Shot of a woman using a digital tablet and calculator while going through paperwork in a cafe

Nincs többé hónap vége: ezzel a csodaszabállyal, átlagfizuból is 57 ezret lehet félretenni havonta

2022. január 13. 05:47

Ezt nem oktatják semmilyen iskolában, pedig a jelenlegi helyzetben mindenkinek érdemes tudnia róla. A Pénzcentrum által felvázolt, roppant egyszerű módszer segítségével bebiztosíthatod anyagi biztonságodat, hogy ne érjen többször az a kellemetlen érzés, hogy túl nagy lábon élnél és hogy ne kelljen többé hó végén azon gondolkodnod, két nélkülözhetetlen dolog közül melyiket engedheted meg magadnak. 

Az utóbbi időszak rendkívül nagy pénzügyi kihívás elé állította magyarok millióit. Hiába nőtt ugyanis dinamikusan az átlagbér, ezzel párhuzamosan a 14 éve nem látott infláció durván feltornázta az árakat az élet majd minden területén.

Nem meglepő tehát, hogy egy tavaly év végi felmérés szerint a magyar háztartások közel 60 százalékának rontotta a pénzügyi helyzetét a koronavírus-járvány. A válaszadók 39 százaléka mondta, hogy kisebb, míg 18 százaléka azt, hogy nagyobb mértékben szenvedte meg anyagilag a pandémiát. 

Rengeteg magyarnak ezért a hó végén már az is dilemma, melyik számlát fizesse be, vagy hogyha a sárga csekkre még félre is tud tenni, a szórakozásról, vagy épp a minőségi étkezésről kell lemondania. Pedig sokaknál a jövedelmi helyzetük önmagában nem indokolná, hogy ennyire meg kelljen szorítani a nadrágszíjat, egyszerűen rosszul takarékoskodnak.Nekik igazán jó hírt hoztunk, ugyanis van egy bevált módszer, amivel szinte mindenki egyszerűen rendezheti pénzügyeit.

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, milyen fontos költéseink stratégikus megtervezése, épp ezért az első és legfontosabb dolog, hogy készítsünk büdzsét róluk. Enélkül ugyanis bármennyi pénzt képesek vagyunk elszórni, és fel sem tűnik majd, mire költünk többet a szükségesnél. Persze a büdzsékészítésnek is rengeteg módja van. A Pénzcentrum most egy bevált és méltán népszerű felosztást mutat be.

Az ökölszabály a következő:

  • Fizetésünk 50 százalékát költsük az elkerülhetetlen kiadásokra,
  • 20 százalékát rakjuk félre,
  • 30 százalékát pedig költsük el bármire, amire csak szeretnénk.

Persze gyakran azt sem könnyű eldönteni, milyen jellegű költésünket melyik kategóriába soroljuk. Ebben is próbálunk segíteni.

Így kategorizáld költségeid

Az elkerülhetetlen költési csoportba kell kerülnie mindennek, ami rendszeres kiadás, és feltétlenül szükséges normális életvitelünk fenntartásához. Ilyen kiadásnak számít a lakbér és a rezsi, a telefon és az internetszámlák, az alapvető élelmiszerek, a higiéniai termékek és az esetleges gyógyszereink.

A második kategória is eléggé magától értetődő. Nem különösképpen szorul magyarázatra, miért érdemes a keresetünk egy részét félretenni. Bármikor, bárkivel előfordulhat, hogy egy hirtelen jött nagyobb kiadást kell fedeznie, esetleg lecsökken jövedelme, rosszabb esetben megszűnik munkahelye. Ilyenkor pedig kell egy vésztartalék, amihez bármikor tudsz nyúlni. Ha gondot okoz, miképp rakj félre, Warren Buffet tanácsához érdemes tartani magad.

Ne azt takarítsd meg, amit nem költöttél el, hanem költsd el azt, amit nem takarítottál meg

Az idézet tű pontosan rávilágít arra a hibára, hogy az emberek nagy része csupán azt a pénzt teszi félre, ami megmarad a hó végén. Pedig éppen fordítva kéne gondolkozni. Hó elején ekülönítsd el a megtakarításra szánt összeget, a maradékot pedig oszd be a hónapra.

A harmadik kategóriába tartozó pénzt, ami ideális esetben a béred 30 százalékát teszi ki bármire elköltheted, ami örömet okoz neked. Ez azért is fontos, hogy éreztesd magaddal, a tudatos költés nem spórolás, vagy nélkülözés, és hogy érdemes dolgoznod, mert olyan dolgokat engedhetsz meg magadnak a fizetésedből, amit anélkül nem tehetnél.

Mennyi megtakarítás kell a létbiztonsághoz?

Az Ipsos MORI felmérése szerint átlagosan 6 és fél hónapig bírnák finanszírozni magukat a magyarok, ha hirtelen elveszítenék jövedelemforrásukat, munkahelyüket. Jelenleg minden ötödik magyar (19 százalék) semmilyen pénzügyi tartalékkal sem rendelkezik, és 33 százalék azok aránya, akik legfeljebb három hónapig bírnák eltartani magukat, váratlan jövedelemkiesés esetén.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Eközben a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat legfrissebb adatai szerint tavaly év végén átlagosan 16 hónapba, azaz 490 napba tellett munkát találni Magyarországon. Az álláskeresők 40,3 százaléka ráadásul a decemberi adatok szerint semmilyen pénzbeli támogatást nem kapott. A tartósan, egy éven túl nyilvántartásban lévő álláskeresők száma pedig 16,8 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi számhoz képest.

Tehát a három hónapnyi tartalékra minimum szükség lehet, de a biztonság kedvéért jobb ha egy egész évnyi keresetün félre van téve egy válsághelyzet esetére. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat statisztikái alapján kiszámoltuk, hogy egy átlagos keresőnek mennyi pénzt kéne összeszednie, hogy fenntartsa magát egy váratlan munkanélküliség alatt.

A bruttó átlagkereset a pénzügyi, biztosítási tevékenység ágban volt a legmagasabb (746 000 forint), ami a Pénzcentrum számítása szerint 496 090 forintnyi nettó bérnek felel meg. A legrosszabbul keresők a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén dolgozók voltak, akik bruttó 261 200 forintot kerestek, vagyis számításaink szerint mindössze 173 698 forintot vihettek haza havonta.

Ahogy grafikonunkon is látható, a 20 százaléknyi megtakarítás havi szinten még a legjobban fizetőszektor átlag dolgozóinak körében is kevesebb, mint 100 000 forint. Három havi félretett pénzük viszont, ha tartják magukat a szabályhoz már 297 654 forint, ami egy válsághelyzet esetén egész jó egyszeri segítség lehet. Egy év alatt pedig 1 millió 190 616 forintot spórolhatnak, ami egy komolyabb projekt, például egy régóta tervezett lakásfelújítás finanszírozására is elég lehet.

Még a legrosszabbul fizető szektorban dolgozók is megengedhetik maguknak, hogy félretegyenek havi 34 739 forintot (ez felel meg fizetésük 20 százalékának:) három hónap alatt pedig ez a csekély összeg is 104 217 forintosra duzzad. Egy évig tartva magukat a módszerhez pedig egy 173 698 forintot kereső dolgozó is 416 868 forintot tud összekuporgatni. Ez pedig vésztartaléknak, vagy egy kisebb volumenű felújításhoz, pár új bútor megvásárlásához is bőven elég lehet.

Az 50-20-30 szabályból a kötelező költségeken felüli összeget persze kezelhetjük flexibilisen. Ha pedig a szórakozásra és megtakarításra szánt pénz arányát megcseréljük és utóbbira szánjuk a keresetünk 30 százalékát jóval gyorsabban gyarapodik majd megtakarításunk. Érdemes lehet tehát variálni a módszerrel. Például a pandémia miatt bevezetett korlátozások alatt felesleges lett volna a keresetünk 30 százalékát szórakozásra szánni, nyáron ezzel szemben belefér, ha az erre elkülönített összeg pár hónapig felszalad bevételeink 35-40 százalékára.

Nem feltétlen érdemes ülni a pénzen

Ha már sínen vagyunk a biztos megélhetésünk biztosítása szempontjából, vagy egyszerűen nem akarunk erre éveket várni, érdemes lehet azon is elgondolkodni, hogyan  gyarapíthatjuk tovább vagyonunkat. Persze a pandémia alatt a befektetési lehetőségek és a magyarok befektetésre való hajlandósága is nagyot változtak.

Magyarországon egy friss felmérés szerint a megtakarítással rendelkezők elsősorban a hagyományos termékekben (takarékkönyvek, kártyák és számlák), illetve valamilyen biztosításban tesznek félre (22-22 százalék, de sokan tartják a megtakarításukat készpénzben (20 százalék).

12 százaléknak van nyugdíjpénztári megtakarítása, és mindössze 9 százalék mondta azt, hogy legalább részben értékpapírban fialtatja spórolt pénzét. Ezek egyébként a jelen helyzetben logikus megoldásnak tűnnek. A bizonytalan gazdasági kilátások miatt ugyanis alapvetően érthető, hogy alacsony a magyarok kockázatvállalási kedve.

Az állampapíroktól való idegenkedés azonban indokolatlan, hiszen azokban továbbra is nagyon alacsony kockázattal biztosítanak jól kalkulálható hasznok. A bátrabbaknak pedig, ha már van pár milliójuk, továbbra is érdemes lehet a tőzsdébe is beszállni. Egy jó befektetéssel ugyanis idén is hatalmast lehet szakítani. A Pénzcentrum januárban már hosszabban, a piac szakértőinek bevonásával is foglalkozott az év első felében legvonzóbbnak mutatkozó befektetési lehetőségekkel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm