24 °C Budapest
Money and hammer,Wooden gavel and dollar banknotes

Quaestor-botrány: 7 év után pont kerülhet rengeteg ügy végére, bár pénz már nem lesz belőle

2022. április 13. 14:15

A büntetőeljárási törvény rendelkezése alapján, a Fővárosi Főügyészség az eljárás jelentős elhúzódásának elkerülése érdekében indítványt tett a büntetőjogi felelősségre vonást érdemben nem érintő ügyrészek megszüntetésére - olvasható az ügyészség honlapján. A rendelkezés célja a büntetőeljárás egyszerűsítése, ezáltal az eljárás gyorsításának elősegítése. Mindemellett a pergazdaságosságot is szolgálja, mivel a megszüntetéssel érintett bűncselekmény miatt nem kell bizonyítási eljárást lefolytatni.

A büntetőeljárási törvény úgy rendelkezik, hogy a bíróság az eljárást megszünteti olyan ügy, illetve ügyrész vonatkozásában, ami olyan bűncselekmény miatt folyik, aminek a vád tárgyává tett jelentősebb tárgyi súlyú bűncselekmény mellett a felelősségre vonás szempontjából nincs jelentősége - írja a közlemény.

A Quaestor ügyben eddig lefolytatott bizonyítási eljárás alapján egyértelmű, hogy az 50 millió forint alatti kárt okozó bűncselekményeket érintő bizonyítás a továbbiakban jelentős időt venne igénybe. Tényként rögzíthető az is, hogy a vádemelés óta eltelt időben a szóban forgó bűncselekményekben érintett sértettek döntő többségének (84 %) a büntetőeljárásban figyelembe vehető kára részben vagy teljes egészben megtérült. Összegezve, ezeknél a cselekményeknél a meg nem térült kár összege a teljes vád tárgyává tett mintegy 72 milliárd forintos elkövetési érték 0,3 százaléka - ismertetik.

Mindezek alapján megállapítható, hogy a Quaestor ügy vádiratának 4. vádpontjában írt bűncselekményeknek a vád tárgyává tett további, jelentősebb tárgyi súlyú bűncselekmények mellett, a terheltek felelősségre vonása szempontjából nincs jelentősége - írja a közlemény. Erre tekintettel, a Fővárosi Főügyészség álláspontja szerint ezekben az ügyekben a büntetőeljárás megszüntetésének van helye, ezért erre tett indítványt, az eljárás ésszerű időn belül történő befejezése érdekében. Az eljárás részleges megszüntetése – bűnösség kimondás esetén – a büntetéskiszabási elvekre figyelemmel, érdemben nem befolyásolja a kiszabandó büntetés mértékét. Az indítványról a Fővárosi Törvényszék dönt - közölték.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. július 6. 16:01
„Kedden, a déli órákban elterjedt a híre annak, hogy a zsír kilója már 90 ezer pengőbe kerül. Az a k...
MEDIA1  |  2022. július 6. 12:43
Új platformon dolgozik az HBO Max tulajdonosa, a Warner Bros Discovery. Egyelőre nem sokat tudni az...
Kiszámoló  |  2022. július 6. 09:41
A kiürített államkassza miatt a kormány ezermilliárdos nagyságban különadókkal sújtott több szektort...
Összkép  |  2022. július 2. 18:20
Egy új nemzedék lép be a felnőtt világba, az 1995 és 2009 között született Z generáció. A jövő egyre...
Megdőlt a nagy videójáték-tévhit: ezt rengeteg szülő elrontja, súlyos árat fizet érte

A 6-18 éves fiatalok mintegy heti 8 órát töltenek játékkal, a magyar gyerekek pedig mintegy 76 százaléka ezzel tölti a szabadidejét.

Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 6. szerda
Csaba
27. hét
Július 6.
A csók világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?