Young couple calculating bills at home using calculator.  Couple checking bills and documents while calculating finances sitting in the living room. Man and woman at home analyzing their finance with documents.

Még nincs késő átnézni a papírokat: ezzel sok pénzt spórolhatnak a magyarok, csak pár kattintás

2024. május 21. 09:51

Az öngondoskodási célú megtakarításokra járó 20%-os adóvisszatérítést az adóbevallásban lehet igényelni. Ma jár le a határidő, ezért kritikus fontosságú ellenőrizni, hogy helyesen szerepelnek-e a szükséges adatok az adóbevallási tervezetben - hívja fel a figyelmet a Bankmonitor.

Már csak órák vannak hátra az adóbevallási határidőig, és bizony hagyományosan rengeteg ember időzíti az utolsó pillanatra a bevallás elkészítését vagy a tervezet elfogadását. Fontos, hogy a bevallásban mindenképpen jelezzük az adóvisszatérítésre szóló igényünket, amennyiben jogosultak vagyunk rá. De nézzük, mit is kell tudni erről a lehetőségről!

Melyek a támogatott megtakarítási formák?

A megtakarítási konstrukciókhoz kapcsolódó támogatás lényege, hogy az adott naptári évben teljesített saját befizetések 20%-ával megegyező pénzösszeget a következő naptári évben az állam is elutalja a megtakarítási számlára. Ez a támogatás az adott naptári évben befizetett személyi jövedelemadóból jár vissza, ezért csak azok jogosultak az adóvisszatérítésre, akiknek volt SZJA-befizetésük.

Az adóvisszatérítés négy fő öngondoskodási formánál elérhető: ezek az egészség- és önsegélyező pénztár (röviden egészségpénztár), az önkéntes nyugdíjpénztár, a nyugdíjbiztosítás, illetve a nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ). Aki tehát rendelkezik a fenti megtakarítások valamelyikével, fizet személyi jövedelemadót, és tavaly teljesített befizetést a megtakarítási számlájára, ő rövidesen megkaphatja az őt megillető adóvisszatérítést.

Mennyi pénzt lehet visszakapni ezen a jogcímen?

A különböző megtakarítások közös tulajdonsága, hogy minden évben az adott évi befizetések 20%-ával megegyező összeg jár vissza a személyi jövedelemadóból. Ha például tavaly havi 15 ezer forintot tettél félre az egészségpénztári számládra, akkor egy év alatt összesen 180 ezer forintot fizettél be, így idén 36 ezer forintnyi állami támogatásra leszel jogosult.

Fontos, hogy az adóvisszatérítésnek van maximuma: az egészségpénztárakra és az önkéntes nyugdíjpénztárakra együttesen legfeljebb évi 150 ezer forint kapható, azaz évi 750 ezer forinttal lehet elérni a maximális támogatást. A nyugdíjbiztosításokra valamivel alacsonyabb, évi 130 ezer forintos limit vonatkozik, ennek teljes körű kihasználásához évi 650 ezer forint befizetés szükséges. A NYESZ-tulajdonosok pedig legfeljebb évi 100 ezer forintot kaphatnak vissza az adójukból, amihez évi 500 ezer forintot kell befizetniük a számlájukra.

A támogatás halmozható, de csak egy bizonyos szintig. Aki többféle támogatott megtakarítással is rendelkezik, ő egy évben mindösszesen maximum 280 ezer forint SZJA visszatérítésére jogosult.

Tavaly 54 milliárd forintot utalt a NAV a megtakarítóknak

A Bankmonitor által megszerzett adatok szerint 2023-ban a NAV összesen 54 milliárd forintot utalt vissza a megtakarítóknak. Ebből 33 milliárd forint az önkéntes pénztári számlákra, 19 milliárd forint a nyugdíjbiztosítási szerződésekre, 2 milliárd forint pedig a nyugdíj-előtakarékossági számlákra érkezett. Azt is tudjuk, hogy nagyságrendileg 1,1 millióan részesültek ilyen támogatásban, azaz egy fő átlagosan kb. 49 ezer forintot kapott vissza.

Jó tudni

A támogatás kiutalására a bevallástól számítva 30 nap áll a NAV rendelkezésére, így például május 21-i benyújtás esetén várhatóan majd június 20-án érkezik meg az utalás a célként megjelölt megtakarítási számlára - írja a Bankmonitor.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Miért fontos ellenőrizni az adóbevallást?

Az állami támogatás nem automatikusan érkezik, hanem minden évben jelezni kell az erre vonatkozó igényt az adóbevallásban. 2024-ben május 21-ére esik az adóbevallás benyújtásának határideje, tehát az adóvisszatérítés igénylésére is már csak néhány óra maradt. Az adóbevallási tervezetet az ügyfélkapus hozzáféréssel rendelkező adózók az eszja.nav.gov.hu oldalon a belépést követően érhetik el.

Jó hír, hogy az érintett pénzintézetek (bankok, biztosítók, pénztárak) adatot szolgáltatnak a NAV számára, így a legtöbb esetben már az adóhivatal által összeállított adóbevallási tervezetben is szerepelnek az adóvisszatérítéshez szükséges információk. A biztonság kedvéért azonban érdemes ellenőrizni ezt, nehogy homokszem kerüljön a gépezetbe, és valamilyen hiba okán elússzon a több tíz- vagy akár százezer forintos nagyságrendű adóvisszatérítés.

Aki semmilyen aktivitást nem mutat a tervezet kapcsán, neki a határidő lejártával automatikusan a tervezet lesz az érvényes bevallása, ezért mindenképpen érdemes megbizonyosodni az abban szereplő adatok helyességéről.

Mennyit számít hosszú távon az adóvisszatérítés?

A megszerezhető adóvisszatérítés pénzügyi előnyét nem csupán önmagában a NAV-tól megkapott összeg adja, hanem az is, hogy az ilyen módon keletkező plusz megtakarítás a jövőben hozamot is termel. Nézzünk egy olyan példaszámítást, amely megmutatja, hogy mennyivel lesz több pénze egy megtakarítónak, ha minden évben él a 20%-os adóvisszatérítés lehetőségével!

A példában szereplő megtakarító havonta 30 ezer forintot tesz félre nyugdíjcélra, 35 éves korában kezdi az öngondoskodást, és évente 3% reálhozamot képes elérni a befektetésein. Ez esetben 65 éves koráig mai értéken kb. 3,5 millió forint többletmegtakarítása lesz ahhoz képest, mintha nem vett volna igénybe adóvisszatérítést: támogatott megtakarítással mai értéken 21,2 millió forintja lesz idős korára, míg támogatás nélkül mai értéken 17,6 millió forintja gyűlne össze. Az adójóváírás tehát egy élet során több millió forint nagyságrendű nyereséget biztosíthat – igazán kár lenne elszalasztani ezt a lehetőséget!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. június 17. 20:01
Az ATV sajtóosztálya hétfőn reggel arra a kérdésünkre, hogy mikor vette át az Egyenes beszéd főszerk...
Bankmonitor  |  2024. június 17. 08:56
Nincs olyan nap, hogy ne jelenne meg egy újabb hír a mesterséges intelligenciával (AI) kapcsolatban....
Holdblog  |  2024. június 17. 08:26
Az Adidas-sztori első részében leírtuk, hogyan vált a vállalat egy kis német garázscégből meghatároz...
Buxelliott  |  2024. június 16. 13:54
Megérkezett az újabb ATH, majd lefordult a piac. Van fordulós jelzés (megerősítés a jövő héten érkez...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 17. hétfő
Laura, Alida
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm