8 °C Budapest
Valóban jó a Babakötvény kamata? (x)

Valóban jó a Babakötvény kamata? (x)

PR
2022. október 10. 05:00

Hazánkban még mindig a Babakötvény a legnépszerűbb gyermek-megtakarítási forma. Az előző évi infláció + 3%-os kamat évekig jónak számított, ami az állami támogatással együtt verhetetlen szinte befektetési formává tette ezt a gyermekcélú megtakarítást. Azonban nem mindenkinek jó választás ilyen módon gyűjteni a pénzét, ráadásul nagy kérdés, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben is magasnak számít-e ez a jól csengő kamat. Írásunkban választ adunk a kérdésekre.

Mindannyian tudjuk: az önálló egzisztencia megteremtése nagyon költséges. Már a tanulmányok is tízmilliós nagyságrendbe kerülnek, hát még a saját háztartás, saját élettér kialakítása – szülői segítség nélkül ez szinte lehetetlen.

Éppen ezért a legtöbb felelősen gondolkodó szülő csemetéje egészen fiatal korától kezdve – jobb esetben akár már a baba születésekor – valamilyen gyermek-megtakarítási programba kezd. Az ily módon összegyűjtött pénz a nagykorúvá vált gyermek számára komoly segítség lesz: akár a tanulmányok finanszírozására, akár lakás- vagy autóvásárlásra fel lehet használni.

Gyermek-megtakarítás állami támogatással

A magyar állam különféle támogatásokkal ösztönzi ezt a törekvést. Az egyik ilyen támogatási forma a Kincstári Start-értékpapírszámla: ide fizethetjük be a gyermek számára félretenni kívánt pénzeinket.

Ám ez nem egy közönséges pénzforgalmi számla, ugyanis az ide érkező pénzekből minden esetben speciális értékpapírt, név szerint Babakötvényt vásárolnak.

Erre az értékpapírra pedig az a jellemző, hogy a befizetett összeget az előző évi inflációnak megfelelően kiegészítik, és ezen felül még további 3% garantált kamatprémiumot is jóváírnak minden évben. Ez a kamat 2022-ben – mivel az infláció 2021-ben 5,1% volt – 8,1%. Ez ugyan nagyon magas hozamnak számított még két évvel ezelőtt, ám jelenleg, amikor is már 15% fölött jár az infláció, a befizetett pénzünk bizony kevesebbet ér, és ezt a 3%-os állami támogatás sem képes kompenzálni.

A befizetéseink után 10% állami támogatást kapunk, melyet 12.000 Ft-ban maximalizáltak, így évente ennyivel több kerülhet Bababkötvénybe – és kamatozhat tovább.

Milyen előnyökkel jár, ha Babakötvénybe fektetjük a pénzünket?

A hozamok tekintetében tehát jelenleg kimondottan ráfizetünk, ha Babakötvénybe tesszük a pénzünket. Egy stabilabb pénzügyi környezetben, amikor az inflációs ráta alacsony, és ez tendenciózus, tehát évről évre így is marad, ilyen szempontból kifizetődő lenne ez a megtakarítási forma. Amennyiben azonban drasztikusan növekvő, vagy épp kiszámíthatatlan az inflációs környezet, magas hozamra aligha számíthatunk. Nézzük át azokat az jellemzőket, amelyek – ennek ellenére – a Babakötvény vitathatatlan érdemei!

  • A Magyar Államkincstárnál egyszerűen, gyorsan nyithatunk Start-értékpapírszámlát.
  • Teljes költségmentesség jellemzi a folyamatot: nincs számlanyitási és számlavezetési díj. A lejáratkori pénz felvétele ingyenes, és kamatadót sem kell utána fizetni.
  • Nincs fixálva a befizetendő összeg és a fizetés gyakorisága sem.
  • Mivel minden 18 év alatti gyermek számára nyithatunk ilyen számlát, annak is jó választás lehet, akinek a gyermeke már elmúlt 8 éves, de korábban nem gondolkodott semmiféle gyermek-megtakarításról. Ugyanis a piacon elérhető gyermekcélú megtakarítások többségének futamideje minimum 10 év, tehát nagyobb gyermekek esetén már nem tudjuk azonos feltételekkel igénybe venni őket.
  • A magyar állam minden évben további támogatással egészíti ki az itt gyűjtött összeget: az éves befizetéseink 10%-ával, de legfeljebb 12.000 forinttal.  Ez a támogatás nem növelhető, ez a maximuma, akármennyi is legyen az általunk befizetett összeg.

Mennyire bízhatunk az állami garanciában?

A Babakötvény tehát állampapír, azaz a magyar állam vállal garanciát a kifizetésre, és a magyar gazdaságtól függ, hogy erre valóban lesz-e fedezet. De vajon bízhatunk-e a magyar állam, a magyar gazdaság erejében? Nem fenyeget-e bennünket egy esetleges államcsőd veszélye? Az utóbbi hónapokban ezzel kapcsolatos írások is megjelentek a pénzügyi-gazdasági hírek között, és a legtöbb nem kecsegtetett túl jó kilátásokkal. Ráadásul a nemzetközi hitelminősítő, az S&P Global Ratings idén augusztusban rontotta hazánk adósbesorolás-osztályzatát: a korábbi stabil helyzetről negatív kilátásba helyezte. Ennek ellenére ők továbbra is befektetésre ajánlják hazánkat, és a kilátások javulását prognosztizálják.

Összességében azért szerencsére elmondható, hogy az elemzők többsége szerint egyelőre nem kell államcsődtől tartanunk, mert a magyar kormány mostanra már meghozta azokat a népszerűtlen és fájdalmas intézkedéseket, amelyekkel az államháztartás óriási hiánya nagy valószínűséggel helyrebillenthető. Az intézkedéseket nem kell bemutatni: ilyen az energiaárak világpiaci vagy magasabb szintre emelése, a különadó bevezetése, a katás adózási forma átalakítása.

A hazai állampapírok továbbra is kelendőek a piacon, és mind az adóemelések, mind a kiadáscsökkentések tovább stabilizálják a helyzetet. Persze azt is tudnunk kell, hogy a magas hozam és a kockázat kéz a kézben járnak: akkor kínál magasabb hozamot egy állampapír, ha magasabb az államcsőd kockázata.  

Mik lehetnek a Babakötvény hátrányai? Kinek nem ajánlott?

Az első és legfontosabb tudnivaló: a Babakötvény formájában megtakarított pénzhez csak a gyermek férhet hozzá. Ő is kizárólag csak a kötvény lejártakor kaphatja meg, tehát amikor már betöltötte a 18. életévét. Ekkor viszont vége is van a takarékoskodásnak: ez a számla automatikusan megszűnik, és nem tudjuk további befizetésekkel gyarapítani.

Hátrányos lehet az is, hogy kizárólag a gyermek rendelkezhet a pénzzel, és teljesen szabadon felhasználhatja azt – akár egyetlen nyár alatt elköltheti. Szülőként feltételezhetően nagyobb biztonságban érezzük magunkat, ha a megtakarítás inkább a saját nevünkön van, és mi határozzuk meg, hogy hogyan, milyen formában adjuk át majd a gyermeknek a fialtatott összeget. Erre a Start-értékpapírszámla esetén nincs lehetőségünk.

Azt is láttuk, hogy a Babakötvény egy konzervatív és biztonságos, ugyanakkor a jelenlegi inflációs környezetben előnytelen megtakarítási lehetőség: a befizetett pénzünk vásárlóértéke feltételezhetően sokkal alacsonyabb lesz a kivételkor. Aki tehát komolyabb megtakarítást tervez, az nem elégedhet meg a Babakötvény által kínált lehetőségekkel.

Sajnos ennél az értékpapírnál semmiféle mozgásterünk nincsen: nem tudjuk a befektetéseinket diverzifikálni, és a megtakarítás mellé életbiztosítás kötésére sincs lehetőségünk. Ezzel szemben vannak ennél jóval rugalmasabb konstrukciók, ahol az igényeinknek megfelelően kombinálhatjuk a kettőt. 

Mikor lehet veszteséges a Babakötvény?

A babakötvény inflációkövetését mindig csak az előző évhez korrigálják, az adott éven belül nincs további korrekció. Tehát amennyiben egy extrém magas inflációval sújtott évben fogjuk felvenni a megtakarított összeget – mert akkor tölti be a gyermekünk a 18. életévét –, az adott évben akár veszteséges is lehet. Idén sajnos így jár mindenki, hiszen a 8,1%-os hozamot fogja csak realizálni, miközben a pénzünk reálértéke ennél sokkal kisebb. 

Ha már befektetjük a pénzünket, miért nem tesszük jobb helyre?

A Babakötvény tehát alapvetően megbízható választás, de messze nem a legjobb: rugalmatlan, és jelenleg hozam helyett inkább veszteséget termel. Amennyiben valóban be szeretnénk fektetni a pénzünket, és valóban hozamot szeretnék majd realizálni, mindenképpen nézzünk szét a hazai pénzügyi szolgáltatók kínálatában. Gondoljuk csak meg: egy 10 évnél hosszabb lejáratú befektetés esetén ez akár milliós nagyságrendű különbséget jelenthet. Például egy biztosítói gyermek-megtakarítás esetén mi magunk dönthetünk a kockázatvállalás mértékéről – a befektetési portfóliók összetételét pedig a futamidő alatt többször is megváltoztathatjuk.

Ugyanilyen jó választás lehet részvényalapú befektetésekben gondolkoni. Ezek természetesen valamivel bizonytalanabbak, ám ha diverzifikálunk, azaz megosztjuk a pénzt a különböző befektetési instrumentumok között, minimalizálhatjuk a kockázatot. Ehhez pedig nem kell pénzügyi szakértőnek lenni, hiszen a pénzügyi szolgáltatók szakmai tanácsadással kínálják termékeiket. 

Válságálló portfólió?

Ha iparági szempontok alapján diverzifikálunk, azaz olyan termékeket gyártó cégekbe fektetünk, amelyek a válságok, háborúk idején is fennmaradnak, kivédjük a recessziót. Tipikusan ilyen cégek az egyes élelmiszergyártók, az FMCG szektor vállalatai, illetve a gyógyszeripari óriások is.

Az így összeállított részvényportfólió hosszú távon képes korrigálni, tehát nem lesz masszív bevételkiesés akkor sem, ha van egy-egy átvészelendő, rosszabb időszak. Sőt, jó osztalékfizető részvényekkel még akár rendszeres bevétel is elérhető, tehát az árfolyamnyereség mellett osztaléknyereségünk is lesz – márpedig ez könnyedén felveszi a versenyt a Babakötvény kamatával.

Összefoglalva tehát: a rugalmatlan kötvényeknél nagyságrendekkel jobb lehet egy biztonságos részvényalapú befektetésbe tenni a pénzünket. A Babakötvény esetleg mint kiegészítés jöhet szóba, hiszen így ki tudjuk használni a mellé járó állami támogatásokat. Ám ha valóban komoly, a jelenlegi viharos pénzügyi helyzetben is értékálló befektetésként tekintünk a megtakarításunkra, egyúttal gyermekünk jövőrére, akkor ezen túl kell gondolkodnunk.

(x)

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm