11 °C Budapest

Ebbe tedd a pénzed, ha keresni akarsz a koronavírus-válságon

2020. április 4. 12:02

Minden idők leggyorsabb 30 százalékos tőzsdei zuhanásán vagyunk túl, és még nem tudni, lesznek-e további hullámmozgások, hol lesz a válsághelyzet alja. Így akár a klasszikus osztalékrészvények, mint a Johnson&Johnson, a Pepsi, a Texas Instruments, a 3M, vagy akár az Amazon, Google, Facebook, Misrosoft most nem rossz vételek a hosszú távon gondolkozók számára. Bence Balázzsal, a Portfolio Trader kereskedési vezetőjével beszélgettünk.

Pénzcentrum: Minden idők leggyorsabb 30 százalékos tőzsdei zuhanásán vagyunk túl. Mit gondolsz, vége a sokknak, vagy lehetnek még komoly meglepetések a részvénypiacokon?

Bence Balázs MBA: A piacok hullámmozgást végeznek, a minden idők leggyorsabb esése előtt minden idők leghosszabb emelkedése volt. Azt, hogy hol az alja, majd csak utólag lehet megmondani, ami pedig a korábbi csúcsok elérését illeti, az akár hosszú évekbe is telhet. mindazonáltal, ha valaki hosszú távra képes befektetni, tehát minimum 5 évre, akkor a mostani szintekben sok részvény esetében jó vételi lehetőséget is meglehet látni.

Mit gondolsz arról, hogy a megapánik mélypontján még a LVMH-csoportba vetett bizalom is elillant.

A pánik mélypontján rengetek kiváló részvény volt szétütve, az LVMH egy volt a sok közül, esése nem volt kiemelkedő. A luxusipari termékeket amúgy is a ciklikusság jellemzi, válságban tán még az Insta-celebek is kevesebb divattáskát vásárolnak.

Az ESG - vagyis az environmental, social és governance tényezőket előnybe helyező szemlélet - is nagy népszerűségnek örvend. Meglátásod szerint a jelenlegi válsághelyzet kedvez ennek a befektetői szemléletnek?

Az ESG befektetésekkel nagyon óvatos lennék. Ez egy jó 8 éves irányzat Amerikában, és most ért ide Magyarországra. Meglátásom szerint a befektetési szakma arra használja a termék mögötti nemes eszméket, hogy jellemzően középszerű, de kiugró teljesítményt csak ritka esetben nyújtó befektetési alapokat toljanak le az ügyfelek torkán, a normál adjak akár többszörösét elkérve az ügyféltől. Magyarországon vélhetően az irtózatosan drága, akár éves 1,5%-os alapkezelői díjat elszámoló aktívan kezelt alapok lesznek majd a pénzügyi marketingesek kereszttüzében. Ettől eggyel szofisztikáltabb megoldás, ha valaki ESG indexkövető ETF-et vesz, amelyek éves költsége csak 0,3-0,4%. Ezzel szemben egy normál, mondjuk S&P500 indexkövető ETF éves díja 0,07%. Hát én biztos, hogy az utóbbit venném, az ESG elveket a piac magától végrehajtja, a kevésbé zöld cégek árfolyama jobban esik, vagy kevésbé emelkedik, így súlyuk csökken z indexekben amúgy is. Az kétségtelen, tehát hogy az ESG elvek meghatározzák majd a tőke útját, dohányipar, olajipar sok jóra nem számíthat. Persze a cégek sem restek, igyekszik mindenki magát a legzöldebb színekben feltüntetni, napelem a tetőre, fát ültet a CEO a kamerák előtt, miközben Ázsiában embertelen körülmények között szerelik össze mondjuk az adott terméket.

A forint nemhogy gyengélkedik, lassan a Mariana-árok mélyén van az árfolyam. Meddig mehet ez így tovább; meglátásod szerint szükség lehet komolyabb szabályozói beavatkozásra?

A feltörekvő piaci devizákat mindig ütik, amikor válság van, ilyenkor az amerikai dollár, mint menedék deviza felé megy a tőke. Most politikai okokból is gyengül a forint, az időkorlát nélküli felhatalmazási törvény sok külföldi elemző szemében kicsit Törökország irányába tereli Magyarországot. Az Erdogan rendszernek pedig más az árazása, mint egy parlamenti demokráciának, az erdogani az alacsonyabb.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Amikor pánikszerű zuhanás van a tőzsdéken, rendre felmerül, hogy a shortosok manipulálták a piacot, ők nyomták le az árakat. Mit gondolsz erről a jelenlegi helyzetben?

A tőzsdére, vagy azon belül a shortosokra mérgesnek lenni az áresés miatt, az olyan, mintha a hőmérőre lenne valaki mérges, mert láza van. Van egy ok, és egy okozat. A tőzsde egy barométer, azt mutatja, mik a várakozások a gazdaság, a vállalatok jövőjével kapcsolatban.

Minden válság idején megfigyelhető, hogy a legjobb vételi pontok arra az időszakra esnek, amikor mindenki fejvesztve viselkedik, és a félelem a tetőpontján van. Szerinted már elérkezett ez az időpont, vagy érdemes még kivárni?

Már volt ilyen pont, amikor világvégét vártak sokan, azóta emelkedtünk is vagy 15%-ot. Hogy hol az alja, azt nem tudom, de ha lesz még pánikeladásos rész, akkor ismét kiváló vételi lehetőségek alakulnak ki szerintem. Akár a klasszikus osztalékrészvények, mint a Johnson&Johnson, a Pepsi, a Texas Instruments, a 3M, vagy akár az Amazon, Google, Facebook, Misrosoft nem rossz vételek a hosszú távon gondolkozók számára.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm