2017. szeptember 21. csütörtök Máté, Mirella

Katasztrófához vezethet egyetlen hazai lottószelvény: te is vettél belőle?

Ma este gazdára találhat Magyarország történetének egyik legnagyobb lottónyereménye. Ha akkora mázlid lenne, hogy te vinnéd el a főnyereményt, akkor ebből a cikkből tájékozódhatsz, a szakemberek szerint milyen elvek alapján érdemes befektetni a pénzedet. Ugyanakkor rossz hír, hogy amennyiben lottóztál, már nagy valószínűséggel te is pénzügyileg sérülékeny lehetsz, mutatjuk azt is, hogy miért.

Milliók izgulnak ma Magyarországon, hisz késő délután minden idők hetedik legnagyobb hazai lottónyereménye keresi gazdáját. A várható főnyeremény 2 milliárd 875 millió forint. Ha te is lottózol, fogadjunk, hogy már a szelvény megvásárlásakor elgondolkodtál azon, hogy mit vennél a nyereményből, hova utaznál, hogy mondanál fel a munkahelyeden, milyen mesés jövő vár rád, persze csak ha elviszed a főnyereményt.

Ha ez így van, akkor sajnos van egy nagyon rossz hírünk: aki az anyagiakkal kapcsolatban a szerencsében bízik, az bizony jó eséllyel pénzügyileg sérülékeny

- mondta el a Pénzcentrumnak Németh Erzsébet egyetemi tanár, a Budapesti Metropolitan Egyetem professzora, akinek az egyik kutatási területe a pénzügyi kultúra.

Szeretsz kockáztatni?

A szakember azt is elárulta, hogy egy közel 40 kérdésből álló pénzügyi személyiségteszten, pont akik leginkább egyetértettek azzal az állítással, hogy szeretik kockáztatni a szerencséjüket, ők értettek leginkább egyet azzal a kijelentéssel is, hogy nyomasztóan sok az adósságuk.

Az egyetemi oktató szerint egyébként a hirtelen jött pénzt eleve nehéz jól felhasználni, hisz jobban megbecsüljük azt, amiért megdolgozunk.

Még az örökséget sem tudják sokan megfelelően felhasználni, pedig ott jelentősen kisebb összegről van általában szó

- szemléltette a helyzetet a professzor. Arra a kérdésünkre, hogy mit tegyen az, aki mégis jól szeretné felhasználni a nyereményét, Németh Erzsébet elmondta:

  • használja a józan eszét,
  • szerezze meg a pénzügyi döntésekhez szükséges információkat és
  • beszélje meg a döntéseit a családjával és szakemberekkel, ugyanis a fiatalokra és a pénzügyileg sérülékeny emberekre igaz leginkább, hogy egyedül vagy a televízióban látottak alapján döntenek pénzügyi kérdésekben.
Aki olyanba fektet, ami nem hozza a pénzt, hanem viszi, mondjuk vesz egy jachtot, akkor az a pénz garantáltan el fog fogyni, a nyeremény gyakorlatilag felemészti önmagát 

-mondta el az egyetemi tanár.

Nem verem el azonnal, de akkor mibe fektessem?

Ha eljutottunk odáig, hogy nem verjük el egyből a teljes lottónyereményünket, akkor viszont felmerül a kérdés: mit csináljunk a pénzünkkel, mibe fektessük azt?

30 százalékát tegye ingatlanba, a maradék rész 40 százalékából vegyen Prémium Magyar Államkötvényt, a fennmaradó részt pedig index követő befektetési alapokba tegye, fele részben DAX, felében pedig S&P 500-at követő alapba

- javasolt befektetési stratégiát Bence Balázs, a Portfolio Trader kereskedési vezetője.

A szakember elmondta, az államkötvényeket a kockázatmentességük, valamint az inflációt meghaladó hozamuk miatt ajánlja, az index követő alapokat pedig azért, mert alacsonyabb a költségszintjük, továbbá jobban is fialnak az aktívan menedzselt alapok túlnyomó többségéhez képest.

A szakember által ajánlott DAX német, az S&P 500 pedig amerikai nagyvállalatok részvényeiből áll, azaz ezeknek a kombinált mozgását követi le.

Garázst vegyek vagy szántóföldet?

Mivel a fentiek alapján az állampapírpiacon illetve a tőzsdén is megfelelő helyre tudjuk tenni a lottónyereményünket, már csak az maradt, hogy eldöntsük, hogyan fektessünk ingatlanba.

Ha sem érdeklődése, sem affinitása nincs a nyertesnek az ingatlanpiac felé, akkor azt javasolnám, hogy a jellemzően kereskedelmi épületeket magába foglaló ingatlanalapokba fektesse a pénzének ezt a részét

-mondta el a Pénzcentrumnak Ditróy Gergely, a Portfolio ingatlandivízió-vezetője.

Egy ingatlanalap jellemzően több épületet foglal magába, értékét maguk az épületek illetve a kiadásukból befolyt bérleti díjak együttesen adják. Ha részesedést vásárolunk egy alapból, akkor anélkül tudunk az ingatlanpiacba pénzt fektetni, hogy törődnünk kéne az ingatlanfenntartás járulékos feladataival.

Ahogy emelkedik a szakértelem és az érdeklődés együttes szintje a nyertesnél, úgy javasolnék egyre sokszínűbb befektetési stratégiát. Lehet például az ingatlanba befektetni kívánt összeg felét alapokba helyezni, a másik feléből pedig 5-10 lakást vásárolni Budapest belvárosában

-tette hozzá a szakember, akinek arra is volt javaslata, hogy mit tegyen, aki rövid távú lakáskiadásba fogna a megvásárolt ingatlanokkal. 

Véleménye szerint érdemes a lakások legfeljebb harmadát fordítani ilyen célra, és ezeket megéri kiadni egy ingatlankezelő-vállalkozásnak. Ezek a vállalatok ugyanis lehet, hogy elviszik a bevétel 20-30 százalékát is, de legalább napi szinten nem kell a rövid távú kiadás bonyodalmaival vesződnünk.

A héten egyébként a K&H privát banki igazgatója, Horváth István is küldött néhány jótanácsot az esti nyertesnek, melyek közül mi a diszkréciót emelnénk ki: javaslata alapján csak olyanokkal osszuk meg a főnyeremény hírét, akikkel valóban együtt akarunk dönteni a pénz sorsáról, akikben megbízunk és akiknek kíváncsiak vagyunk a tanácsaira.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

Ennyivel keresnek többet a szakik külföldön, mint itthon

Valószínű, hogy senkinek sem kell magyarázni, mekkora hiány van ma itthon a jó szakemberekből. Sőt, nem csak a jókból, hanem egyáltalán a szakikból. Nagyon sokan külföldön próbálnak szerencsét...
 

Filléres mosogatószer, ami jobb, mint a bolti

Az olcsó mosogatószerek többsége nem jó minőségű, de már fillérekből, otthon is lehet szuper mosogatószert készíteni. Csak négy összetevő kell hozzá, néhány perc, és egy flakon, amibe aztán...
NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

09.21-09.27
Országos

Spar

09.21-09.27
Országos

Lidl

09.21-09.27
Országos

Auchan

09.21-09.27
Országos

Aldi

09.21-09.27
Országos

Tesco

09.21-09.27
Országos

Spar, Interspar

Borkatalógus
09.06-09.27
Országos

Diego

09.01-09.30
Országos