2020. szeptember 22. kedd Móric

Elárulták a cápák: így hízhat 100 milliósra VV Zsuzsu nyereménye


Rengeteg terve van a Való Világ nyertesének a 36 millió forinttal, ahogy a győzelem után nyilatkozta. Zsuzsu többek között ingatlant vásárolna, nyelvet tanulna, külföldre költözne és beteg testvérén segítene. De mire is elég ez a 36 millió forint valójában? Az nem kérdés, hogy egy hirtelen jött nagy összeggel megfontoltan kell bánni, nem könnyű ugyanis manapság magas hozamot hozó befektetést találni. Cikkünkben most megvizsgáljuk, hogy mik lehetnek egy hirtelen jött nagy összeg befektetése mögött rejlő megfontolások, és alapkezelők, portfoliómenedzserek válaszaira hivatkozva bemutatjuk, hogy lehet ésszerűen befektetni ezt az összeget.

Első alkalommal volt a Való Világnak női győztese, a 23 éves Zsuzsu így 36 millió forintot nyert. Nagy kérdés azonban, hogy mit kezdjen valaki egy ekkora összeggel, ha csak úgy a semmiből rázúdul. A példa nem is annyira életszerűtlen: egy nagyobb örökség könnyen kitehet akár ekkora összeget is, ebben az esetben pedig mindig jól meg kell választani, hogy mibe fektessük azt. Ezért mi most megkérdeztünk pár portfóliómenedzsert, véleményük szerint mibe lehet érdemes befektetni 36 milliót.

Az ingatlan mindig nyerő - az ingatlanalap már nem biztos

Kezdjük azzal a megállapítással, hogy 36 millió forint valójában nem is olyan nagy pénz. Ha valaki Budapesten szeretne ingatlant vásárolni, ekkora összegért bizony nem talál mindenhol lakást, sőt, a belső kerületekben az árak jellemzően magasabbak ennél. A Való Világ győztese saját elmondása szerint felköltözne Budapestre, olaszul tanulna, Olaszországba költözne és beteg testvérén is segítene. Nos, egy budapesti lakásvásárlással már teljes egészében fel is használta a nyereményét.

Más a helyzet, hogyha valaki ekkora összeg birtokába jut, és már rendelkezik saját tulajdonú ingatlannal, ebben az esetben jó ötlet lehet az ingatlan-befektetés. Bence Balázs, a Portfolio Trader befektetési igazgatója szerint az ingatlanalap azonban kevésbé jó választás, ésszerűbb döntés a befektetési célú ingatlanvásárlás. Ennek ugyanakkor leginkább Budapesten van értelme, hiszen messze ott a legnagyobb a kereslet az ingatlanok iránt.

Lakásvásárláson gondolkodsz? Válogass lakáshitel kalkulátorunkban!

Amennyiben a pénz birtokosa befektetési céllal vásárolna ingatlant Budapesten, akkor szép hozamra tehetne szert. Futó Péter, a Portfolio ingatlanpiaci elemzője szerint egy 36 millió forint értékű ingatlan havi nettó bérleti díja a 150 ezer forintot is elérheti. Amennyiben a lakásárak emelkedése kitart, akkor a bérleti díjból származó bevétel mellett még árfolyam-nyereséget is realizálhat a befektető egy későbbi eladással. Nagy előnye ennek a befektetésnek, hogy leveszi a terhet a befektető válláról: minden hónapban hoz egy előre jól kalkulálható összeget.

Havi 150 ezer forint azt jelenti, hogy a 36 milliós ingatlan éves bruttó hozama 5 százalék. Bruttó hozammal érdemes számolni, nem tudjuk ugyanis pontosan felbecsülni, hogy az évek során a tulajdonos mennyit költ felújításra, modernizálásra. Mindemellett persze az ingatlan árának éves növekedése azt jelenti, hogy a realizált hozam az 5 százalékosnál jóval magasabb is lehet. A jelenlegi inflációs szinten az 5 százalékos hozam kb. 2 százalékos reálhozamot eredményez, ez nagyjából megfelel ma egy állampapír befektetésnek.

Nem akarok lakást venni, nekem csak a hozam kell!

Megkérdeztünk pár befektetési alapkezelőt, hogy amennyiben valaki reálhozamra akar szert tenni, kellően türelmes, nem követi nap mint nap az árfolyam változásokat, és emellett mérsékelten kockázatkerülő is, mibe érdemes fektetnie a pénzét. Míg pár éve a bankbetét az egyik legkézenfekvőbb megoldás lehetett volna, ma ez már szóba se jött a válaszadók szerint. A lekötött betétek olyan alacsony hozamokat fizetnek, hogy Tuli Péter szerint a bankbetétnél még a folyószámla is jobb választás, hiszen az alacsony banki hozamok nem kárpótolják a likviditás hiányát. Az Aegon Alapkezelő értékesítési és termékmenedzsment igazgatója így állítaná össze a portfóliót:

  • 20 százalék abszolút hozamú befektetési alap
  • 10-15 százalék részvény befektetési alap (KKE régió, orosz részvények, Aegon Megatrend részvény befektetési Alap)
  • 30-35 százalék cash (ez a jelenlegi bizonytalan környezetben legalább 20 százalék); esetleg FKJ; nemcsak HUF hanem EUR és esetleg USD is
  • Egy része legyen KKJ, ezt a bankok visszaveszik általában a felhalmozott kamattal, maradék pedig EUR, USD
  • 35 százalék lakossági állampapír: 3 és 5 éves Prémium infláció követő állampapír

Elek Péter, a Dialóg befektetési igazgatója szerint azon óvatos duhajok, akik nem akarnak nagy kokcázatot vállalni és stresszelni amiatt, hogy a befektetésük akár egy évig szaftos mínuszban van, azoknak ekképp ajánlaná összeállítani a portfóliót:

  • 75 százalék 2024/I PEMÁK (éves átlagos infláció plusz 170 bázispont kamatprémium; ez a következő években kb. éves 4 százalékos hozamot hoz, TBSZ-re pont ráfér)
  • 12,5 százalék ingatlanalap, például a DunaHouse Ingatlan Alap
  • 12,5 százalék abszolút hozamú alap

Elek nem javasolja a kötvény- és részvényalapok vásárlását. Az államkötvényt nem csak ő javasolta, hanem Bence Balázs is, szerinte nem rossz elgondolás akár az egész összeget államkötvénybe fektetni.

Ha gyerekvállaláson is gondolkodik, akkor teljesen egyértelmű

Amennyiben a 36 millió forint tulajdonosa gyerekvállalás előtt áll, akkor remek megoldást jelenthet a 19 éves inflációkövető babakötvény Bence Balázs szerint. Ezzel a befektetéssel 3 százalékos reálhozamot lehet elérni, de ha kitart az 5,80 százalékos kamat, akkor a 36 millió forint 19 év múlva 105 milliót jelent majd a befektetőnek. Arról nem is beszélve, hogy a gyermekvállalással még egy sor egyéb kedvezmény és támogatás igénylésére is jogosult lesz.

KIHÚZNA A BAJBÓL 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

09.18-09.23
Országos

Auchan

09.18-09.23
Országos

Lidl

09.18-09.23
Országos

Spar

09.18-09.23
Országos

Interspar

09.18-09.23
Országos

Tesco

09.17-09.23
Országos

  Ajánlatunk

Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó