21 °C Budapest
400%-os hozammal írtják ki az inflációt a gazdagok: ebbe teszi a pénzét, aki igazán nagyot robbantana

400%-os hozammal írtják ki az inflációt a gazdagok: ebbe teszi a pénzét, aki igazán nagyot robbantana

2023. március 9. 15:58

Műtárgyak, veterán autók, órák, ezek volt a legjobb inflációzúzó befektetések az elmúlt évben. A világ gazdagjai tehát akkor tettek jó lóra, ha ezek valamelyikébe helyezték vagyunk egy részét. A luxusbefektetés azonban sokszor kiszámíthatatlan, de ez bizonyos esetekben pozitívan ingerli a befektetőket. Ha kitekintünk 10 éves távlatban, és nem csak a 2022-es évet vizsgáljuk, akkor például egy bizonyos alkoholfajták most a korábbi árukhoz képest majd 400 (!) százalékkal érnek többet.

Szakértők egyetértenek abban, hogy a 2022-es év nem bánt éppen kesztyűs kézzel a befektetőkkel. Ehhez képest azért akadtak olyan luxuscikkek, amik a Knight Frank Luxusbefektetési Index szerint tavaly az átlagos inflációt meghaladóan teljesítettek. A rangsor élén a műtrágyak végeztek, itt ugyanis a kutatás 29 százalékos növekedést mért az azt megelőző évhez képest. Ettől azonban nem maradtak el sokkal a veterán autók sem, amik 25 százalékos hozamemelkedést mondhattak a magukénak, ami az elmúlt 9 év legjobb eredménye volt.

Elég például csak megemlítenünk a tavaly 143 millió dollárért (mai árfolyamon kb. 48-49 milliárd [!] forint) eladott Mercedes-Benz Uhlenhaut Coupét, ami könnyedén beállította a világ valaha volt legdrágábban eladott autója címet. Ettől függetlenül, aki vakon rohanna a veteránautókba való befektetésekhez az infláció legyűrése okán, azt Dietrich Hatlapa, a Historic Automobile Group alapítója óva inti, ugyanis mint mondja,

általánosságban elmondható, hogy a veterán autók piaca egyáltalán nem korrelál más szektorok eredményeivel, teljesen sajátos üteme van, amit nehéz belőni. De ez egy olyan tulajdonság, amit sok gyűjtő éppen vonzónak talál.

A harmadik befutó tavaly a műtárgyak és az autók mögött az órák voltak, amik a hozamukat illetően átlagosan 18 százalékkal nőttek a 2022-es évben. A szakértők ezzel kapcsolatban azt jegyezték meg, hogy elég megnézni bármilyen aukciós katalógust, azt fogjuk látni immáron 5 éve, hogy az eladásokat a Patek Philippe Nautilus, az Audemars Piguet Royal Oak és a Rolex Daytona dominálják.

Az éllovasokhoz képest az elemzés külön említi még a pezsgőket és a borokat, előbbi 16 százalékos hozamemelkedésen ment át 2021-ehz képest, míg a borok 10 százalékost tudtak felmutatni. A borokon belül érdemes megjegyezni, hogy a legnagyobb áttörést az elmúlt 5 évben a Burgundi borok tudták felmutatni, hozamszintjük 80 százalékkal emelkedett ezidő alatt.

Mi történt hosszabb időtávon?

A luxuscikkeket illetően érdemes azt is megnézni, mi történt hosszabb távon a piacon. Itt ugyanis akadnak jócskán érdekességek. Az egyik legnagyobb ilyen éppen a whiskyket érinti, ami a 2022-es évben, viszonyítva a 2021-eshez nem igazán muzsikáltak jól, hozamszintjüket átlagosan mindössze 3 százalékkal tudták emelni. Ehhez képest 10 éves távlatban elképesztő értékrobbanáson ment keresztül a szeszes ital. A luxusbefektetési index szerint ugyanis az átlagos értékváltozás 373 százalékos volt, ami messze a legmagasabb volt a listán.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Tavaly egyébként a legdrágábban eladott whisky egy Macallan „The Reach” névre hallgató üveg volt, ez egy 81 éves single malt darab. Ezt októberben 300 000 fontért adták el, ami mai árfolyamon 122,5-130 millió forintnak felel meg. Szép összeg, de azért látjuk, nagyságát tekint össze sem hasonlítható még így sem, a korábban szerepelt Mercedes gépjárművel. Ahogy a listán látjuk, 10 éves távlatban azért az autók is kiemelkedően szerepeltek.

De 100 százalék feletti (azaz megduplázták értékük) értéknövekedést mondhatnak maguknak a borok és az órák is. De összességében a műtárgyak 91 százalékos értéknövekedése sem kicsi, Sőt, a táskák 74 százaléka is megsüvegelendő. A hetes listán hatodik helyen az érmék végeztek, átlagosan 59 százalékos emelkedéssel, míg az ékszerek 44 százalékkal zárják a sort.

A kutatás egy pontján kitért arra is, hogy a világ különböző pontjain a gyűjtők valószínűleg mibe fognak leginkább fektetni. Európában a műtárgyak nyertek, de nagyon szorosan követték őket a veterán autók, amitől nem sokkal maradtak le a borok, az órák és a bútorok sem. Ehhez képest némileg kevesebb hajlandóság mutatkozott már az ékszerek világa felé, amit sorrendben a ritka viszkik, az érmék és a luxus táskák követtek. Utolsó helyen, világviszonylatban majdnem legrosszabbul a színes gyémántok szerepeltek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 09:26
A lista győztese ugyanaz maradt, mint hosszú évek óta, de a dobogón így is változás történt. Politik...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem