14 °C Budapest

Így kártalaníthatják a Quaestor kötvényeseit: itt a javaslat

2015. április 10. 22:25

Megszületett a törvényjavaslat: a Quaestor-károsultakat a Befektetés-védelmi Alap (Beva) kártalaníthatja 6 millió forintig. Emellett létrehozhatják a Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapját is, ami további kártalanítást végezhet majd.

30 millió forintig minden Quaestor-kötvényest kártalanítani fognak, az erre vonatkozó igény május 6-e és június 5-e között lesz benyújtható - tartalmazza az a törvényjavaslat, amelyet Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője nyújtott be az Országgyűlésnek pénteken este.

A Beva által nem biztosított (6 millió fölötti, illetve nem fiktív kötvényhez kapcsolódó) összegek kifizetésére feláll a Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapja.

Az alap az egyelőre ismeretlen kártalanítási kötelezettségének előteremtéséhez kötvényt bocsáthat ki, aminek törlesztéséhez előleg formájában gyűjthet pénzt a bankoktól, brókercégektől, alapkezelőktől azok jegyzett tőkéjének megfelelő arányban. Mivel a Beva-tagdíjhoz hasonló összeget szedhet be az alap, úgy tudjuk, a pénzügyi szereplők teljes befizetése elérheti az évi 12 milliárd forintot.

Ezt végső soron a tisztességes intézmények ügyfelei, sőt részben az adófizetők fognak állni.

Kiket kártalanítanak?

Azokat kártalanítják, akik:

  • a Quaestor Hurira kötvényeiből vagy
  • a Quaestor által értékesített kötvényekből vásároltak,
  • azok ellenértékét befizették,
  • akár magánszemélyek, akár jogi személyek vagy egyéb szervezetek,
  • attól függetlenül, hogy jogügylet érvényesen létrejött-e,
  • kimaradnak azonban a kártalanításból a Quaestor vezetői, dolgozói, egyéb érdekeltjei.

Hogyan zajlik a kártalanítás?

A kötvényesek kártalanítására a Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapját hozná létre a törvényjavaslat, amely a követelésekre vonatkozó igényt teljesíti. A kárrendezésre a követelés pénznemében kerül sor, és mentes minden közteherfizetés alól.

A kártalanítás menete:

  • a kártalanítási kérelem május 6. és június 5. között nyújtható be,
  • a kérelmezőnek igazolnia kell az értékpapírszámláján nyilvántartott kötvények mennyiségét, illetve az őt illető követelés összegét,
  • ez kormányablakon vagy más, az alap által meghatározott módon és helyen tehető meg,
  • az alap a kérelmet 30 napon belül vizsgálja meg,
  • a Beva és az alap együttes kártalanítási összege a Quaestor felé fennálló követeléssel egyezik meg, de nem lehet több 30 millió forintnál,vagyis az alap kártalanítási kötelezettsége a Beva kártalanítási összege és a 30 milliós forint közötti részre vonatkozik.

Így gazdálkodik az alap:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  • pénzeszközeit az MNB-nél vezetett számlán kezeli,
  • legfeljebb 10 éves lejáratú kötvényt bocsáthat ki az állam kezessége mellett,
  • az MNB-től pedig legfeljebb 3 hónapos áthidaló kölcsönt vehet fel,
  • adósságának fizetéséhez a Befektető-védelmi Alap (Beva) tagjaitól azok jegyzett tőkéjének arányában előleget kérhet, amelyet idővel vissza kell fizetnie,
  • az előleg megfizetésére ezen túlmenően ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a tagdíjra (úgy tudjuk, ennek maximuma összesen évi 12 milliárd forint).
  • a befizető pénzügyi intézmények által megelőlegezett, de meg nem térült befizetések levonhatók lesznek az adójukból, ám erről majd külön törvény rendelkezik.

Az alap irányítását a Beva igazgatósága, munkáját a Beva munkaszervezete végezné.

A Portfolio elemzője így vélekedik a törvényjavaslatról:

Bár a kérdésről elvileg még egyeztet Varga Mihály a bankokkal, a politikai döntés úgy tűnik, megszületett: hiába fektetették be pénzüket a Beva-védelem hiányának tudatában az ügyfelek, az ő kockázatukat és a Quaestor vezetőinek bűneit most a tisztességes pénzügyi szektorral, és rajta keresztül az ügyfelekkel fizettetik meg akár 10 éven keresztül. A tényleges pénzügyi hátrány mértéke nagyban függ attól, mekkora összeg térül majd meg a Quaestor felszámolásából, és mit tartalmaz majd az adóleírásról szóló törvény. Utóbbi egyébként azt sejteti, hogy az adófizetőknek is pénzbe fog kerülni ez a szomorú ügy.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
MEDIA1  |  2024. április 18. 14:02
Átmenetileg Gergely Márton, a hetilap felelős szerkesztője veszi át a hvg.hu irányítását, miután Nag...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 07:54
A Manna FM Valódi Nők című műsorának vendége volt Süle-Szigeti Bulcsú, a Bankmonitor nyugdíjszakértő...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm