The pure gold ore found in the mine on a stone floor

Teljesen kizsákmányoltuk a Földet? Lassan fogynak az aranylelőhelyek, nem lesz több bányászat

2024. június 10. 19:28

Az Arany Világtanács jelentése szerint az aranybányászat szektorban a termelés növelésének fenntartása komoly kihívást jelent. Az új lelőhelyek felfedezése egyre nehezebbé válik, ami a bányászati termelés lassú növekedését eredményezi világszerte - írta a CNBC.  

Az Arany Világtanács (WGC) szerint az aranybányászati iparág küzdelmet folytat a termelési növekedés fenntartása érdekében, mivel a sárga fém lelőhelyeinek felkutatása egyre kihívásokkal teli feladattá válik. A szervezet legfrissebb adatai alapján 2023-ban a bányászati termelés csupán 0,5%-os növekedést mutatott az előző évhez képest.

John Reade, a WGC vezető piaci stratégiája elmondta, hogy bár 2024 első negyedévében a bányászati termelés 4%-os növekedést ért el, ami rekordnak számít az előző év azonos időszakához képest, általánosságban véve nem tapasztalható jelentős növekedés a szektorban.

Kiemelte, hogy a bányatermelés 2016 és 2018 között tetőzött, és azóta stagnál.

A globális aranytermelés dinamikáját tekintve 2022-ben éves szinten 1,35%-os, míg egy évvel korábban 2,7%-os növekedést regisztráltak. Ezzel szemben 2020-ban a globális aranytermelés több mint egy évtizede először csökkenést mutatott, méghozzá 1%-kal.

Aranylelőhelyek felkutatása 

Reade szerint az új aranylelőhelyek felkutatása világszerte egyre nehezebbé válik, mivel sok potenciális terület már korábban feltárásra került. Hozzátette, hogy a nagyszabású aranybányászat jelentős tőkebefektetéseket igényel, valamint hosszas feltárásra és fejlesztésre van szükség. Átlagosan egy bánya akár 10-20 évig is készülhet a termelés megkezdésére.

A sikeres bányafejlesztések esélye alacsony, mivel a világ aranylelőhelyeinek csak mintegy 10%-a tartalmaz elegendő fémet ahhoz, hogy gazdaságilag indokolt legyen a bányászat. Az eddig kibányászott arany mennyisége körülbelül 187 000 tonna volt, amit főleg Kínából, Dél-Afrikából és Ausztráliából nyertek ki. A kitermelhető aranytartalékok globális becslése mintegy 57 000 tonnát tesz ki.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Reade rámutatott arra is, hogy a bányavállalatoknak egyre nehezebb megszerezniük a szükséges kormányzati engedélyeket és jogosítványokat, amelyek beszerzése több évig tart. Emellett sok projekt távoli területeken valósul meg, ami további infrastrukturális költségeket von maga után.

Az arany ára az elmúlt hónapokban rekordmagas szintre emelkedett részben Kína erős keresletének köszönhetően. Jelenleg az unciánkénti helyszínen ár 2294,3 dollár körül mozog.

Hihetetlen, ami az arany árával történik

Az arany, réz, ezüst és platina árfolyamai rekordmagasságokba szöktek, amivel a termelés már nem tudja tartani a lépést. Mára azonban változott a helyzet, a Pénzcentrum árfolyam oldala szerint az arany ára jócskán bezúgott, a hétfő délutáni adatok szerint unciánként már csak 2 305 forintért mérik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. június 14. 19:31
A triplán csavaros ügy középpontjában egy flamingós kép áll. Először mindenki elhitte róla, hogy a m...
Bankmonitor  |  2024. június 14. 13:38
A napokban jelent meg az MNB negyedéves statisztikai jelentés a biztosítási, és ezen belül az életbi...
ChikansPlanet  |  2024. június 14. 13:07
Egyre többet tesz hozzá a gazdaság növekedéséhez a tisztaenergia: a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA...
Holdblog  |  2024. június 14. 08:14
Kevés olyan közvetlen biológiai jellemzőt találunk, ami kiemelne minket a többi faj közül, leginkább...
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 15. szombat
Jolán, Vid
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem