13 °C Budapest
Money of Hungary. Hungarian forint bills. HUF banknotes. 10000 forintok. Business, finance, news background.

Nagyban megy a spórolás: ebbe fektette rengeteg magyar a megtakarítását

MTI
2023. január 16. 18:14

A befektetési alapokban kezelt vagyon 2,7 százalékkal 243 milliárd forinttal 9290 milliárd forintra nőtt decemberben az egy hónappal korábbihoz képest - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz) hétfőn. A szövetség közleménye szerint a 2022-es évet tekintve 18,3 százalékkal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon.

A pénzpiaci alapokhoz közel 40 milliárd forintnyi tőke áramlott, és 14,6 százalékos volt a havi vagyonnövekedés, ami a legnagyobb érték a kategóriák között. Jelenleg a 330 milliárd forintot is meghaladja a nettó eszközérték a pénzpiaci alapoknál, ez a kategória érte el éves szinten a legnagyobb növekedést - közölték.

A kötvényalapokhoz továbbra is özönlik a friss tőke: 220 milliárdnyi érkezett, amely magasan kiemelkedik a kategóriák között. A hozamok ezúttal nem tudták segíteni a vagyonnövekedést, de így is mindösszesen 8,8 százalékos növekedést tud felmutatni a legnagyobb kategória a hónap során. Éves szinten a kötvényalapok vagyona 67,1 százalékkal nőtt, jelenleg 2617 milliárd forint.

A vegyes alapoktól 6 milliárdnyi tőke távozott. A hozamok sem alakultak kedvezően, így a kategória vagyona 2,4 százalékkal csökkent a hónap során. Éves szinten 6,2 százalékkal csökkent a kategória vagyona, 1666 milliárd forintra. A részvényalapoknál tőkebeáramlást mértek, mintegy 4,5 milliárd forint értékben. Az árfolyammozgások ezúttal nem alakultak kedvezően, így összességében a részvényalapok vagyona 4,1 százalékkal csökkent. Éves szinten a részvényalapokban kezelt vagyon 17,6 százalékkal 718 milliárd forintra csökkent.

A tőkevédett alapok esetében a tőkebeáramlás elérte a 2 milliárd forintot. A nettó eszközérték 5,2 százalékkal nőtt, azonban éves viszonylatban 4,1 százalékos a vagyoncsökkenés, ami így 43,9 milliárd forint. Az árupiaci alapokból 0,8 milliárd forintnyi tőke távozott. A hozamok sem alakultak kedvezően, így a vagyon 2,4 százalékkal csökkent. Éves szinten azonban 30,5 százalékos növekedést könyvelhet el a kategória, 76,66 milliárd forint lett a vagyon.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapok esetében az elmúlt hónapban jelentős tőkebeáramlás volt tapasztalható 115 milliárd forintos értékben. A vagyon 7,2 százalékkal nőtt decemberben. Éves szinten 31,3 százalékos a növekedés, a kezelt vagyon pedig meghaladta az év folyamán az 1092 milliárd forintot. A Bamosznak 25 tagja van, amelyek 12 000 milliárd forint vagyont kezelnek, ezen belül mintegy 9200 milliárd forintot befektetési alapokban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 16:17
Az EP Kreml-barát üzenetek terjesztésével vádolja a Fideszt és az Orbán-kormányt, és azonnali intézk...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
KonyhaKontrolling  |  2024. április 26. 07:45
A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai b...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem