35 °C Budapest
Woman hand is inserting card to atm machine to withdraw or transfer money

Sok pénzt vennél fel az automatából? Ezt muszáj tudnod előtte

2022. május 12. 22:02

Előfordul, hogy a szokásosnál nagyobb összegű készpénzre van szükségünk: ha ilyen helyzetbe kerülünk, ne rohanjunk egyből a bankfiókba, hiszen nagyon nem mindegy, hogy miképp járunk el. jársz el. A felvételnek ugyenis komoly költségei lehetnek, érdemes ezekről tájékozódni.

Tény, hogy egy milliós összegnél már jóval drágább a készpénzfelvétel, mint ha átutalással, vagy épp bankkártyával fizetnél. De vannak olyan esetek, amikor mindenképp a kézzelfogható pénzre van szükség:

  • Ha például egy nagyobb értékű (több mint százezer forintos) használt terméket vásárolsz egy apróhirdetés alapján, nem biztos, hogy az eladó örülni fog, ha azzal állíthatsz oda, hogy (majd) átutalod a vételárat.
  • Vagy ha szeretnél valamilyen építőipari szakmunkát, esetleg javítást, gépcserét elvégeztetni több százezer forint értékben, a vállalkozó általában készpénzben kéri az anyag és munka díját.
  • Ezen felül akár milliós összegre is szükség lehet, például egy ingatlanvásárlás foglalójához. Ekkor pedig nem mindegy, hogy bankfióki ügyintézéssel, vagy ATM-ből veszel ki pénzt, illetve több fontos tényezőt is meg kell még vizsgálnod.

Díjmentes készpénzfelvétel

Ha bankszámla szolgáltatásodhoz előzetesen beállításra került, akkor alapesetben havonta kétszer lehetőséged van összesen 150 ezer forinthoz díjmentesen, bármilyen bank ATM-éből hozzájutni. Ezzel persze egyidejűleg maximum ennyi pénzt vehetsz fel, ami sok esetben bizonyulhat kevésnek - hívja fel a figyelmet a Bankmonitor cikke.

Ha ennél többre van szükség, akkor jó eséllyel már lesz díja a tranzakciónak, bárhogy is járj el. Ugyanakkor léteznek olyan számlakonstrukciók, amelyekkel ennél jelentősen nagyobb összegben is vehetünk fel pénzt díjmentesen. Ilyen például a CIB ECO Plusz, a Raiffeisen Prémium Gold 2.0. Ha tehát épp egy kedvező, új bankszámlacsomag iránt érdeklődsz, akkor nézd meg, hogy melyik banki ajánlatok a legjobbak a bankolási szokásaidhoz a Pénzcentrum számla kalkulátorával.

ATM vagy banki készpénzfelvétel?

Ha pedig mindenképpen fizetnünk kell a tranzakcióért, akkor nagyon nem mindegy, hogy mekkora összegről van szó. A bankok ATM-jei között hatalmas eltérések vannak a felvehető készpénz mennyiségét tekintve, sőt, sok esetben ATM-enként is lehetnek különbségek.

Az automatás készpénzfelvételi limitek egyrészt attól függnek, hogy a bankkártyádhoz milyen limit-beállítások tartoznak, illetve a bankok is meghatároznak kétféle limitet. Az egyik a tranzakcióra vonatkozik, míg a másik a naponta kivehető összeget határozza meg. Emellett pedig az sem mindegy, hogy saját, vagy idegen banki automatát szeretnénk használni. Ez utóbbinál ugyanis jellemzően kevesebb az egyszerre kivehető összeg.

A pénzintézetek pedig általában nem értékre határozzák meg az egy tranzakcióval felvehető összeget, hanem a bankjegyek számában, így tehát a limit biztonsági okok mellett az automata fizikai korlátait is figyelembe kell, hogy vegye. Vannak tehát olyan ATM-ek, amikből több, valamelyikből kevesebb lehet az egyszerre felvehető összeg. 

A legmegengedőbb bankoknál maximum 800 ezer – 1 millió forint vehető fel ATM-ből, de olyan bank is van, ahol csak 200 ezer forint érhető el egy tranzakcióval. Érdemes tehát erről előzetesen tájékozódni, vagy megfontolni a jellemzően drágább bankfióki készpénzfelvételt, ahol nagyobb összeget, akár milliókat is kivehetünk számlánkról.

A bankfióki készpénzfelvételnek is szabályai vannak, egy bizonyos összeg felett például előre be kell jelentenünk a szándékot. Az értékhatár pedig igencsak szélsőséges lehet és nem csak bankonként, hanem valahol még bankfiókonként is. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Szakértők a legalább 500 ezer forintos pénztári kifizetések előtt mindenképpen javasolják az előzetes bejelentést a banknál.

A bejelentési határidővel szintén számolnunk kell, amely a legtöbb pénzintézetnél legalább egy munkanappal a pénztári készpénzfelvétel tervezett időpontja előtt esedékes. Ugyanakkor meghatározott értékhatár felett ez még hosszabb is lehet, több millió forint esetében érdemes már 2, vagy 3 nappal korábban gondoskodni a bejelentésről.

Ha pedig megvan az időpont, érdemes nem elkésni, vagy elmulasztani, ugyanis ennek is díja lehet. Persze bármi közbejöhet, ezért hasonló esetben érdemes még időben jelezni a banknak, ha nem tudunk befáradni a megbeszélt időpontban, ezzel a plusz költség megspórolható.

Milyen díja lesz egy ilyen tranzakciónak?

Más és más díjakkal találkozhatunk aszerint, hogy ATM, vagy pénztári készpénzfelvételt veszünk igénybe.  A bankfióki készpénzfelvétel jellemzően drágább, több ezer forint is lehet. 500 ezer forint felvételénél például jellemzően 3 és 7 ezer forint közötti összeget érdemes kalkulálni. Az ATM-es tranzakció még ennél is változatosabb díjakat mutathat, itt főleg a saját bankszámlacsomagnak van ráhatása az összeg alakulására, ami 0 forinttól egészen több ezer forintig is terjedhet. 

Nagy összegű készpénzfelvétel előtt tehát érdemes külön egyeztetni a bankfiókkal, így személyre szabottan kalkulálhatunk. Ez pedig fontos lehet, hiszen ha nem jó döntést hozunk, több ezer forint láthatja kárát.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. június 29. 14:32
A Mediaworks megyei lapja a bíróság szerint valótlanságot közölt Jakab Péter volt pártelnökről.
Holdblog  |  2022. június 29. 09:59
A magyar jegybank elég határozottan lépett kedden, és üzenetet küldött a piac szereplőknek, hogy nem...
MNB Intézet  |  2022. június 28. 10:22
Despite a broad consensus on phasing out fossil fuels, some people still hesitate about the actual e...
Kiszámoló  |  2022. június 27. 13:56
Ezt is elértük, ma már 404,7 forintot kellett adni egy euróért. Ezek után izgatottan várjuk, hogy ho...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 29. szerda
Péter, Pál
26. hét
Június 29.
Nemzetközi Duna-nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?