31 °C Budapest
Senior man putting coins, money into a piggy bank. Saving Money after retirement, preparing for retirement. Financial education and financial literacy for seniors.

Ide menekítik pénzüket most a magyar családok: mégis, mire készülnek?

2024. június 8. 10:02

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikáiban 2023 végére vonatkozóan utólagosan 970 milliárd forinttal növelték a háztartások külföldi megtakarításainak összegét, ami adatrevíziók során derült ki és alapvetően befolyásolhatja vélekedésünket a külföldi megtakarítások mértékéről és időbeli változásairól - közölte a Portfolio.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikái szerint jelentős változás történt a háztartások külföldi megtakarításaiban 2023 végére. A korábban közölt adatokhoz képest utólagosan 970 milliárd forinttal nőtt a külföldön tartott pénzügyi eszközök összege. Ez a revízió különösen a külföldi befektetési jegyek, betétek és kötvények állományát érintette jelentősen.

Az MNB előzetes pénzügyi számláinak februári adatai alapján még 51 276 milliárd forintról számoltak be, mint a háztartások által megtakarított összeg. Májusban azonban ezt az összeget 52 428 milliárd forintra módosították, ami több mint egybillió forintos emelkedést jelent.

A háttérben zajló adatrevíziók célja, hogy pontosabb képet kapjunk a külföldön tartott megtakarítások mértékéről és dinamikájáról. Az MNB szerint nem a megtakarítások külföldre menekülése gyorsult fel, hanem új adatok kerültek elő az elemzés során.

A statisztikai lefedettség fokozatos bővülése mögött több tényező is húzódik meg. Az MNB kiemelte, hogy az adatforrások bővülése és a számítási módszertan fejlesztése révén egyre teljesebb képet kaphatunk. Ezen felül, az MNB hangsúlyozza, hogy céljuk az adatok összhangba hozása a fizetésimérleg-statisztika és a pénzügyi számlák között.

Az adatreform részeként már megkezdődött az előző évekre vonatkozó adatok frissítése is, amelynek eredményeit várhatóan szeptemberben publikálják majd. Ez lehetőséget nyújt arra, hogy jobban megértsük a háztartások külföldön történő megtakarításainak alakulását.

Összegezve, az MNB által végrehajtott adatreform lényegesen befolyásolja azt, hogyan látjuk a magyar háztartások külföldi megtakarításainak alakulását. Az elkövetkező hónapokban további részletek válnak majd ismertté ezen változtatások hatásaival kapcsolatban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. július 22. 11:25
Sem a Telex, sem a 444 nem adott róla hírt, hogy Magyar Péter még szombaton bejelentette, egy ideje...
Kiszámoló  |  2024. július 22. 10:54
Egy múlt heti hír nem annyira bolygatta fel az ország közvéleményét, mint kellett volna. Az ukránok...
Holdblog  |  2024. július 22. 08:03
Értelmetlen befektetés az, ami a dráguláson kívül semmire sem képes? Vagy önmagában a drágulás tényé...
Bankmonitor  |  2024. július 21. 18:27
A hét híreit még átjárta a múlt héten bejelentett adóemelés. Milyen hatása lehet a tranzakciós illet...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 22. hétfő
Magdolna
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm