9 °C Budapest

Milliókért mennek otthonba a magyar luxusnyugdíjasok

2015. október 21. 11:00

Bár sok nyugdíjas szeretne, általában meglehetősen nehéz bekerülni egy idősek otthonába. Simán lehet, hogy egy évet is a várólistán kell tölteni - igaz, akinek van rá néhány milliója, az luxus nyugdíjas lakóparkot is találhat. Mutatjuk, mi mennyibe kerül, és miért mennyit lehet elkérni.

Az utóbbi évek statisztikái alapján egyre több nyugdíjas él otthonokban. Ennek egyik fő oka, hogy az idősek otthonában való elhelyezés nagy segítséget jelent azoknak, akik nem tudják megoldani az ellátásra szoruló nyugdíjasok otthoni ápolását. Amellett, hogy gondoskodnak a teljes körű ellátásukról, programokat, társaságot, és biztonságérzetet is nyújtanak az idős embereknek.

A legtöbb otthonban az alapszolgáltatások közé tartozik:

  • a szakorvosi- és mentálhigiénés ellátás;
  • otthoni szakápolás;
  • 24 órás nővérszolgálat;
  • rehabilitáció;
  • térítés ellenében pedig fodrászat, pedikűr, egyéni gyógytorna, kábeltévé és internet.

A szabadidő hasznos eltöltését mozi-és színházlátogatásokkal, kirándulásokkal és egyéb szabadidős programokkal biztosítják. Nagy terhet vesznek le az idősek válláról azzal is, hogy teljes ellátást, azaz napi minimum háromszori étkezést, szükség esetén pedig diétás étrendet nyújtanak.

Persze nem könnyű bejutni...

A bejutás azonban nem olyan egyszerű, amellett, hogy sok helyen először várólistára kerülnek az idősek, egyéb kritériumoknak is meg kell felelni.

Az otthonokba azok kerülhetnek be, akik a nyugdíjkorhatárt már betöltötték, emellett szociális és egészségi állapotuk folyamatos gondozást igényel, viszont tartós kórházi kezelésre nem szorulnak. Ehhez az erre vonatkozó törvényben megállapított gondozási szükséglet vizsgálatot kell elvégezni, vagyis az ápolási szükségletről kell orvosi és szociális felmérés. Ez alapján dől el, hogy valaki igénybe veheti-e ezt a szolgáltatást

- nyilatkozta a Pénzcentrumnak dr. Szirmai Viktor, az Olajág Otthonok főigazgatója.

Változó, hogy mennyi időbe kerül az intézményekbe való bejutás, a jelentkezéstől számítva néhány hét, de egyes helyeken akár egy év is lehet. Egy Békés megyei idősek otthonában például többször volt példa arra, hogy akár egy évet is kellett várniuk az időseknek, amíg beköltözhettek az otthonba.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Mennyibe kerül mindez?

Az árak minden esetben személyre szabottak, ugyanis intézménytől, elhelyezéstől, szolgáltatáscsomagtól, életkortól és egyéb tényezőktől is függenek. A döntésnél figyelembe veszik az idősek teherbíró képességét és a megfelelő színvonal fenntartását is. Mivel az is változó, hogy kell-e egyszeri belépési díjat fizetni, vagy csak a havi tagdíjat számolják fel a lakóknak, nehéz konkrét összegekről beszélni.

Azonban a legmagasabb intézményi térítési díjat törvényben meghatározott számítás szerint állapítják meg, a fenntartó csak ezek után dönt a tényleges díj megállapításáról. Alapvetően a térítési díj összege nem lehet több a jövedelem 80 százalékánál. Amennyiben a jövedelem 80 százaléka nem éri el az intézményi térítési díjat, a különbözetet a hozzátartozók egészíthetik ki. A minimum havi tagdíj körülbelül 75 ezer forintnál kezdődik, az átlag 80 - 100 ezer forint között van.

Aki megengedheti magának, luxuskörülmények között is eltöltheti nyugdíjas éveit  - például a győrújfalui Idősek Otthona Lakóparkban - extra szolgáltatásokkal, tóparti környezetben. Az idősek  szabadon gazdálkodhatnak a nyugdíjukkal, és bár nincs kötelező havi térítési díj, a 24 órás nővérszolgálatot meg kell fizetni a közös költség részeként. Ehhez tulajdonjogot kell a leendő lakóknak vásárolni, így a lakással is szabadon lehet rendelkezni. A luxusnak azonban ára is van, a lakások 9 millió forintnál kezdődnek. .

NEKED AJÁNLJUK
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 26. vasárnap
Emánuel
12. hét
Március 26.
A Lila nap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?