok a magánszemélyek vehetik igénybe, akik álláskeresőként regisztrálva vannak, és az ellátás megállapításához szükséges törvényi feltételekkel rendelkeznek.

Mennyi az annyi?

Az álláskeresési segély összege a kérelem benyújtásának időpontjában hatályos kötelező legkisebb munkabér 40 százaléka, időtartama pedig értelemszerűen addig az időpontig terjed, amikor az álláskereső öregségi nyugdíjra jogosulttá válik. Az álláskeresési segély összege naptári hónapra kerül megállapításra, így töredék hónap esetén az egy napra járó álláskeresési segély összege a megállapított összeg harmincad része. Ebben az esetben a napi összeg alapulvételével kell kiszámítani az adott hónapra járó álláskeresési segély összegét. Amennyiben az álláskereső korhatár előtti ellátásban, szolgálati járandóságban, balettművészeti életjáradékban vagy átmeneti bányászjáradékban részesül, ez a körülmény az álláskeresési segély megállapítását részére kizárja.

Mikortól jár az összeg?

Az álláskeresési segély folyósításának kezdő időpontja az ellátás iránti kérelem benyújtását követő nap. Az ellátást az öregségi nyugdíjra való jogosultság időpontjának eléréséig lehet folyósítani az álláskereső részére. Hamarabb kell megszüntetni az álláskeresési segélyt, ha az álláskereső a megváltozott munkaképességű személyek ellátására szerez jogosultságot. Amellett, hogy az ellátás nettó összegét pénzben kapják meg a jogosultak, az ellátási forma jelentős előnye, hogy

az álláskeresők az ellátás folyósításának időtartamára a társadalombiztosítási jogszabályok rendelkezései alapján biztosítottakká válnak,

tehát jogosultak az egészségügyi szolgáltatásokra és az ellátás folyósításának időtartamával további szolgálati időt is szereznek az öregségi nyugdíjukhoz.

Milyen más lehetőségek vannak még?

Az idősebbek munkába állását jelentősen elősegítené még, ha a megszokott teljes foglalkoztatás mellett más foglalkoztatási formákat is alkalmaznának. Ilyenek például a részmunkaidő, a nyugdíj melletti foglalkoztatás, a távmunka/otthoni munka, és a munkaerő-kölcsönzés is.

A Flexibility@Work megállapításai szerint közép távon a migráció akadálymentesítése, a szabad munkaerő-áramlás, valamint a foglalkoztatási mutatók javítása, a részvételi arány növelése - így az idősek, nők és friss diplomások bevonása - szintén segíthetik az egyensúly helyreállítását, hosszú távon ugyanakkor szükség van a termelékenység, valamint a munka hatékonyságának növelésére is.

Továbbá a foglalkoztathatóság esélye erősen javulna a magasabb képzettséggel is. A felsőfokú tanulmányok, a rendszeres továbbképzések és esetleg újabb szakmák tanulása mind növelheti az elhelyezkedési esélyeket - akár idősebb korban is.

NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 2. vasárnap
Petra
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?