A beautiful young woman, who could be a design worker, trainee, or businesswoman, exudes joy and celebration in an open, modern office work area. With her arms extended outwards, she signifies a moment of triumph, possibly after a successful business deal.Business deal, beautiful, young woman, design worker, trainee, businesswoman

Nem semmi: ezzel az ősrégi trükkel szerezték vissza az élelmes magyarok az adójukat a NAV-tól 2024-ben

2024. április 12. 16:35

Alig 1 hónap múlva elérkezik az adóbevallások benyújtásának határideje, amely egyúttal az öngondoskodási célú adóvisszatérítések igénylésének határidejét is jelenti. A Bankmonitor most utánajárt, mennyire volt népszerű az utóbbi években az adóvisszatérítési lehetőség. Egy biztos: ez az állami támogatás egyedülálló alkalmat biztosít a fizetendő személyi jövedelemadó csökkentésére.

A NAV friss adataiból kiderül, hogy 2015-től 2023-ig hány fő részesült adóvisszatérítésben a pénztári tagságának, a nyugdíjbiztosítási szerződésének vagy a NYESZ-számlájának köszönhetően. Örömteli hír, hogy a vizsgált időszakban a létszám jelentős növekedését láthatjuk. A legtöbben az önkéntes nyugdíjpénztári vagy egészségpénztári tagságuk révén voltak jogosultak a személyi jövedelemadójuk egy részének visszaszerzésére, ők 2023-ban összesen 716 500 főt tettek ki. 2015-ben még csak 424 ezer főről beszélhettünk, tehát a szektor jelentős bővülést (+69%) produkált.

Hasonlóan nagyot meneteltek az SZJA-törvény szerinti nyugdíjbiztosítások is, itt tavaly 365 001 fő volt jogosult az adójóváírásra. Ráadásul ez állomány a nulláról indult 2014-ben, hiszen ekkortól létezik a nyugdíjbiztosításokhoz kapcsolódó visszatérítés.

A NYESZ-tulajdonosok száma ezzel szemben gyakorlatilag stagnált, tavaly 31 308 fő kaphatott adóvisszatérítést ezen a jogcímen, míg 2015-ben ők kb. 29 ezren voltak. A 2022-es látványos visszaesések hátterében az áll, hogy abban az évben rendkívüli adóvisszatérítésben részesültek a gyermekes családok, így sokaknak nem maradt visszaigényelhető adójuk.

A támogatás összege is jelentősen növekedett

A létszámokkal együtt a kifizetett támogatások összege is erősen nőtt 2015. óta. Tavaly az önkéntes nyugdíj- és egészségpénztári tagok 32,64 milliárd forintot, a nyugdíjbiztosítással rendelkező ügyfelek 19,27 milliárd forintot, míg a NYESZ-tulajdonosok 2,24 milliárd forintot tehettek zsebre ebből a forrásból.

A vizsgált időszak elején, 2015-ben a pénztártagok még csak 10,2 milliárd forintot kaptak, a NYESZ-számlákra és a nyugdíjbiztosításokra pedig kb. 2-2 milliárd forint kifizetés érkezett. Ha tehát összehasonlítjuk a 2015-ös és a 2023-as összesített kifizetéseket, közel négyszereződést tapasztalunk 8 év leforgása alatt.

A létszámok és a kifizetések alapján az átlagos visszatérítési összegre is következtethetünk. Például a nyugdíjbiztosításokra tavaly átlagosan 52 800 forint adójóváírás érkezett, ami a megtakarítók részéről pontosan 22 ezer forintos havi átlagos befizetést feltételez, hiszen az adóvisszatérítés mértéke az éves befizetések 20%-a.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Hasonlóképpen a NYESZ-számlákon jóváírt 71 500 forintos átlagos támogatás alapján azt mondhatjuk, hogy a számlatulajdonosok tavaly átlagosan kb. 358 ezer forintot tettek félre nyugdíjcélra. A NAV számunkra küldött adataiból az is kiszámítható, hogy egy pénztártag 2023-ban átlagosan 45 600 forint állami támogatásban részesült, miközben az önkéntes nyugdíjpénztári számlákra átlagosan havi 16 600 forint befizetés érkezett, az egészségpénztári számlákon pedig havi 14 ezer forintot tehettek félre a megtakarítók.

Hogyan lehet igénybe venni ezt a támogatást?

A megtakarítási számlákra kapható adójóváírás felettébb erős érv az öngondoskodás mellett. Ez a támogatás akár évi 280 ezer forint személyi jövedelemadó-visszatérítést biztosíthat, feltéve, hogy a megtakarító képes maximálisan kihasználni a támogatott lehetőségeket. Fontos, hogy a támogatás csak azoknak jár, akik fizetnek SZJA-t, tehát például a katás vállalkozók befizetett adó hiányában nem részesülhetnek ebben a támogatásban.

Akik fizetnek SZJA-t, és 2023-ban teljesítettek befizetést az egészségpénztári, önkéntes nyugdíjpénztári, nyugdíjbiztosítási vagy NYESZ-számlájukra, ők most az adóbevallásuk benyújtásakor jelezhetik az adóvisszatérítésre szóló igényüket. A legtöbb esetben a NAV-nak elegendő adat áll a rendelkezésére az adóbevallási tervezet hibátlan összeállításához, így általában az adóvisszatérítési igény is helyesen szerepel a tervezetben. Mindenesetre ezt érdemes leellenőrizni, hogy a 30 napos határidő végéig valóban problémamentesen megérkezzen az utalás a megtakarítási számlákra.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 18. 15:38
Németh S. Szilárd, az ATV vezérigazgatója nyilatkozott a Media1-nek a két élő választási tévévita ré...
Kasza Elliott-tal  |  2024. május 17. 20:28
Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes...
Holdblog  |  2024. május 17. 14:35
A GDP idén 2,4 százalékkal nőhet, jövőre akár a 3 százalékot is meghaladhatja az ütem, de az idei év...
MNB Intézet  |  2024. május 17. 10:20
A pénzügyi műveltség terén kifejezetten jól állunk nemzetközi összevetésben. Az OECD legutóbbi felmé...
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 19. vasárnap
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 18. 19:19
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem