2018. március 19. hétfő József, Bánk

Pénzt hozott a Jézuska? Az utolsó fillérig elúszhat, ha erre nem figyelsz

Sokaknak pénz került a karácsonyfa alá, és jó ötletnek tűnhet 2017 legőrültebb befektetési sztorijába, a Bitcoinba fektetni azt, ám a szakértő arra figyelmeztet, hogy az egész pikk-pakk elveszhet. Mutatjuk, miért.

Egy december közepi felmérésből kiderült, hogy nem egészen azt kapjuk karácsonyra, amire vágyunk. Készpénzt, élményajándékot és kézzel készített meglepetéseket szeretnénk leginkább kapni, ezzel szemben szemben szépségápolási termékek, ruhák, CD-k, DVD-k és könyvek kerülnek a fa alá.

Azon szerencsések, akik mégis készpénzt kaptak, meggondolhatják, hogy ahelyett, hogy elszórják azt, inkább befektetik. Az elmúlt év legnagyobb (és sokak szerint legfurcsább) befektetése az úttörő kriptovaluta, a Bitcoin volt. Ahogy a lenti diagram is mutatja, egy év alatt körülbelül ezer dollárról (mai árfolyamon 262 ezer forint) közel 20 ezer dollárra (kb. 5,3millió forint) kúszott fel az árfolyam, december 25-én fél 12-kor pedig 14 437 dolláron (3,8 millió forint) tanyázott a virtuális valuta értéke.


Bitcoin árfolyama amerikai dollárban (2017. január - december 25. 11:30); forrás: Bitcoin.com

Nemrég foglalkoztunk azzal, hogy aki akar, hogyan szállhat be az őrületbe, most viszont megjelent egy figyelmeztetés, ami fontos lehet, mielőtt úgy döntesz, hogy ebbe teszed a pénzedet. 

... egy nagyon egyszerű befektetési elvre világít rá [a Bitcoin], aminek mindannyian áldozatává válunk, mégpedig, hogy a befektetők hajlanak arra, hogy irracionálisan viselkedjenek. Amikor a Bitcoin árfolyama szárnyal, mindenki vásárolni akar. De amikor elkezd összeomlani az árfolyam, az emberek megijednek és elkezdenek eladni

- mondta el a Business Insidernek Lauren Lyons Cole pénzügyi tervező, a lap szerkesztője. Ezzel szemben - tette hozzá a szakember - 

a sikeres befektetők alacsony áron vesznek, és drágán adnak el, pedig a természetes ösztöneink miatt kényelmesebbnek érezzük akkor vásárolni pénzügyi termékeket, amikor azoknak az árfolyama jól megy, és ugyanígy a fordítottja is igaz, amikor a dolgok rosszra fordulnak, legszívesebben szabadulnánk tőlük.

A szerkesztő arra is felhívta a figyelmet, hogyha nem tudod elmagyarázni egy szomszédodnak vagy a saját édesanyádnak, hogy pontosan mi is az a Bitcoin és miért veszel belőle, akkor nem állsz készen arra, hogy meghozd ezt a befektetési döntést.

Senki nem tudja, hogy merre tart [a Bitcoin árfolyama]. Felmehet 150 ezer dollárra, de leeshet nullára is. Ez egy nagyon kockázatos, spekulatív befektetés (...) A lényeg: ha Bitcoinba fektetsz, fel kell, hogy készülj arra, hogy minden pénzt, amit beletettél, elbukod

- tette hozzá az amerikai szakember.

JÓL JÖNNE 3 MILLIÓ FORINT?

Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. De, hogy ne a sötétben tapogatózz, mi is elvégeztünk neked egy példaszámítást: kalkulátorunkban 3 millió forintos hitelösszeget, és 84 hónapos futamidőt adtunk meg. A THM-ek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót a CIB Bank nyújtja (THM 11,73%), de nem sokkal marad el ettől a Cetelem (THM 12,94%) ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni az ERSTE Bank, a Cofidis, továbbá a Budapest Bank konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

03.22-03.31
Országos

Spar

03.22-03.31
Országos

Lidl

03.22-03.28
Országos

Aldi

03.16-03.21
Országos

Lidl

03.14-03.21
Országos

Tesco

03.14-03.21
Országos

Auchan

03.14-03.21
Országos

Auchan

Kertkatalógus
03.08-03.21
Országos

  Ajánlatunk