Nyugdíj: jön a korhatáremelés!

Nyugdíj: jön a korhatáremelés!

MTI
2015. július 11. 17:35

A KSH becslései szerint ötven év múlva 7,9 millióra csökken Magyarország lélekszáma, a lakosság elöregedése miatt pedig muszáj lesz felemelni a nyugdíjkorhatárt.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Népességtudományi Kutatóintézetének igazgatója a Napi Gazdaságnak adott interjúban azt mondta, a gyed extra és a gyermekvállalást ösztönző egyéb kormányzati lépések is előmozdíthatják a születések számának emelkedését, ezért fontos, hogy hosszú távon kiszámítható legyen a családpolitika.

Az elmúlt 25 év tendenciái alapján megfigyelhető, hogy Magyarországon és a posztkommunista országokban később szülik meg első gyermeküket a nők. Ez a fajta mintaváltás Nyugat-Európában a hatvanas években kezdődött el, nálunk pedig a rendszerváltás után zajlott le, de villámgyorsan. A lélekszámcsökkenés másik okaként a kilencvenes évek végétől tapasztalható, gyakorlatilag máig tartó termékenység-visszaesését nevezte meg.

A kutató szerint a 41-45 év közötti budapesti nők egyötödének nincs gyermeke, és nagy valószínűséggel nem is fognak szülni. A házasságban élőknek a tendencia alapján több gyermekük van, mint azoknak, akik csak együtt élnek, viszont az elsőszülöttek több mint fele élettársi kapcsolatba érkezik, a szülők sokszor csak a gyermek születése miatt házasodnak össze.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?