23 °C Budapest
Ennyien veszik fel halott rokonuk nyugdíját Magyarországon

Ennyien veszik fel halott rokonuk nyugdíját Magyarországon

2015. február 3. 06:04

Többmilliárd forintra rúg éves szinten a jogosulatlanul felvett nyugdíjak összege. A Pénzcentrum infografikán mutatja a részleteket.

Elképesztő összegre rúg éves szinten a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnál a jogalap nélküli kifizetések összege - tudta meg a Pénzcentrum. A statisztikák szerint 2014-ben több mint 2,2 milliárd forintot fizettek ki ilyen címen, melynek 58 százalékáért a jogosult elhalálozását követően egy harmadik személy részére történő jogalap nélküli kifizetések felelnek.

KATTINTS! Brutális tömeg a Baumaxnál: megkezdődött a végkiárusítás

Tehát tavaly közel 1,3 milliárd forintnyi nyugdíjat utaltak el azért, mert - többnyire a közeli hozzátartozók - nem jelentették időben az elhalálozást. Ez, a ~115 ezer forintos átlagnyugdíjjal számolva több mint 11 ezer fő egy havi juttatását jelenti.

A jogalap nélkül kifizetett ellátások az alábbi szempontok alapján csoportosíthatók:

  • A jogalap nélküli kifizetés az ellátásban részesülő részére történt (pl.: jogosultság megszűnése következtében, bejelentési kötelezettség elmulasztása miatt, téves adatszolgáltatás következtében, jogszabályban meghatározott kizáró ok miatti szüneteltetés esetén (keresetkorlátozás))
  • A jogosult elhalálozását követően egy harmadik személy részére történő jogalap nélküli kifizetések.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A jogalap nélküli kifizetések magas összege természetesen nem feltétlenül jelenti azt, hogy ennyi veszteséget ír le évről évre a magyar nyugdíjrendszer, sőt. A Pénzcentrum részére eljuttatott statisztikák szerint ugyanis az elmúlt években nyilvántartott követelésekből nagyobb tétel térült meg, mint az adott év záróegyenlege.

Egy adott követelés megtérülése éveken keresztül is elhúzódhat, aminek oka lehet az, hogy az adós méltányossági kedvezményt (részletfizetés, fizetési halasztás) kapott, de lehet az is, hogy a követelés végrehajtása több éven át is eltarthat.

- tájékoztatta lapunkat a Nyugdíjfolyósító.

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?