2020. augusztus 13. csütörtök Ipoly

Futunk a szlovákok után: brutális, mennyivel többet tesznek félre


Fontosnak tartjuk a megtakarítást, de nem tudunk eleget megtakarítani, a régió pedig elhúzott mellettünk - ezek a legfontosabbak eddig a Portfolio Öngondoskodás 2017 konferencián, melyről a Pénzcentrum is közvetít.

Ha az öngondoskodásra gondolunk, akkor sokaknak egyből az anyagiak jutnak eszébe, azonban van egy elsődleges védelmi vonal, ez pedig az önszeretet. El kell tudni fogadnunk a hibáinkat, és azokkal együtt kell szeretni magunkat Almási Kitti klinikai szakpszichológus szerint, aki ennek fontosságára hívta fel a figyelmet a Portfolio Öngondoskodás 2017 konferencián, melyet ma rendeznek a budapesti Sofitel Hotelben. A konferencián leginkább hazánkban jelen lévő pénzügyi vállalatok képviseltetik magukat.

Abba kell hagyjad lassan azt, hogy mást hibáztasd azért, ami történik veled

- mondta el Almási Kitti.

Közelebb lépve a hazánkban hagyományosabbnak mondható öngondoskodási témákhoz, Harmati László, az Erste Bank vezérigazgató-helyettese egy reprezentatív kutatásra hivatkozva elmondta, hogy a magyarok 80 százaléka tartja fontosnak vagy nagyon fontosnak a megtakarítást, bár ez a szám kis mértékben csökkent az elmúlt években.

Ebbe a képbe beleillik az, hogy le is lassult a megtakarítás növekedésének üteme, régiós szinten pedig alaposan lemaradtunk a havi megtakarítás összegeket összehasonlítva:

Magyarországon átlagosan 53 eurót (kb. 16,5 ezer forint), Szlovákiában pedig 106 eurót (kb. 33 ezer forint) tudtak félre tenni havonta a válaszadók.

Ezzel a megtakarítási összeggel nem is vagyunk elégedettek túlnyomó többségben, minösszesen minden negyedik magyar (28 százalék) érez másképp. 

Az általános ingatlanpiaci hangulatot figyelembe véve érdekes, hogy az alacsony kamatkörnyezetre adott reakciók közül régiós összehasonlításban a magyarok vásároltak legkevésbé ingatlant, a legtöbbeknek egyáltalán nem változott a megtakarítási stratégiája.

Látják a változást, tisztában vannak a problémával, de nem foglalkoznak vele, ez igazi balkáni viselkedés

- közölte előadásában Harmati László. Magyarországon érdekes helyzet alakult ki a kockázatvállalás kérdésében is, 13 százalék nagyon, vagy inkább kockázatvállaló, ami rendkívül magas érték a régióban, ugyanakkor nem megfelelő stratégiát követnek a banki szakember szerint. Általánosságban egyébként az is elmondható, hogy a pénzügyi ismereteink hiányosak saját bevallásunk szerint, leginkább balkáni szinten vannak.

A magyar társadalom pénzügyi érettségével kapcsolatban árulkodó adat, hogy 76 százalék nem készít családi költségvetést, és nem is vagyunk nyitottak rá, mindössze minden negyedik megkérdezett (27%) tartotta csak értékes szolgáltatásnak, ha egy bank online kimutatásokkal, vagy egyéb eszközökkel segíti ennek elkészítését.

Iskolai tananyagnak kéne lennie, hogyan kell ezt megcsinálni

- fejtette ki véleményét az Erste vezérhelyettese, amire rezonál egy korábbi cikkünk, mely szintén a családi költségvetés fontosságára hívta fel a figyelmet, illetve a büdzsékészítés ellen leggyakrabban felhozott érveket próbálta megcáfolni.

PÉNZRE VAN SZÜKSÉGED?
A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb finanszírozást. De, hogy ne a sötétben tapogatózz, mi is elvégeztünk neked egy példaszámítást: kalkulátorunkban ezúttal 5 millió forintos hitelösszeget, és 7 éves futamidőt adtunk meg. A THM-ek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót a Sberbank nyújtja, de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Cetelem konstrukcióját, illetve a Budapest Bank személyi kölcsönét is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 2 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Betesz a koronavírus a kollégista létnek: erre készülhetnek ősszel a diákok
A koronavírus, ahogy szinte mindent, a kollégiumi életet is átrajzolja.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk

Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.