Miről álmodik a magyar nyugdíjas? Van kiút a nyomorból?

Miről álmodik a magyar nyugdíjas? Van kiút a nyomorból?

2015. október 5. 16:29

Egy friss, de annyira nem meglepő felmérés szerint pocséknak érzik anyagi helyzetüket a magyar nyugdíjasok. A helyzetet jól mutatja, hogy a 10-es skálán 5,9 pontra értékelik saját helyzetüket, míg az európai átlag 7 ponton áll. Ennek ellenére meglepően kevesen tesznek félre a nyugdíjas éveikre, pedig akár már kevés pénzből is elkezdhetünk olyan megtakarítást, ami (sokkal) gazdagabbá tehet minket, amikor nyugdíjba vonulunk.

Nem csak a fiatalokhoz, de európai társaikhoz képest is rosszabbnak érzékelik általában az életminőségüket a magyar nyugdíjasok: a 65-74 évesek a 0-tól 10 pontig terjedő skálán 5,9-re értékelik szubjektív jólétüket, amely jelentősen elmarad e korosztály európai átlagától (7,0) és amely a bolgár után a második legrosszabb uniós adat. A kor előrehaladtával az élettel való szubjektív elégedettség ráadásul folyamatosan csökken, 74 év felett már csak 5,6 pontos átlaggal értékelik a magyarok - derül ki a CIG Pannónia friss kutatásából.

Az életminőség megítélése természetesen nem független a nyugdíjtól és a fogyasztás színvonalától sem. Európában az olasz, a lengyel, a holland, a finn és a portugál mellett a magyar állami nyugdíjrendszer alkalmaz legkevésbé a nyugdíjakat egyenlősítő mechanizmusokat, így nincs olyan drasztikus eltérés az aktív kori keresethez képest. Hazánkban a kereseti rangsor közepén elhelyezkedők ennek köszönhetően nyugdíjba vonulásukkor

ma átlagosan a korábbi keresetük 94 százalékát kapják meg.

Az alacsonyabb életszínvonalból adódóan azonban a nyugdíjaskor fogyasztási színvonala elmarad az európai átlagtól. Az elemzésből kiderül, hogy kultúrára és szórakozásra például mindössze 5134 forint jut havonta, ruházatra és lábbelire még ennyi se, mindössze 1769 forint, a legkevesebb pedig étteremre és szálláshelyre, 1424 forint. A rosszabb egészségi állapotból adódóan ugyanakkor

a magyarok többet költenek egészségükre, főként a gyógyszerekre: 7 657 forintot havonta.

A mai magyar nyugdíjrendszer az aktív évekhez képest még relatív biztonságot nyújt, a társadalom elöregedése, a nyugdíjasok arányának növekedése azonban már középtávon is jelentős terhet ró az ellátórendszerre. A magyar férfiak átalagosan 14,5, a nők 18,4 évet töltenek nyugdíjban - ez mindkét nem esetében másfél évvel több, mint 10 évvel korábban.

Oké, értjük. De hogyan lehet több pénzünk?

Szakértők már régóta egyetértenek abban, hogy a közel másfél-két évtized nyugdíjban töltött év anyagi biztonságát az aktív években (azaz addig, amíg dolgozunk) kell megteremteni. A mostani nyugdíjasok vélekedése a saját életminőségükről, az egészségi állapotuk és a kiadási szerkezetük is jól mutatja, hogy a tartalmas, kiszolgáltatottságtól mentes időskorhoz nélkülözhetetlen a tudatos pénzügyi tervezés.

A nyugdíj-előtakarékosságra egyébként vannak jó eszközök Magyarországon, olyan megtakarítási formák, amelyekkel (sokkal) több pénzünk lehet akkor, amikor nyugdíjba vonulunk. Mutatjuk, mibe érdemes tenni a pénzünket, ha erre akarunk spórolni.

Nyugdíjbiztosítás

A nyugdíjbiztosítás a "legfiatalabb" nyugdíj-célú megtakarítási forma, ugyanis ezeknek a speciális életbiztosításoknak a 20 százalékos adójóváírása csupán 2014 január 1-e óta elérhető. Ennek ellenére nagy népszerűségnek örvend, hiszen a hagyományos megtakarításos, illetve unit linked formában is elérhető.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A nyugdíjra takarékoskodóknak azért érdemes a biztosítási formát választaniuk, mert

  • A jegybanki szabályozásnak köszönhetően az elmúlt másfél évben csökkentek a költségek és
  • Az USA-ban nyugdíjba vonulók között a nyugdíjbiztosítással rendelkező ügyfelek kaphatják (arányosan) a legmagasabb juttatást.

Önkéntes nyugdíjpénztár

Az önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNYP) a legrégebben elérhető 20 százalékos adójóváírással elérhető nyugdíj-előtakarékossági forma.

Nem véletlen, hogy több mint 1 millió pénztári nyugdíjtakarékossági számla van Magyarországon.

Előnyei közé tartozik, hogy a választható portfólióknak köszönhetően a befektetés részével az ügyfélnek nem kell foglalkoznia, illetve, hogy szükség esetén szüneteltethető a díjfizetés.

Nyugdíj elő-takarékossági számla

A Nyugdíj elő-takarékossági számla (NYESZ) egy olyan különleges értékpapírszámla, amelyre csupán meghatározott értékpapírokat vásárolhatunk, viszont ezért cserébe (a másik két termékhez hasonlóan) 20 százalékos adójóváírást érvényesíthetünk. A NYESZ azoknak lehet jó választás:

  • Akik a bankban szeretnék tartani a megtakarításukat és
  • Saját maguk szeretnék kezelni a megtakarítási portfóliójukat.

 

NEKED AJÁNLJUK
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

NAPTÁR
Tovább
2022. október 7. péntek
Amália
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?