Money of Hungary. Hungarian forint bills. HUF banknotes. 10000 forintok. Business, finance, news background.

Nagyban megy a spórolás: ebbe fektette rengeteg magyar a megtakarítását

MTI
2023. január 16. 18:14

A befektetési alapokban kezelt vagyon 2,7 százalékkal 243 milliárd forinttal 9290 milliárd forintra nőtt decemberben az egy hónappal korábbihoz képest - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz) hétfőn. A szövetség közleménye szerint a 2022-es évet tekintve 18,3 százalékkal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon.

A pénzpiaci alapokhoz közel 40 milliárd forintnyi tőke áramlott, és 14,6 százalékos volt a havi vagyonnövekedés, ami a legnagyobb érték a kategóriák között. Jelenleg a 330 milliárd forintot is meghaladja a nettó eszközérték a pénzpiaci alapoknál, ez a kategória érte el éves szinten a legnagyobb növekedést - közölték.

A kötvényalapokhoz továbbra is özönlik a friss tőke: 220 milliárdnyi érkezett, amely magasan kiemelkedik a kategóriák között. A hozamok ezúttal nem tudták segíteni a vagyonnövekedést, de így is mindösszesen 8,8 százalékos növekedést tud felmutatni a legnagyobb kategória a hónap során. Éves szinten a kötvényalapok vagyona 67,1 százalékkal nőtt, jelenleg 2617 milliárd forint.

A vegyes alapoktól 6 milliárdnyi tőke távozott. A hozamok sem alakultak kedvezően, így a kategória vagyona 2,4 százalékkal csökkent a hónap során. Éves szinten 6,2 százalékkal csökkent a kategória vagyona, 1666 milliárd forintra. A részvényalapoknál tőkebeáramlást mértek, mintegy 4,5 milliárd forint értékben. Az árfolyammozgások ezúttal nem alakultak kedvezően, így összességében a részvényalapok vagyona 4,1 százalékkal csökkent. Éves szinten a részvényalapokban kezelt vagyon 17,6 százalékkal 718 milliárd forintra csökkent.

A tőkevédett alapok esetében a tőkebeáramlás elérte a 2 milliárd forintot. A nettó eszközérték 5,2 százalékkal nőtt, azonban éves viszonylatban 4,1 százalékos a vagyoncsökkenés, ami így 43,9 milliárd forint. Az árupiaci alapokból 0,8 milliárd forintnyi tőke távozott. A hozamok sem alakultak kedvezően, így a vagyon 2,4 százalékkal csökkent. Éves szinten azonban 30,5 százalékos növekedést könyvelhet el a kategória, 76,66 milliárd forint lett a vagyon.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapok esetében az elmúlt hónapban jelentős tőkebeáramlás volt tapasztalható 115 milliárd forintos értékben. A vagyon 7,2 százalékkal nőtt decemberben. Éves szinten 31,3 százalékos a növekedés, a kezelt vagyon pedig meghaladta az év folyamán az 1092 milliárd forintot. A Bamosznak 25 tagja van, amelyek 12 000 milliárd forint vagyont kezelnek, ezen belül mintegy 9200 milliárd forintot befektetési alapokban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 5. 15:51
Újonnan létrehozott posztra érkezett a Portfolio Csoport új munkatársa.
Kiszámoló  |  2023. február 5. 12:22
Az Európai Jegybank végre feléledt a Csipkerózsika álmából és jócskán az események után kullogva elk...
Kasza Elliott-tal  |  2023. február 5. 08:00
Február elsején kijött Justin Law listája az osztalékfizető részvényekről, sorba is rendeztem őket m...
Holdblog  |  2023. február 4. 12:41
Ugyan a Fed lassítotott a tempón, de a szerdai 25 bázispontos kamatemelés várhatóan újabb és újabb m...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 5. vasárnap
Ágota, Ingrid
5. hét
Február 5.
Nutella Nap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. február 5. 16:05