13 °C Budapest
A mans one hand on the keyboard and the other hand holding a credit card

Könnyen befürödhetnek a magyarok a slágerbankszámlákkal: váratlan lehet a feketeleves

2023. február 10. 19:03

A nagyobb bankok jelentős része kínál ügyfeleinek meglepően olcsó, sőt esetenként teljesen ingyenes bankszámlákat. Persze a bankok sem csupán jószolgálatból teszik ezt. Céljuk az új ügyfelek tartós megragadása, a a kedvezményes kondíciók elnyerésének pedig általában komoly feltételrednszere és gyakran előre megszabott időkerete is van. A Pénzcentrum most összegezte, mire érdemes figyelni a vonzó kedvezményekkel kínált bankszámlákkal kapcsolatban.

A Pénzcentrum is gyakran ír róla, hogy a hazai bankok új ügyfelekért való harcának következményeként folyamatosan igyekeznek vonzóbbá tenni termékeiket. Ebben pedig nyilváná kiemelt szerep jut a bankszámláknak, amikre egyrészt szinte mindenkinek szüksége és igénye van, másrészt az ügyfelek hosszabb távú elköteleződésének motorjai is lehetnek. Emiatt, aki rendszeresen figyeli a friss ajánlatokat láthatja, hogy egyre több és szélesebben elérhető kedvezményes bankszámla ajánlatot találni a pénzintézeteknél.

Az ilyen kedvezményes számlák nagyrészénél ingyenes a számlavezetés és a kártyahasználat, de gyakran ezen túlmutatóan is vonzó kondíciókat kínálnak. Fontos azonban arra is figyelni, hogy ezek a kedvezmények általában csak egy bizonyos időszakig élnek, s így csak egy - jellemzően egy-két éves - megszabott időszakig élvezhetjük ki az átlagnál jóval kedvezőbb díjszabás előnyeit.

Emellett pedig más buktatók is felmerülhetnek, ezért aztán számos dologgal érdemes tisztában lenni, mielőtt egy ilyen, rendkívül vonzó számlacsomagra kötnénk szerződést. Ezek közül a következők a legfontosabbak:

  • az akciós számlacsomag pontos kondíció,
  • hogy milyen szolgáltatási körökre és milyen formában/összeghatárig terjednek ki a kedvezmények (például az ingyenes kártyahasználat)
  • Hogy meddig tart, mikor jár le a kedvezményes időszak
  • Hogy milyen kondíciók lesznek érvényesek a kedvezményes időszak végén

Válasszunk körültekintően

Most egy, a KSH hivatalos adatai szerint szinte bármely vármegyében (egyedül Szabolcs-Szatmár-bereg, illetve Csongrád- Csanád vármegye kivétel) valamivel átlag alattinak számító példa-jövedelem havi átutalását vállalva szürtük le a Pénzcentrum kalkulátorában található banki ajánlatokat.

A 250 ezres havi átutalást azért állítottuk be az ajánlatok szűrésénél, mert  számos pénzintézetnél a kedvezmények feltétele egy havi minimum pénzforgalom vállalása. Ez az összeg pedig az ajánlatok túlnyomó része esetében már bőven elégséges ahhoz, hogy elérjük a kedvezőbb kondíciónkat és a magyar dolgozók jórésze számára elő is teremthető.

A számlacsomagok legnagyobb részénél már a második évtől kezdve módosulnak a feltételek. Igaz ez például a Gránit Bank Digitális számlacsomagjára, ahol a havi költség 133 forintról 249 forintra drágul. A leginkább drasztikus változás azonban a Raiffeisen Bank Díjnyertes fantázianevű számlájának esetében látható, ami az első évben még teljesen ingyenes, a második évtől azonban már havi 499 forintos költséggel jár fenntartani.

Külön érdekesség, hogy az MKB Kedvezmény Számlacsomagja az első évben 3395 forintot kóstál havonta, (amivel egyébként az összes vizsgált bank legjobb ajánlatait nézve ez számít a legkevésbé kedvezőnek) a második évtől azonban a havi költsége 1728 forintra apad. Olyan csomagok is vannak persze, ahol egy hosszabb időszak után kerülünk ki a kedvezményes kondíciókra jogosultak köréből és bizonyos kondíciók teljesítésének elmaradása is vezethet ehhez. Ezért is fontos, hogy a szerződés megkötése előtt figyeljünk oda, hogy pontosan mennyi ideig és milyen feltételek mellett marad elérhető egy-egy kedvező kondíciókkal kínált ajánlat.

Vegyük most sorra azt is, mi alapján határozzák meg a pénzintézetek az akciós időszakot. Erre jellemzően három módszer valamelyikét alkalmazzak. A(z ügyfél szempontjából) legkedvezőbb esetben a kedvezmény a szerződés végéig él, ezen kívül megszabhatnak egy fix időpontot, de lehet a kitétel az ajánlat bank általi visszavonása is.

Fontos, hogyha úgy látjuk, hogy jó eséllyel a közeljövőben kikerülünk a kedvezmenyés kondíciókra jogosultak köréből, gondoljuk át, hogy a változó kondíciók mellett is megéri-e a jelenlegi csomagunk. Ha pedig erről nem vagyunk meggyőződve, érdemes nem csak a jelenlegi bankunk, de a többi pénzintézet ajánlati között is szétnézni egy esetleges jobb ajánlat után.

A magyarok persze alapvetően hűséges ügyfelek. Ennek egyik oka, hogy sokan tartanak a bankváltástól, amiatt aggódva, hogy egy egy új szerződés megkötése időigényes és komplikált dolog. Pedig ma már pofonegyszerű folyamat, hosszú évek óta létezik ugyanis az egyszerűsített bankváltás intézménye, aminek segítségével gyakorlatilag átruházhatjuk az ezzel járó nyűgöt a jelenlegi és a jövőbeni bankunkra.

Amennyiben pedig sikerült elhatároznunk magunkat a váltás mellett, a Pénzcentrum bankszámla kalkulátorában pofon egyszerűen és átlatható módon böngészhetjük végig a nagyobb bankok ajánlatait és azt is látod, ha a második évtől változnak a kondíciók.

Címlapkép: Getty Images
Jogi nyilatkozat: A cikkben található kalkulációk adatai tájékoztató jellegűek, szerződéses ajánlatnak nem minősülnek! Az egyes konstrukciókat az adott paraméterek (termék jellege, összeg, futamidő) alapján, kalkulátorunk számításai szerinti legkedvezőbb aktuális ajánlatok figyelembe vételével választottuk ki. Az említett pénzügyi szolgáltatóktól a Net Média Zrt., mint a Pénzcentrum.hu üzemeltetője nem részesül a megjelenésükre tekintettel közvetlen díjazásban. További részletekért kattints ide!
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 19. 10:52
HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene...
MEDIA1  |  2024. április 19. 10:20
Hont szerint a hvg.hu túltolja a Magyar Péterrel kapcsolatos tartalmak mennyiségét. Konkrét példával...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
KonyhaKontrolling  |  2024. április 19. 07:44
A mostani, 18-20%-ot fizető PMÁP sorozatok kiemelkedően jó hozammal kecsegtetnek, de természetesen e...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem