vasarely Forrás: BÁV

Hamarosan árverezik a világhírű magyar festők műveit: már tűkön ülnek a befektetők

MTI
2022. február 15. 14:15

Victor Vasarely optikai csalódást keltő műveire, valamint Marc Chagall, El Kazovszkij vagy Bak Imre munkáira is lehet licitálni a BÁV grafikai aukcióján, amelyet február 22-én tartanak az aukciósház apszistermében Budapesten, illetve online az axioart.com oldalon.  

A 16. századtól a napjainkig tartó időszakot átívelő, több mint 260 tételt felvonultató grafikai árverésen az optikai művészet mesterének tartott Victor Vasarely több alkotását kínálják az érdeklődőknek - közölte a BÁV. Vasarely a legegyszerűbb mértani elemek és vibráló színek ötletes variálásával a mélység és a mozgás illúzióját, vagyis optikai csalódást kelt a képek szemlélőiben. A Vancouver-sorozatból való, 360 ezer forintos kikiáltási árról induló, Lum című szitanyomata jól reprezentálja azt a hipnotikus hatást és könnyű befogadhatóságot, ami annyira népszerűvé tette képeit itthon és külföldön egyaránt - hangsúlyozzák a közleményben.

Mint írják, a modern külföldi művek közül kiemelkedik Marc Chagall 100 ezer forintról induló litográfiája. Az Eiffel-torony vörös szamárral című alkotás egyszerre táplálkozik az orosz-zsidó művész gyermekkorának emlékeiből és új otthona, Párizs képeiből.

Az aukció legdrágább, 950 ezer forintról induló műve az orosz származása ellenére a magyar kortárs képzőművészet egyik meghatározó alakjává vált El Kazovszkij vegyes technikával készült, Tájkép 2 szereplővel című grafikája lesz.

A közlemény szerint a Budapesti Műhely, ahol számos most árverésre kerülő szitanyomatot készítettek, az 1970-es években sokat tett az absztrakt művészet népszerűsítéséért. Fajó János Variációk I. és II. című műve 380 ezer forinttól, Bak Imre Hommage á Ady című alkotása 280 ezer forinttól kelhet el, de szerepel az anyagban Nádler István Madár című műve is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Kiemelkedő darab még Gyarmathy Tihamér 1973-ban készült, Fekvő Hold című akvarellje, amelynek kikiáltási ára 480 ezer forint. A sejtelmes alkotás a művész által kialakított lírai absztrakt világba enged bepillantást. Az aukció legrégebbi darabjai Gerlóczy Gedeon híres gyűjteményéből származnak. Licitálni lehet egyebek mellett Johann Sadeler Szent Jeromost a barlangban ábrázoló rézmetszetére 1575-ből, vagy Giovanni Battista Romero 1805-ben készült, a római szenátus megtámadását megörökítő grafikájára. A klasszikusok mellett az árverés átfogó képet ad a háború utáni innovatív képzőművészeti irányzatokból is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem