23 °C Budapest
Ennyi nyugdíjas kénytelen dolgozni Magyarországon

Ennyi nyugdíjas kénytelen dolgozni Magyarországon

2014. október 23. 10:00

A szigorodó szabályok ellenére két évtized alatt több mint ötszörösére nőtt a nyugdíjas munkavállalók száma. Habár az időskori munkavállalással tovább növelhetjük a későbbi nyugdíjat, sokaknak ma már választaniuk kell: tovább dolgoznak vagy csak nyugdíjat kapnak.

Az élettartam hosszabbodásával a modern társadalmakban, így Magyarországon is egyre több az idős ember. Számuk és népességen belüli arányuk növekedése általános jelenség, aminek következtében egyre nagyobb teher nehezedik a társadalmi ellátórendszerre.

Ugyanakkor - a szigorodó szabályok ellenére - egyre többen döntenek úgy, hogy a nyugdíjkorhatárt elérve is tovább dolgoznak.

A közvélemény az időskor határkövét általában a gazdasági aktivitás megszűnéséhez köti, így egyre későbbre tesszük az öregedés kezdetét is. Magyarországon hosszú időn keresztül változatlan volt az öregségi nyugdíjkorhatár: férfiaknál 60, nőknél 55 év. Többszöri módosítás után 2012-től azonban fokozatosan és egységesen 65 évre emelkedik. Felemelése azt jelzi, hogy 65 éves kor előtt az ember még nem számít idősnek, hiszen a társadalom teljes értékű munkateljesítményt vár el tőle - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb kiadványából.

Egyre többen dolgoznak nyugdíjasként

Az elmúlt időszakban a nyugdíjrendszer változásai nagymértékben befolyásolták a 60 év feletti népesség gazdasági aktivitását. Az inaktív keresők (saját jogú öregségi nyugdíjas, rokkantnyugdíjas, hozzátartozói nyugdíjas) aránya az időskorúak között 2001 óta összességében 3 százalékponttal csökkent, számuk viszont nőtt. A korcsoportos bontás rávilágít arra, hogy az aránybeli csökkenést az okozza, hogy a 60-64, illetve a 65-69 évesek között csökkent az inaktív keresők aránya - mutat rá a KSH kutatása.

Ugyanakkor a foglalkoztatottak aránya növekedett a vizsgált időszakban, ami a fiatalabb korcsoportok gazdasági aktivitásának tudható be.

2011-ben közel 180 ezer 60 év feletti személy tartozott a gazdaságilag aktívak csoportjába (170 ezren foglalkoztatottak, közel 10 ezren pedig munkanélküliek).

Ez azt jelenti, hogy a 60 év felettiek 7,3 százaléka volt gazdaságilag aktív, míg 1990-ben mindössze 1,3 százalékuk, 2001-ben pedig 2,8 százalékuk. Láthatjuk tehát. hogy az elmúlt két évtizedben több mint ötszörösére nőtt a nyugdíjasként dolgozók száma.

Korcsoportonként ugyanakkor jelentősek az eltérések az időskorúak gazdasági aktivitási jellemzőiben.

A 60 éveseknek még több mint a negyede, de a 61 éveseknek is az ötöde, a náluk idősebb korcsoportoknak viszont már jóval kisebb hányada tartozott a gazdaságilag aktívak körébe.

2011-ben tehát a 60-61 éveseknek még viszonylag jelentős hányada volt jelen a munkaerőpiacon elsősorban aktív keresőként, másodsorban pedig nyugdíj mellett dolgozóként.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nyugdíj: munka mellett vagy munka helyett?

A versenyszférában korlátozás nélkül folytathatnak keresőtevékenységet az öregségi nyugellátásban részesülők - derül ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának tájékoztatójából. Nekik szintén 10 százalékos nyugdíjjárulékot kell fizetniük. Ez azonban azt is jelenti, hogy az általa ezen időszak alatt fizetendő nyugdíjjárulék havi összegének 0,5 százalékával meg kell emelni a nyugdíját.

Tehát a nyugdíj melletti munkavégzéssel tovább növelhető a havi ellátás összege.

Ugyanakkor a korhatár előtti ellátásban, szolgálati járandóságban részesülő személy ellátását szüneteltetni kell, ha a keresőtevékenységből származó jövedelme az adott év első napján érvényes minimálbér havi összegének tizennyolcszorosát (2014-ben 1.827.000,- Ft) meghaladja. Ez azt jelenti, hogy aki havonta több mint 152 ezer forint keres, annak le kell mondania mellette a nyugdíjról.

Annak is szüneteltetni kell a nyugdíjfolyósítást, aki:

  • közalkalmazotti jogviszonyban,
  • kormányzati szolgálati jogviszonyban,
  • állami vezetői szolgálati jogviszonyban,
  • közszolgálati jogviszonyban,
  • bírói szolgálati viszonyban,
  • igazságügyi alkalmazotti szolgálati viszonyban,
  • ügyészségi szolgálati viszonyban,
  • fegyveres szervvel hivatásos szolgálati viszonyban,
  • vagy a Magyar Honvédséggel szerződéses vagy hivatásos szolgálati viszonyban áll.

 

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 05:44