Egy korszak zárul le: végleg kivégezték az ingyenbankolást

2016. február 7. 13:02

Az utolsó valódi nullás számla is megszűnik Magyarországon, a K&H zéró számlacsomagot már évek óta nem értékesítette a bank, de a korábbi szerződéseket még nem mondták fel. Hamarosan viszont kivezetik a terméket, az ügyfeleket a napokban értesítik a változásokról. Ezzel megszűnik hazánkban az ingyenes bankolás, de vajon ki ezért a felelős?

A napokban kezdte kiküldeni levelét a K&H a zéró számla megszüntetéséről az ügyfeleknek. Ezzel már az utolsó igazi nullás, tranzakciós illeték előtti számla is megszűnik. A számlacsomag értékesítése már évekkel ezelőtt megszűnt, a korábbi szerződéseket viszont nem mondták fel eddig. Ameddig az ügyfelek használhatják a számlát, addig ingyenes tranzakciót biztosít (netbankon keresztül) és havonta négy, ingyenes, ATM-es készpénzfelvételt ad (saját automatából), aminek ráadásul elméleti összeghatára sincs.

A számla megszűnéséről már korábban is lehetett hallani, viszont most a bank úgy döntött, hogy a meglévő ügyfelek szerződését is felmondja. Megkérdeztük a bankot, hogy miért szűnnek meg a számlák:

A K&H folyamatosan figyelemmel kíséri a piaci folyamatokat és az ügyféligényeket, ugyanis mindenkor ezek mentén alakítja ki a termékekre és szolgáltatásokra, így a bankszámlakínálatra is vonatkozó stratégiáját, melynek egyik eleme, hogy 2016-tól a K&H zéró bankszámlaterméket kivezeti. A napokban folyamatosan kerülnek kiküldésre az érintett ügyfeleknek szóló tájékoztató levelek, melyben ismertetjük az érintettekkel a részleteket, további lehetőségeket és teendőket. Őszintén reméljük, hogy a változás nem okoz semmilyen kényelmetlenséget egyik kedves ügyfelünk számára sem.


A kivezetés tehát 2016 folyamán történik, az ügyfelek fokozatosan kapják meg az értesítőt. Ugyan a válaszban kifejtik, hogy "remélik, hogy a változás nem okoz kellemetlenséget", azonban a zéró helyett a levélben kínált számlák szigorúbb feltételek mellett nyújtanak ingyenes számlavezetést, ráadásul a tranzakciók a jövőben nem lesznek ingyenesek, az illetéket a bank teljes mértékben továbbhárítja az ügyfelekre, csak az első néhány utalás, készpénzfelvétel és csoportos beszedés lesz ilyen kedvező díjazású. A háromból két, a bank által javasolt számlacsomagnál még a mobilbanknak (okostelefonos alkalmazás) is van havidíja, pedig a zérónál ez még ingyenes volt. Ezek miatt átlagos használat mellet (4-5 tranzakció) havonta közel ezer forintba is kerülhet a bankolás, pedig eddig ez ingyenes volt.

A bank által ajánlott számlacsomagok egyébként nagyjából átlagosnak mondhatóak (a bankkártyák például az első évben ingyenesek), de érdemes lehet körülnézni más pénzintézetek ajánlatai között annak, akinek most felmondják a számláját.

Ki a hibás?

Nemcsak a K&H-nál volt nullás számla, a hazai bankok többségénél volt olyan konstrukció, amellyel valóban ingyen bankolhattunk, vagy legalábbis minimális költségeket számoltak fel nekünk. A tranzakciós illeték bevezetésével és megemelésével viszont ezek a számlák jelentősen megdrágultak, a pénzintézeteknek veszteséget termeltek, ezt pedig ők két módszerrel kezelték:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  • Megemelték a díjakat vagy
  • Megszüntették a számlákat.

A díjemeléseket viszont az esetek többségében a jegybank elmarasztalta, sőt emiatt több mint 1,2 milliárd forintra büntette a pénzintézeteket. Ezután a bankok inkább a régi, jól bevált számlák megszüntetését választották, az új számlacsomagokban pedig már a szabályoknak megfelelően hárítják át az ügyfelekre a tranzakciós illetéket.

A nullás számlák megszűnése tehát a tranzakciós illeték miatt történt, enélkül ugyanis valószínűleg több magyar pénzintézetnél is ingyen bankolhatnánk ma is.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem