21 °C Budapest
vasarely Forrás: BÁV

Hamarosan árverezik a világhírű magyar festők műveit: már tűkön ülnek a befektetők

MTI
2022. február 15. 14:15

Victor Vasarely optikai csalódást keltő műveire, valamint Marc Chagall, El Kazovszkij vagy Bak Imre munkáira is lehet licitálni a BÁV grafikai aukcióján, amelyet február 22-én tartanak az aukciósház apszistermében Budapesten, illetve online az axioart.com oldalon.  

A 16. századtól a napjainkig tartó időszakot átívelő, több mint 260 tételt felvonultató grafikai árverésen az optikai művészet mesterének tartott Victor Vasarely több alkotását kínálják az érdeklődőknek - közölte a BÁV. Vasarely a legegyszerűbb mértani elemek és vibráló színek ötletes variálásával a mélység és a mozgás illúzióját, vagyis optikai csalódást kelt a képek szemlélőiben. A Vancouver-sorozatból való, 360 ezer forintos kikiáltási árról induló, Lum című szitanyomata jól reprezentálja azt a hipnotikus hatást és könnyű befogadhatóságot, ami annyira népszerűvé tette képeit itthon és külföldön egyaránt - hangsúlyozzák a közleményben.

Mint írják, a modern külföldi művek közül kiemelkedik Marc Chagall 100 ezer forintról induló litográfiája. Az Eiffel-torony vörös szamárral című alkotás egyszerre táplálkozik az orosz-zsidó művész gyermekkorának emlékeiből és új otthona, Párizs képeiből.

Az aukció legdrágább, 950 ezer forintról induló műve az orosz származása ellenére a magyar kortárs képzőművészet egyik meghatározó alakjává vált El Kazovszkij vegyes technikával készült, Tájkép 2 szereplővel című grafikája lesz.

A közlemény szerint a Budapesti Műhely, ahol számos most árverésre kerülő szitanyomatot készítettek, az 1970-es években sokat tett az absztrakt művészet népszerűsítéséért. Fajó János Variációk I. és II. című műve 380 ezer forinttól, Bak Imre Hommage á Ady című alkotása 280 ezer forinttól kelhet el, de szerepel az anyagban Nádler István Madár című műve is.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Kiemelkedő darab még Gyarmathy Tihamér 1973-ban készült, Fekvő Hold című akvarellje, amelynek kikiáltási ára 480 ezer forint. A sejtelmes alkotás a művész által kialakított lírai absztrakt világba enged bepillantást. Az aukció legrégebbi darabjai Gerlóczy Gedeon híres gyűjteményéből származnak. Licitálni lehet egyebek mellett Johann Sadeler Szent Jeromost a barlangban ábrázoló rézmetszetére 1575-ből, vagy Giovanni Battista Romero 1805-ben készült, a római szenátus megtámadását megörökítő grafikájára. A klasszikusok mellett az árverés átfogó képet ad a háború utáni innovatív képzőművészeti irányzatokból is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2022. július 5. 21:26
Az eddigi relatív békeévek után tombol az infláció. Eddig az emberek lenyelték a békát, hogy semmi k...
MEDIA1  |  2022. július 5. 17:37
Ennek keretében például az ATV műsorvezetői felbukkannak az Index műsoraiban, de az Index és az ATV...
Holdblog  |  2022. július 5. 15:59
Oroszország 1918 óta először csődöl be külföldi adóssága miatt. Az orosz pénzügyminiszter szerint cs...
Összkép  |  2022. július 2. 18:20
Egy új nemzedék lép be a felnőtt világba, az 1995 és 2009 között született Z generáció. A jövő egyre...
Megdőlt a nagy videójáték-tévhit: ezt rengeteg szülő elrontja, súlyos árat fizet érte

A 6-18 éves fiatalok mintegy heti 8 órát töltenek játékkal, a magyar gyerekek pedig mintegy 76 százaléka ezzel tölti a szabadidejét.

Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 6. szerda
Csaba
27. hét
Július 6.
A csók világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?