Keszthely, Hungary - August 11, 2012: People reflect in OTP Bank branch on August 11, 2012 in Keszthely, Hungary. OTP is the biggest commercial Hungarian bank with 1500 branches in 9 countries.

Bemondta az OTP 2024-re: ettől retteg mindenki, ilyen árfolyamra, ekkora kamatokra számíthatunk

2024. január 19. 10:53

Az OTP Bank szakértői 2024-ben is összeállították a befektetési trendekre vonatkozó előrejelzésüket, az – elsősorban – saját privátbanki ügyfelek figyelmébe ajánlott eszközöket és befektetési lehetőségeket tartalmazó részletes elemzésüket. Az eredményeket a bank szakemberei egy sajtóháttérbeszélgetés keretein belül ismertették, melyen a Pénzcentrum is részt vett.

Az OTP Bank szakértői 2024-ben is összeállították a befektetési trendekre vonatkozó előrejelzésüket, továbbá részletesen elemezték azokat az eszközöket és befektetési lehetőségeket, melyeket az - elsősorban - saját privátbanki ügyfeleik figyelmébe ajánlanak.

"Makro szemmel a tavalyi év nem volt túl szerencsés" - kezdte a beszélgetés elején előadását Tardos Gergely, az OTP Elemzési Központjának vezetője. A szakember röviden összefoglalta, hogy a tavalyi év nagy "slágere" az infláció volt, amely az végére jelentős mértékben lecsökkent a világ nagy részén. Pozitívum volt, hogy az Egyesült Államokban lendületesen nőtt a gazdaság 2023-ban is. Elmondta ugyanakkor, hogy jelenleg az amerikai gazdaság lassulása várható.

Mindenki arra vár, hogy az amerikai gazdaság lelassuljon, de ne álljon fejre. És mindenki attól tart, hogy mi van, ha mégis fejreáll?

- összegezte az Egyesült Államokkal kapcsolatos várakozásokat Tardos Gergely.

Az OTP Bank szakemberei szerint rendkívül konzisztens jegybanki politikára van szükség ahhoz, hogy összejöjjenek az idei évre vonatkozó elemzői konszenzusban foglaltak: a folytatódó dezinflációhoz, a kamatcsökkentésekhez és a gazdaság puha landolásához a monetáris politikának tökéletesen kell időzítenie a lépéseit. Kiemelten érvényes ez a világgazdasági folyamatok alakításában is kitüntetett szerepű Fedre, hiszen amennyiben az amerikai központi bank későn kezd lazítani, azzal recessziót kockáztathat, ha pedig túl korán, akkor viszont az infláció elleni harcot veszítheti el.

A jegybanki kamatvágásokkal kapcsolatban Tardos Gergely elmondta, hogy szerinte "előreszaladt a piac", könnyen lehet, hogy 2024-ben kisebb mértékben lesznek kamatvágások az előzetes várakozásokhoz képest. A növekedéssel kapcsolatban Tardos Gergely elmondta, hogy szerinte 2024 jobb lesz mint 2023, ami jelentős részben annak köszönhető, hogy végre beindulhat a fogyasztás növekedése.

Az inflációval kapcsolatban elhangzott, hogy a tavalyi év közepe óta körülbelül célközeli az infláció mértéke, "jó ideje alacsony inflációs rezsimben vagyunk". Ez még az év elején kitart a szakember szerint, ám az év későbbi szakaszában ismét nőhet az inflációs nyomás, jelentős részben a bérek várható emelkedésének köszönhetően.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az idei év végére 4,3 százalék körüli inflációval számolnak Tardos Gergelyék, míg a jegybanki alapkamatot 5,5 százalék körülre várják.

A forintárfolyammal kapcsolatban Tardos elmondta, hogy amennyiben a jegybank óvatosan, kis lépésekkel csökkenti a kamatot, úgy szerinte stabil árfolyam várható az év során, rövid távon nem fog érdemben gyengülni a forint.

Ami makro szemponból rossz volt, az befektetői szempontból jobban nézett ki

"Befektetői szempontból abszolút szerencsés volt a tavalyi év" - kezdte saját előadását Sándor Dávid, az OTP Global Markets vezető befektetési stratégája. Ennek egyik legfontosabb oka az AI szárnyalása volt, amelynek a fejlesztése már hosszú évek óta zajlott, ám a ChatGPT új verzióinak megjelenésével nagy figyelem vetült erre a területre. Ugyancsak pozitívum volt az amerikai gazdaság már említett, a vártnál jobb szereplése is.

Sándor Dávid szerint jelenleg érdemes részvényekből kevesebbet, míg kötvényekből - különösen a rövidekből - többet tartani némi aranykitettség mellett. Továbbra is vonzónak tűnnek a régiós - például román - államkötvények. Ez az allokáció egy recessziós kimenetel esetére véd, miközben figyelembe veszi azt is, hogy a részvények a jelenlegi magasságokban a kötvényekhez képest már relatíve drágább választásnak mondhatók.

A szakember ugyanakkor hangsúlyozta, hogy idén számos országban lesznek választások, amik mindenképpen némi kockázatot hordoznak magukban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 28. 11:35
A Media1 podcast- és rádióműsor vendége volt D. Tóth Kriszta újságíró, a WMN alapító-tulajdonosa, a...
Bankmonitor  |  2024. április 28. 10:18
A héten számos, minden magyart érintő hír látott napvilágot, többek között megjelent a legfrissebb á...
Holdblog  |  2024. április 28. 09:25
A Nasdaq Global Financial Crime Report 2024. évi kiadványa szerint csak tavaly nagyjából 3100 m...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem