20 °C Budapest
Ennyi nyugdíjas kénytelen dolgozni Magyarországon

Ennyi nyugdíjas kénytelen dolgozni Magyarországon

2014. október 23. 10:00

A szigorodó szabályok ellenére két évtized alatt több mint ötszörösére nőtt a nyugdíjas munkavállalók száma. Habár az időskori munkavállalással tovább növelhetjük a későbbi nyugdíjat, sokaknak ma már választaniuk kell: tovább dolgoznak vagy csak nyugdíjat kapnak.

Az élettartam hosszabbodásával a modern társadalmakban, így Magyarországon is egyre több az idős ember. Számuk és népességen belüli arányuk növekedése általános jelenség, aminek következtében egyre nagyobb teher nehezedik a társadalmi ellátórendszerre.

Ugyanakkor - a szigorodó szabályok ellenére - egyre többen döntenek úgy, hogy a nyugdíjkorhatárt elérve is tovább dolgoznak.

A közvélemény az időskor határkövét általában a gazdasági aktivitás megszűnéséhez köti, így egyre későbbre tesszük az öregedés kezdetét is. Magyarországon hosszú időn keresztül változatlan volt az öregségi nyugdíjkorhatár: férfiaknál 60, nőknél 55 év. Többszöri módosítás után 2012-től azonban fokozatosan és egységesen 65 évre emelkedik. Felemelése azt jelzi, hogy 65 éves kor előtt az ember még nem számít idősnek, hiszen a társadalom teljes értékű munkateljesítményt vár el tőle - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb kiadványából.

Egyre többen dolgoznak nyugdíjasként

Az elmúlt időszakban a nyugdíjrendszer változásai nagymértékben befolyásolták a 60 év feletti népesség gazdasági aktivitását. Az inaktív keresők (saját jogú öregségi nyugdíjas, rokkantnyugdíjas, hozzátartozói nyugdíjas) aránya az időskorúak között 2001 óta összességében 3 százalékponttal csökkent, számuk viszont nőtt. A korcsoportos bontás rávilágít arra, hogy az aránybeli csökkenést az okozza, hogy a 60-64, illetve a 65-69 évesek között csökkent az inaktív keresők aránya - mutat rá a KSH kutatása.

Ugyanakkor a foglalkoztatottak aránya növekedett a vizsgált időszakban, ami a fiatalabb korcsoportok gazdasági aktivitásának tudható be.

2011-ben közel 180 ezer 60 év feletti személy tartozott a gazdaságilag aktívak csoportjába (170 ezren foglalkoztatottak, közel 10 ezren pedig munkanélküliek).

Ez azt jelenti, hogy a 60 év felettiek 7,3 százaléka volt gazdaságilag aktív, míg 1990-ben mindössze 1,3 százalékuk, 2001-ben pedig 2,8 százalékuk. Láthatjuk tehát. hogy az elmúlt két évtizedben több mint ötszörösére nőtt a nyugdíjasként dolgozók száma.

Korcsoportonként ugyanakkor jelentősek az eltérések az időskorúak gazdasági aktivitási jellemzőiben.

A 60 éveseknek még több mint a negyede, de a 61 éveseknek is az ötöde, a náluk idősebb korcsoportoknak viszont már jóval kisebb hányada tartozott a gazdaságilag aktívak körébe.

2011-ben tehát a 60-61 éveseknek még viszonylag jelentős hányada volt jelen a munkaerőpiacon elsősorban aktív keresőként, másodsorban pedig nyugdíj mellett dolgozóként.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nyugdíj: munka mellett vagy munka helyett?

A versenyszférában korlátozás nélkül folytathatnak keresőtevékenységet az öregségi nyugellátásban részesülők - derül ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának tájékoztatójából. Nekik szintén 10 százalékos nyugdíjjárulékot kell fizetniük. Ez azonban azt is jelenti, hogy az általa ezen időszak alatt fizetendő nyugdíjjárulék havi összegének 0,5 százalékával meg kell emelni a nyugdíját.

Tehát a nyugdíj melletti munkavégzéssel tovább növelhető a havi ellátás összege.

Ugyanakkor a korhatár előtti ellátásban, szolgálati járandóságban részesülő személy ellátását szüneteltetni kell, ha a keresőtevékenységből származó jövedelme az adott év első napján érvényes minimálbér havi összegének tizennyolcszorosát (2014-ben 1.827.000,- Ft) meghaladja. Ez azt jelenti, hogy aki havonta több mint 152 ezer forint keres, annak le kell mondania mellette a nyugdíjról.

Annak is szüneteltetni kell a nyugdíjfolyósítást, aki:

  • közalkalmazotti jogviszonyban,
  • kormányzati szolgálati jogviszonyban,
  • állami vezetői szolgálati jogviszonyban,
  • közszolgálati jogviszonyban,
  • bírói szolgálati viszonyban,
  • igazságügyi alkalmazotti szolgálati viszonyban,
  • ügyészségi szolgálati viszonyban,
  • fegyveres szervvel hivatásos szolgálati viszonyban,
  • vagy a Magyar Honvédséggel szerződéses vagy hivatásos szolgálati viszonyban áll.

 

NEKED AJÁNLJUK
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 20. szombat
István
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?