21 °C Budapest
Magyar nyugdíjrekorderek: ki a legidősebb, ki a legfiatalabb?

Magyar nyugdíjrekorderek: ki a legidősebb, ki a legfiatalabb?

2015. március 18. 05:59

Magyarországon a legfiatalabb nyugdíjas 51 éves, míg a legidősebb 110 - tudta meg a Pénzcentrum az ONYF-től. Jó hír viszont, hogy a 100 évesnél idősebbek idén már néhány százalékkal többen vannak, viszont így is csak az összlétszám néhány százalékát teszik ki.

Pár héttel ezelőtt már utánajártunk, hogy a legnagyobb luxusnyugdíj 1,3 millió forint ma Magyarországon. Ezúttal viszont arra voltunk kíváncsiak, hány éves a legidősebb és a legfiatalabb magyar nyugdíjas, illetve hogyan oszlanak meg korosztályonként?

A legfiatalabb magyar nyugdjías  51 éves míg a legidősebb 110 - tudtuk meg az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) statisztikáiból.

Legkevesebben egyébként az 51-55 éves korosztályba tartozó nyugdíjasok vannak, összesen 369 fővel; míg az 51-60 éves nyugdíjasok száma már 56 093 főt számlál. Külön érdekesség, hogy a legfiatalabb nyugdíjasok, vagyis az 51-60 éves korosztályba tartozók mindegyike nő. Vélhetően ez lehet az egyik oka a nagy különbségnek a nemek arányában, ugyanis a jelenleg közel kétmillió nyugdíjasnak 62 százaléka nő és csupán 38 százaléka férfi.

Az ONYF statisztikáiból egyértelműen kiderül, hogy ma Magyarországon a legtöbb nyugdíjas a 66-70 éves korosztályba tartozik (527 772 fő). Utánuk következnek a 71-75 éves nyugdíjasok, több mint 435 650 fővel. Így a 66-75 éves korosztály, együttesen 963 422  fővel a nyugdíjas társadalom 47 százalékát, azaz majdnem a felét teszi ki. Jól látszik az is, hogy  70 éves kor után a nyugdíjasok száma folyamatosan csökken, korosztályonként megközelítőleg százezer fővel. 

Nagyobb ugrásszerű csökkenés viszont csak a 90 év felettieknél következik. A legidősebb nyugdíjasok az összlétszám csupán 2 százalékát  teszik ki. A 91-95 éves korosztályban 35 492-en vannak, a 96-100 éves korosztály 4399 főt számlál, míg 100 év felett már csak 594 fő él. Az előző évhez képest viszont többen vannak a 100 év felettiek, mert 2014 januárjában még csak 561 főt számlált ez a korosztály. A legidősebb közülük, akárcsak a tavalyi rekorder már 110 éves.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


A térképet az Esri Magyarország Kft. készítette.

A fenti térképen megfigyelhetjük (kattints a jelmagyarázatra), hol és milyen arányban élnek a nyugdíjasok Magyarországon. Jól látszik, hogy a lakosság arányához viszonyítva sok nyugdíjas él Nógrád és Heves megyében, és a főváros lakosságának is 20-25 százaléka nyugdíjas. Arányaiban viszont kevés nyugdíjas választja otthonának Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét.

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?