11 °C Budapest

Hány nyugdíjas él Magyarországon? Mikor lettek ilyen sokan?

2015. március 10. 06:01

Az elmúlt négy évben közel 300 ezerrel nőtt az öregségi nyugdíjasok száma Magyarországon. Az ellátottaknak több mint a fele nő, akik átlagosan 6 évvel tovább kapják a nyugdíjukat, mint a férfiak.

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) adatai szerint a Magyar nők átlagosan 25 éven keresztül részesülnek nyugellátásban, míg a férfiak 19 éven át.

Amellett, hogy a nők átlagosan 6 évvel tovább kapják a nyugdíjukat, nagyobb arányban is jelennek meg a nyugdíjasok között. Magyarországon ma megközelítőleg kétmillió nyugdíjas van: 62 százalékuk nő és 38 százalékuk férfi. Ez az arány az elmúlt években is hasonlóan alakult, bár a nyugdíjasok száma folyamatosan növekedett.

Míg 2011-ben 1,7 millió körül volt a nyugdíjasok száma, jelenleg már 2 milliónál is többen részesülnek öregségi nyugdíjban.

Kattints! Ennyit kap a leggazdagabb nyugdíjas havonta: új rekord!

Tovább élünk

Magyarországon a nők átlagosan 79 évig élnek, még a férfiak 72 éves korukig - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból. Az arányok 1990-hez képest javultak: a nőknek 5,02 míg a férfiaknak 6,88 évvel hosszabbodott meg a születéskor várható élettartama.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Népességünk öregedésének jele az átlagéletkor növekedése is. Míg 1990-ben a férfiak átlagéletkora 36 év volt ehhez képest 2014-ben ez már 40-hez közelít. A nőknél pedig a 39 éves átlagéletkor 44-re növekedett 1990 és 2014 között.

Ki mennyit kap?

Az átlagnyugdíj összege: 117 372 forint volt, ami tizede sincs annak, amit most a rekorder kap. Az öregségi teljes nyugdíj legkisebb összege pedig változatlanul havi 28 500 forint. A nyugdíjasok számára kifizetett összegek a következőképpen alakultak:

Viszonylag kevesen kapnak 50 000 forint alatti összeget, azonban az ellátottaknak több mint fele 100 000 forint alatti nyugdíjból él. Ellenben egészen sokan, majdnem 800 ezren kapnak 100 000 forint felett és megközelítőleg 101 ezren vannak, akiknek a megélhetés nem igazán jelenthet gondot, hiszen ők 200 000 forint vagy a feletti nyugdíjat kapnak.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm