Stack of banknotes as background (Hungarian Forint) 20000 forint banknotes Ferenc Deak close up as a background. Europe Hungary. The all-seeing eye motif.

Itt a kiskapu az új, 13 százalékos adó alól? Ide tedd a befektetésed, hogy ne porladjon el

2023. június 2. 14:33

Nem rég jelentették be, hogy 13 százalékos adót vet ki a korány a megtakarítások egy részére. Most összeszedtük azokat a lehetőségeket, amik után nem kell kamatadót fizetnünk.

Szerda este jelentették be, hogy 13%-os adót vet ki a kormány a megtakarítások egy részére - derült ki a szerda éjjel közzétett Magyar Közlönyből. A 205/2023. (V. 31.) rendelet alapján a legtöbb befektetési alap befektetési jegyein, látraszóló vagy lekötött bankbetéteken, megtakarításos életbiztosítások eszközalapjainak befektetési egységein szerzett kamat és árfolyam-nyereség után már nem csak a 15 százalékos szja-t (kamatadót), hanem 13 százalék szociális hozzájárulási adót is meg kell fizetniük a megtakarítóknak.

Mivel az szja-törvény szerint nem minősül kamatjövedelemnek a legalább 10 évig tartott nyugdíjcélú megtakarítások hozama, nem csak a 15 százalékos kamatadó, hanem a szerda éjjel rendeletben bevezetett 13%-os szocho-t sem kell megfizetni például a nyugdíjcélú megtakarítások után.

A rendelet ugyanis a kamatjövedelmet terhelő személyi jövedelemadó alapjaként
figyelembe vett összegre vonatkozik. Az szja-törvény alapján viszont személyi jövedelemadótt nem kell fizetni az alábbi megtakarítások után bizonyos feltételek teljesülése esetén:

  • Önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás (ÖNYP)
  • Nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ)
  • Nyugdíjbiztosítás
  • Rendszeres díjas életbiztosítás
  • Egyszeri díjas életbiztosítás
  • Tartós befektetési számla (TBSZ)

ÖNYP esetében a hozam 10 év után adómentessé válik és onnantól 3 évente felvehető. A tőke továbbra is adóköteles a 21. évig - addig folyamatosan csökken az adóköteles rész.

NYESZ-en lévő megtakarítás akkor vehető fel adómentesen, ha 10 év eltelt a számlanyitás óta és nyugdíjba vonult a megtakarító. Ha rokkanttá nyilvánítják a megtakarítót, 3 év után is felvehető adómentesen a megtakarítás.

Nyugdíjbiztosítás a 10. évtől válik teljesen adómentessé és ehhez nem feltétel a nyugdíjkorhatár elérése (ám ekkor vissza kell fizetni az adójóváírásokat 20%-os büntetőkamattal). Részleges adómentességet lehet elérni hatodik évtől, ahogy a rendszeres díjas életbiztosításoknál.

Rendszeres díjas életbiztosítás szintén a 10. évtől válik teljesen adómentessé. 6 év után és 10 év előtt az adó felét - tehát 7,5% szja-t és 6,5% szochot - kell csak megfizetni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Egyszeri díjas biztosítások az ötödik évtől adómentesek. 3 év után és 5 év előtt az adó felét kell csak megfizetni.

A Tartós befektetési számlán tartott megtakarítás 5 év után adómentesen felvehető.

Egyszóval az szja-törvény és a friss rendelet értelmezése alapján a nyugdíjcélú megtakarítások és a biztosítói megoldások esetén akkor kerülhető el a szocho és a kamatadó megfizetése, ha legalább 10 évig megtartjuk szerződést. Egyszeri díjas megoldások és tartós befektetési számla esetében 5 év alatt érhető el ez.

A GRANTIS szakértője, Veres Patrik szerint tovább nőtt ezzel a fontossága annak, hogy megfontoltan indítsunk ilyen típusú megtakarításokat, hiszen idő előtti feltörésük mostantól még többe kerülhet a 13 százalékos szocho bevezetésével. A megtakarítások adóvonzatával kapcsolatban érdemes szakértővel is egyeztetni egy-egy megtakarítás indítása előtt, hogy a lehető legjobb eredmény szülessen. Bár a szabályozás ugyanolyan hirtelenséggel változhat, mint ahogy most visszahozták a 13 százalékos szocho-t, a jelenlegi információk alapján egy hosszú távú megtakarításnál több százezer forintot spórolhat az, aki mentesül a szocho és a kamatadó megfizetése alól.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 28. 11:35
A Media1 podcast- és rádióműsor vendége volt D. Tóth Kriszta újságíró, a WMN alapító-tulajdonosa, a...
Bankmonitor  |  2024. április 28. 10:18
A héten számos, minden magyart érintő hír látott napvilágot, többek között megjelent a legfrissebb á...
Holdblog  |  2024. április 28. 09:25
A Nasdaq Global Financial Crime Report 2024. évi kiadványa szerint csak tavaly nagyjából 3100 m...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem