19 °C Budapest
paper money in jeans pocket,forints cash closeup.

Működik a mesterhatos: ezekkel a trükkökkel pillanatok alatt szedheted meg magad 2022-ben

2022. január 25. 14:02

A tavalyi év sok egyéb mellett pénzügyi szempontból sem tartogatott sok jót a magyaroknak. A koronavírus jávány újabb hullámainak árnyékában tombolt az infláció és újabb ágazatokat tarolt le a válság. Ez pedig sokakat ösztökélt arra, hogy tudatosítsák pénzügyeiket. Nem meglepő, hogy sokak újévi fogadalma is pénzügyeik tudatosítása, vagy egyszerűbben a takarékoskodás elkezdése volt. A Pénzcentrum most 6 tuti tippel próbál segíteni, amiket még nem késő megfogadni ahhoz, hogy beváltsd a 2022-es fogalmad.   

Az év vége az összegzés mellett az célok kitűzésének időszaka is. Jó ötlet lehet, ha valaki például megfogadja, hogy idén végre rendbe rázza pénzügyeit. Sokan kezdenek január elején vad spórolásba, a lelkesedés azonban a legtöbbeknél már a hó végére alábbhagy. Így jut pénzügyeink tudatosításának terve is a szilveszterkor tett újévi fogadalmak nagy részének sorsára. A Pénzcentrum viszont most hozott néhány tanácsot, amik betartásával gyerekjáték a spórolás.

Fizesd vissza a drága hiteleid

A takarékoskodás nem vezet semmire, amíg folyamatosan adósságainkat kell törlesztenünk. Míg egy átlagos megtakarítási számla kamatai elég alacsonyak, egyes hitelek kamatköltsége akár 15-20 százalékra is rúghat. Ezeket a kölcsönöket érdemes lehet visszafizetni, mielőtt komolyabb spórolásba kezdenénk. Anyagi helyzetünk rendbetételének alapköve ezért a hitelkártyánk, személyi kölcsönünk, vagy más, drágább hiteleink végtörlesztése lehet.

Legyen vészhelyzeti tartalékunk

Törekednünk kell arra, hogy legyen valamennyi spórolt pénzünk egy könnyen hozzáférhető megtakarítási számlán. Ez az összeg lehet a pénzügyi védőhálónk, ha bármi rossz történne.

Arra kell törekednünk, hogy legalább három-hat hónapnyi elengedhetetlen kiadásainkat fedező összeg legyen félretéve egy könnyen hozzáférhető számlán

- árulta el a Guardiannek Sarah Coles, a Hargreaves Lansdown befektetési tanácsadó pénzügyi elemzője. Az elengedhetetlen kiadások közé az olyan alapvető tételeket sorolhatjuk, mint a lakhatási költségünk, az alapvető élelmiszerek ára és a közüzemi számlák. Nem érdemes azon izgulni, hogy ez mekkora költséget igényel, bármekkora spórolt pénz, amit el tudunk különíteni rá segítség lehet, ha bajba jutnánk.

Tűzz ki célokat magad elé

A vésztartalékon kívül egyéb célokra is érdemes lehet takarékoskodni. És ha konkrét célokat tűzünk ki magunk elé, az pluszmotivációt is ad a tudatos takarékoskodásra. "Egy konkrét cél kitűzése és pontos körvonalazása segíthet szemünk előtt tartani a nagy képet is," hangsúlyozza Annabelle Williams, a Nutmeg befektetési tanácsadó személyi pénzügyi szakértője.

Fontos, hogy értelmet adj a megtakarítási terveidnek, legyen a cél egy egy új lakás, hogy eljuss egy nyaralásra, vagy egy nagyobb befektetés. Konkrét célokkal a szemed előtt könnyebb tartani magad megtakarítási terveidhez.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Fontos a rendszeresség

A megtakarítási számlánkra történő rendszeres befizetések, vagy akár egy, számos pénzintézetben elérhető rendszeres megtakarítási programba való beszállás kitűnő módszer lehet azoknak, akik most kezdenek el tudatosan takarékoskodni. Egy ilyen megtakarítási számla komoly segítség ahhoz, hogy hónapról-hónapra félre legyen téve a tervezett összeg. Egy rendszeres befektetési számla alap nem szükséges nagy összegű megtakarításokkal rendelkezni, hisz a legtöbb banknál akár havi pár ezer forinttal elkezdheted a rendszeres befektetést.

Takarítsunk meg minden költéssel

Egyes bankok elérhető olyan rendszeres megtakarítási számla, ami minden tranzakció után megtakarítást termel. Egy ilyen programban az általunk kezdeményezett minden elkönyvelt bakkártyás tranzakció után, általunk meghatározható összegű (jellemzően pár 100 forintos) megtakarítás kerül átvezetésre megtakarítási számlánkra.

Az ehhez kapcsolt bankkártyás műveletek az alábbiak lehetnek:

  • kártyás vásárlások
  • internetes kártyás vásárlások
  • kártyás készpénzfelvétel 

Ahol tudunk kerekítsünk

Jó módszer lehet, ha lekerekítjük megtakarított pénzüket. Például, ha ránézünk mobilbankunkra és látjuk, hogy 116 ezer forintunk maradt, az összeget lekerekítjük kerek 100 ezerre, a különbözetet pedig átutaljuk megtakarítási számlánkra.

Jó ötlet lehet az, hogyha valamilyen nagyobb összegű fogyasztási cikket, akár egy ruhát, vagy cipőt veszünk, akkor is alkalmazzuk ugyanezt a módszert. Ha például 27 ezer forintért veszünk egy kabátot, arra 30 ezer forintot teszünk félre, és a maradék 3 ezret a vásárlás után félrerakjuk, akár a megtakarítási számlánkra utaljuk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 25. 17:01
Hosszú fejezet zárult le Roman Abramovics távozásával, aki 19 esztendő után adta át azt a klubot, am...
MEDIA1  |  2022. május 25. 16:48
Automatizált stúdió segíti a 200 munkatárs munkáját.
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 24. 20:35
Vettem ma Metát (FB) 180 dollárért, már egy ideje kinéztem magamnak. Tartani nem szeretném sokáig, s...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?