Ezzel az aljas trükkel fosztották ki a nyugdíjast

2015. augusztus 31. 15:35

Ismét a jól bevált "unokázós" trükkel próbálkoztak, ezúttal Zalaszentivánon. Bár sokan hallottak már róla, mégsem árt akár minden nap figyelmeztetni idős rokonainkat, mik a legfőbb védekezési módszerek ebben a helyzetben.

Az "unokázós" csalás lényege, hogy telefonon bajba jutott unokának adja ki magát a csaló, és így próbál pénzt kicsalni az idős áldozatokból. Ez alkalommal az idős asszony lányának adta ki magát a szélhámos.

Augusztus 24-én 13 óra körül csöngött a telefon Zalaszentivánon, ahol egy 81 éves asszonyt hívott fel egy nő, aki annak lányaként mutatkozott be és megkérdezte, hogy mennyi pénze van otthon. Ezután arra kérte az idős asszonyt, hogy az összes készpénzét tegye bele egy borítékba és adja oda barátnőjének, aki odamegy érte a ház elé - írja a Police.hu

Az eset nem egyedi

Korábban a fővárosban esett áldozatul egy nyugdíjas az "unokázós" csalóknak. Az idős hölgytől 1 millió 600 forintot csaltak ki a trükkös bűnözők, ez volt a nő minden megtakarított pénze.

Nem tudom megbocsátani magamnak, hogy miért voltam ilyen hiszékeny

- foglalta össze, könnyeivel küszködve az idős hölgy a történteket a Tények korábbi műsorában.

Nem csak telefonon érhetnek utol

Terjed az online unokázás is. A legújabb nemzetközi trend szerint a szélhámosok a Facebook segítségével próbálnak pénzt kihúzni - a közösségi oldalt egyre gyakrabban használó - gyanútlan idősektől. A bűnözők a Facebook segítségével megpróbálják kideríteni a nagyszülők és az unokák tartózkodási helyeit az elérhető információkból, majd kihasználva ezt, pénzt húznak ki az aggódó nagypapák és nagymamák zsebéből. A csalók ráadásul gyakran a tengerentúlról intézik kártékony üzleteiket, így próbálva meg elérni, hogy lenyomozhatatlanok legyenek és elkerülhessék a felelősségre vonást.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Tippek a védekezéshez

A Zalaszentivánon történtek után a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság az idősek családját összefogásra kéri, ha kell, akár minden nap érdemes figyelmeztetetni a szépkorú rokonainkat az alábbiakról:

  • Mindig járjunk utána, hogy a telefonáló az-e, akinek mondja magát.
Például érdemes családon belül megállapodni egy titkos jelszóról, amelyet kifejezetten csak bajba kerülés esetében használunk, és ezt nem tanácsos megosztani a Facebookon.
  • Ne beszéljünk idegenek előtt és nyilvános helyen sem magánügyeinkről, hiszen ezt később felhasználhatják a bűnözők.
  • Soha ne nyissunk ajtót idegeneknek, bármilyen indokra is hivatkozna.
  • Ne adjunk pénzt idegeneknek.
  • Gyanús idegenek látogatása esetén jegyezzük meg annak személyleírását, gépjárművük rendszámát.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 29. vasárnap
Adél
4. hét
Január 29.
Balassagyarmat napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?