13 °C Budapest

Ennyien veszik fel halott rokonuk nyugdíját Magyarországon

2015. február 3. 06:04

Többmilliárd forintra rúg éves szinten a jogosulatlanul felvett nyugdíjak összege. A Pénzcentrum infografikán mutatja a részleteket.

Elképesztő összegre rúg éves szinten a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnál a jogalap nélküli kifizetések összege - tudta meg a Pénzcentrum. A statisztikák szerint 2014-ben több mint 2,2 milliárd forintot fizettek ki ilyen címen, melynek 58 százalékáért a jogosult elhalálozását követően egy harmadik személy részére történő jogalap nélküli kifizetések felelnek.

KATTINTS! Brutális tömeg a Baumaxnál: megkezdődött a végkiárusítás

Tehát tavaly közel 1,3 milliárd forintnyi nyugdíjat utaltak el azért, mert - többnyire a közeli hozzátartozók - nem jelentették időben az elhalálozást. Ez, a ~115 ezer forintos átlagnyugdíjjal számolva több mint 11 ezer fő egy havi juttatását jelenti.

A jogalap nélkül kifizetett ellátások az alábbi szempontok alapján csoportosíthatók:

  • A jogalap nélküli kifizetés az ellátásban részesülő részére történt (pl.: jogosultság megszűnése következtében, bejelentési kötelezettség elmulasztása miatt, téves adatszolgáltatás következtében, jogszabályban meghatározott kizáró ok miatti szüneteltetés esetén (keresetkorlátozás))
  • A jogosult elhalálozását követően egy harmadik személy részére történő jogalap nélküli kifizetések.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A jogalap nélküli kifizetések magas összege természetesen nem feltétlenül jelenti azt, hogy ennyi veszteséget ír le évről évre a magyar nyugdíjrendszer, sőt. A Pénzcentrum részére eljuttatott statisztikák szerint ugyanis az elmúlt években nyilvántartott követelésekből nagyobb tétel térült meg, mint az adott év záróegyenlege.

Egy adott követelés megtérülése éveken keresztül is elhúzódhat, aminek oka lehet az, hogy az adós méltányossági kedvezményt (részletfizetés, fizetési halasztás) kapott, de lehet az is, hogy a követelés végrehajtása több éven át is eltarthat.

- tájékoztatta lapunkat a Nyugdíjfolyósító.

NEKED AJÁNLJUK
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. október 3. kedd
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM