16 °C Budapest
Money of Hungary. Hungarian forint bills. HUF banknotes. 10000 forintok. Business, finance, news background.

Itt a legújabb állampapír-sorozat: mutatjuk, jelenleg melyiket éri meg leginkább vásárolni

2023. március 28. 16:44

Új állampapírt dobott piacra a Magyar Államkincstár: 2023. március 27-től vásárolható a legújabb, 2030/J sorozatszámú Prémium Magyar Állampapír. Ennek apropóján szakértők kiszámolták, melyik állampapírral járhatnak legjobban a befektetők a következő 1 évben.

Melyik állampapírral járunk legjobban a következő 1 évben?

Egyesek szerint a Prémium Magyar Állampapír a favorit, mások a diszkont kincstárjegyekre esküdnek, ha rövid távra szeretnék biztonságos helyre fektetni a pénzüket. A két papírt leginkább a várható hozamuk alapján lehet megversenyeztetni: a Bankmonitor.hu szakértői levezették, melyik tábornak lehet most igaza az előttünk álló 1-2 évre vonatkozóan.

Milyen kamatot fizet az új Prémium Magyar Állampapír?

A Prémium Magyar Állampapír legújabb sorozata (2030/J) március 27-től megvásárolható, futamideje 7 év, kamatozása inflációkövető. Mivel az előző naptári évben 14,5% volt az infláció, így idén ez az érték szolgál a PMÁP kamatbázisául. A kamatprémium ezen felül 1,5 százalékpont, tehát az első évben 16%-os éves kamatot fizet a most debütáló állampapír.

Az első kamatperiódus 1 évnél valamivel rövidebb: 2024. március 20-án lesz az első kamatfizetés. A ténylegesen kifizetett kamat is erre az időszakra szól, mértéke a 16% időarányos része, azaz 15,65% lesz. Ezek alapján elmondhatjuk, hogy aki 2023. március 27-én 1 millió forintért vásárol új Prémium Magyar Állampapírt, szűk 1 év elteltével 156 500 forinttal lesz gazdagabb.

A második kamatperiódusban fizetett kamat pontos értéke még nem ismert, hiszen a 2023-as inflációtól függ. Ha azonban feltételezzük, hogy a Magyar Nemzeti Bank által megjelölt sáv közepén, 17,3% körül alakulhat az idei infláció, akkor 2024 márciustól kezdődően akár 18,8% is lehet a PMÁP kamata.

Tud-e versenyezni ezzel a Diszkont Kincstárjegy?

Rövid távú befektetést keresve sokaknak a diszkont kincstárjegyek (DKJ) ugranak be elsőként. Ezek az állampapírok jelenleg kivétel nélkül kétszámjegyű évesített hozamokat kínálnak, így könnyedén felveszik a versenyt a bankbetétekkel, de még némelyik – korábban nagy népszerűségnek örvendő – állampapírral is. Az azonban messze nem egyértelmű, hogy az inflációkövető Prémium Magyar Állampapírral összehasonlítva melyik típus előnyösebb.

A most elérhető, leghosszabb futamidejű diszkont kincstárjegy nagyjából 11 hónap múlva, 2024. február 21-én jár le, azaz 1 hónappal megelőzi a Prémium Magyar Állampapír első kamatfordulóját. Jelenleg éves 14,15% hozamot biztosít, tehát a vevők a névérték arányában 88,49%-os árfolyamon juthatnak hozzá. Mivel az egy év múlva érvényes DKJ-hozamokat senki nem láthatja előre, és a PMÁP kamatát illetően is nagy még a bizonytalanság, ezért az előttünk álló 11 hónap az a leghosszabb időtáv, amelyre nézve megbízhatóan összehasonlíthatjuk a két versenyző hozamát.

Fej fej mellett a két állampapír!

Az árfolyamából könnyedén kiszámítható, hogy a vizsgált 11 hónap idejére a diszkont kincstárjegy nominálisan 13,01% hozamot biztosít. Aki tehát 1 millió forintért vásárol DKJ-t, kereken 130 ezer forint nyereséget tehet zsebre az időszak végén. Fontos, hogy ebben csak azok lehetnek biztosak, akik a lejáratig megtartják a papírt, ugyanis korábbi eladás esetén csak a változékony piaci áron lehet értékesíteni azt.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Prémium Magyar Állampapír hozama is megadható a vizsgált időszakra: a 16%-os éves hozam időarányos részét kell vennünk, így 14,47%-ra tehető a 11 hónap alatt megtermelt hozam. Ebből még le kell vonni az árfolyamveszteséget, hiszen a Magyar Államkincstár a bevett gyakorlat szerint lejárat előtt 1 százalékos tőkeveszteség árán vásárolja vissza a prémium állampapírokat. Emiatt a befektető által várhatóan elért nyereség végül csak 13,47% lesz, azaz 1 millió forint kb. 134 700 forint hozamot termel.

Láthatjuk, hogy szinte megegyezik a két állampapírral 2024. február 21-ig elérhető nyereség mértéke. Milliónként nagyjából 4700 forint különbség adódik a várhatóan kézhez kapott összegek között, feltéve, hogy nem változik a visszavásárlási költség mértéke. Ha azonban – hipotetikusan – eljátszunk a gondolattal, hogy jövőre akár 2% is lehet a visszavásárlás költsége, akkor máris elillan a PMÁP előnye, és a DKJ kerül ki győztesként a versenyből, milliónként 5300 forint körüli különbséggel.

Mi várható a második évben?

Habár az első évben nincs egyértelmű győztes, a második évtől kezdődően várhatóan a Prémium Magyar Állampapír felé billen a mérleg nyelve. A fentebb ismertetett inflációs prognózis alapján arra számíthatunk, hogy a második kamatperiódusban akár 18,8% is lehet a PMÁP kamata. Ez 2024-ben az infláció mérséklődésének köszönhetően minden bizonnyal számottevő reálhozamot eredményez majd.

Ezzel szemben a DKJ-hozamok a mostani szintjükről feltehetően inkább lefelé mozdulnak majd el, amint a jegybank a kitűzött céljainak megfelelően a kamatcsökkentés útjára lép. Annak, aki 1 évnél hosszabb időre fektetne be, érdemes ezt a szempontot is mérlegelnie.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm