15 °C Budapest

Pénzt hozott a Jézuska? Az utolsó fillérig elúszhat, ha erre nem figyelsz

2017. december 25. 13:00

Sokaknak pénz került a karácsonyfa alá, és jó ötletnek tűnhet 2017 legőrültebb befektetési sztorijába, a Bitcoinba fektetni azt, ám a szakértő arra figyelmeztet, hogy az egész pikk-pakk elveszhet. Mutatjuk, miért.

Egy december közepi felmérésből kiderült, hogy nem egészen azt kapjuk karácsonyra, amire vágyunk. Készpénzt, élményajándékot és kézzel készített meglepetéseket szeretnénk leginkább kapni, ezzel szemben szemben szépségápolási termékek, ruhák, CD-k, DVD-k és könyvek kerülnek a fa alá.

Azon szerencsések, akik mégis készpénzt kaptak, meggondolhatják, hogy ahelyett, hogy elszórják azt, inkább befektetik. Az elmúlt év legnagyobb (és sokak szerint legfurcsább) befektetése az úttörő kriptovaluta, a Bitcoin volt. Ahogy a lenti diagram is mutatja, egy év alatt körülbelül ezer dollárról (mai árfolyamon 262 ezer forint) közel 20 ezer dollárra (kb. 5,3millió forint) kúszott fel az árfolyam, december 25-én fél 12-kor pedig 14 437 dolláron (3,8 millió forint) tanyázott a virtuális valuta értéke.

Bitcoin árfolyama amerikai dollárban (2017. január - december 25. 11:30); forrás: Bitcoin.com

Nemrég foglalkoztunk azzal, hogy aki akar, hogyan szállhat be az őrületbe, most viszont megjelent egy figyelmeztetés, ami fontos lehet, mielőtt úgy döntesz, hogy ebbe teszed a pénzedet. 

... egy nagyon egyszerű befektetési elvre világít rá [a Bitcoin], aminek mindannyian áldozatává válunk, mégpedig, hogy a befektetők hajlanak arra, hogy irracionálisan viselkedjenek. Amikor a Bitcoin árfolyama szárnyal, mindenki vásárolni akar. De amikor elkezd összeomlani az árfolyam, az emberek megijednek és elkezdenek eladni

- mondta el a Business Insidernek Lauren Lyons Cole pénzügyi tervező, a lap szerkesztője. Ezzel szemben - tette hozzá a szakember - 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
a sikeres befektetők alacsony áron vesznek, és drágán adnak el, pedig a természetes ösztöneink miatt kényelmesebbnek érezzük akkor vásárolni pénzügyi termékeket, amikor azoknak az árfolyama jól megy, és ugyanígy a fordítottja is igaz, amikor a dolgok rosszra fordulnak, legszívesebben szabadulnánk tőlük.

A szerkesztő arra is felhívta a figyelmet, hogyha nem tudod elmagyarázni egy szomszédodnak vagy a saját édesanyádnak, hogy pontosan mi is az a Bitcoin és miért veszel belőle, akkor nem állsz készen arra, hogy meghozd ezt a befektetési döntést.

Senki nem tudja, hogy merre tart [a Bitcoin árfolyama]. Felmehet 150 ezer dollárra, de leeshet nullára is. Ez egy nagyon kockázatos, spekulatív befektetés (...) A lényeg: ha Bitcoinba fektetsz, fel kell, hogy készülj arra, hogy minden pénzt, amit beletettél, elbukod

- tette hozzá az amerikai szakember.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
KonyhaKontrolling  |  2024. április 26. 07:45
A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai b...
Bankmonitor  |  2024. április 26. 06:26
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor s...
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem