11 °C Budapest
paper money in jeans pocket,forints cash closeup.

Működik a mesterhatos: ezekkel a trükkökkel pillanatok alatt szedheted meg magad 2022-ben

2022. január 25. 14:02

A tavalyi év sok egyéb mellett pénzügyi szempontból sem tartogatott sok jót a magyaroknak. A koronavírus jávány újabb hullámainak árnyékában tombolt az infláció és újabb ágazatokat tarolt le a válság. Ez pedig sokakat ösztökélt arra, hogy tudatosítsák pénzügyeiket. Nem meglepő, hogy sokak újévi fogadalma is pénzügyeik tudatosítása, vagy egyszerűbben a takarékoskodás elkezdése volt. A Pénzcentrum most 6 tuti tippel próbál segíteni, amiket még nem késő megfogadni ahhoz, hogy beváltsd a 2022-es fogalmad.   

Az év vége az összegzés mellett az célok kitűzésének időszaka is. Jó ötlet lehet, ha valaki például megfogadja, hogy idén végre rendbe rázza pénzügyeit. Sokan kezdenek január elején vad spórolásba, a lelkesedés azonban a legtöbbeknél már a hó végére alábbhagy. Így jut pénzügyeink tudatosításának terve is a szilveszterkor tett újévi fogadalmak nagy részének sorsára. A Pénzcentrum viszont most hozott néhány tanácsot, amik betartásával gyerekjáték a spórolás.

Fizesd vissza a drága hiteleid

A takarékoskodás nem vezet semmire, amíg folyamatosan adósságainkat kell törlesztenünk. Míg egy átlagos megtakarítási számla kamatai elég alacsonyak, egyes hitelek kamatköltsége akár 15-20 százalékra is rúghat. Ezeket a kölcsönöket érdemes lehet visszafizetni, mielőtt komolyabb spórolásba kezdenénk. Anyagi helyzetünk rendbetételének alapköve ezért a hitelkártyánk, személyi kölcsönünk, vagy más, drágább hiteleink végtörlesztése lehet.

Legyen vészhelyzeti tartalékunk

Törekednünk kell arra, hogy legyen valamennyi spórolt pénzünk egy könnyen hozzáférhető megtakarítási számlán. Ez az összeg lehet a pénzügyi védőhálónk, ha bármi rossz történne.

Arra kell törekednünk, hogy legalább három-hat hónapnyi elengedhetetlen kiadásainkat fedező összeg legyen félretéve egy könnyen hozzáférhető számlán

- árulta el a Guardiannek Sarah Coles, a Hargreaves Lansdown befektetési tanácsadó pénzügyi elemzője. Az elengedhetetlen kiadások közé az olyan alapvető tételeket sorolhatjuk, mint a lakhatási költségünk, az alapvető élelmiszerek ára és a közüzemi számlák. Nem érdemes azon izgulni, hogy ez mekkora költséget igényel, bármekkora spórolt pénz, amit el tudunk különíteni rá segítség lehet, ha bajba jutnánk.

Tűzz ki célokat magad elé

A vésztartalékon kívül egyéb célokra is érdemes lehet takarékoskodni. És ha konkrét célokat tűzünk ki magunk elé, az pluszmotivációt is ad a tudatos takarékoskodásra. "Egy konkrét cél kitűzése és pontos körvonalazása segíthet szemünk előtt tartani a nagy képet is," hangsúlyozza Annabelle Williams, a Nutmeg befektetési tanácsadó személyi pénzügyi szakértője.

Fontos, hogy értelmet adj a megtakarítási terveidnek, legyen a cél egy egy új lakás, hogy eljuss egy nyaralásra, vagy egy nagyobb befektetés. Konkrét célokkal a szemed előtt könnyebb tartani magad megtakarítási terveidhez.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Fontos a rendszeresség

A megtakarítási számlánkra történő rendszeres befizetések, vagy akár egy, számos pénzintézetben elérhető rendszeres megtakarítási programba való beszállás kitűnő módszer lehet azoknak, akik most kezdenek el tudatosan takarékoskodni. Egy ilyen megtakarítási számla komoly segítség ahhoz, hogy hónapról-hónapra félre legyen téve a tervezett összeg. Egy rendszeres befektetési számla alap nem szükséges nagy összegű megtakarításokkal rendelkezni, hisz a legtöbb banknál akár havi pár ezer forinttal elkezdheted a rendszeres befektetést.

Takarítsunk meg minden költéssel

Egyes bankok elérhető olyan rendszeres megtakarítási számla, ami minden tranzakció után megtakarítást termel. Egy ilyen programban az általunk kezdeményezett minden elkönyvelt bakkártyás tranzakció után, általunk meghatározható összegű (jellemzően pár 100 forintos) megtakarítás kerül átvezetésre megtakarítási számlánkra.

Az ehhez kapcsolt bankkártyás műveletek az alábbiak lehetnek:

  • kártyás vásárlások
  • internetes kártyás vásárlások
  • kártyás készpénzfelvétel 

Ahol tudunk kerekítsünk

Jó módszer lehet, ha lekerekítjük megtakarított pénzüket. Például, ha ránézünk mobilbankunkra és látjuk, hogy 116 ezer forintunk maradt, az összeget lekerekítjük kerek 100 ezerre, a különbözetet pedig átutaljuk megtakarítási számlánkra.

Jó ötlet lehet az, hogyha valamilyen nagyobb összegű fogyasztási cikket, akár egy ruhát, vagy cipőt veszünk, akkor is alkalmazzuk ugyanezt a módszert. Ha például 27 ezer forintért veszünk egy kabátot, arra 30 ezer forintot teszünk félre, és a maradék 3 ezret a vásárlás után félrerakjuk, akár a megtakarítási számlánkra utaljuk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
KonyhaKontrolling  |  2024. április 19. 07:44
A mostani, 18-20%-ot fizető PMÁP sorozatok kiemelkedően jó hozammal kecsegtetnek, de természetesen e...
Bankmonitor  |  2024. április 19. 07:25
A Babaváró kölcsön maximális összegét 10 millióról 11 millió forintra emelték 2024-ben. De mekkora p...
Holdblog  |  2024. április 19. 06:01
A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente...
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem