Caucasian pregnant woman working on a laptop and sitting on a couch at her home.

SZJA-visszatérítés 2022: minden, amit a várandós kismamáknak tudniuk kell az adóvisszatérítésről

2021. október 18. 14:01

Még mindig sok a homályos kérdés a 2022-es évi SZJA-visszatérítés körül azután is, hogy a részletek megjelentek a Magyar Közlönyben. A Pénzcentrum most annak járt utána, hogy a várandósok milyen feltételek mellett, hogyan juthatnak jövőre a visszatérítéshez.

A személyi jövedelemadó visszatérítés legfontosabb tudnivalóit már korábban részletesen közöltük, azonban sokan még mindig tanácstalanok: jár-e nekik jövőre a visszatérítés, és ha igen, mit kell tenniük hozzá. Különösen sok a kérdés azon családokban, ahol a várandósok gyermekei év végéig már nem fognak megszületni. A Pénzcentrum kérdéseire azzal kapcsolatban, hogy a várandósok mely esetben, milyen összegre számíthatnak, és hgyan tudják igényelni a KCG Partners jogi szakértői adtak választ.

Pénzcentrum: A várandósoknak van-e külön teendőjük az SZJA-visszatérítés igénylésével kapcsolatban? Mikor kaphatják meg automatikusan, és milyen esetben kell jelezniük az igényt?

KCG: A várandós kismamáknak - ha év végéig betöltik a harmadik hónapot, de nem születik meg még  a gyermekük - minden esetben szükséges nyilatkozniuk arról, hogy a visszatérítés a magzatra tekintettel illeti meg őket és meg kell adniuk a kiutaláshoz szükséges adatokat (bankszámlaszám vagy postai cím) is. Az adóhatóság ugyanis csak már a családi pótlék folyósítása esetén ismeri az utaláshoz szükséges adatokat.

A nyilatkozat megtételére az ún. VISSZADÓ nyomtatványon lesz lehetőség 2021. október 31-ét követően, de legkésőbb 2021. december 31-ig. 

Ugyanez vonatkozik a - a várandósság 91. napjától - várandós nő közös háztartásban élő házastársára is (e körben az élettárs nem jogosult). Amennyiben nem élnek ezzel a lehetőséggel, úgy az utalás nem érkezik meg 2021. február 25-ig, de az szja bevallás megfelelő kitöltésével kérhetik a visszatérítést az adóhatóságtól. Az szja-bevallási tervezetek 2022. március 15-től tekinthetők meg az eSZJA felületen. Ilyen esetben a visszatérítést a NAV a bevallás beérkezésétől számított 30 napon belül utalja ki.

PC: A várandósoknak is egész évre jár a visszatérítés, vagy csak arányosan a terhesség kezdetétől?

KCG: A visszatérítésre az jogosult, aki a 2021-es év akár csak egy napján is jogosult a családi kedvezményre. Ebből következik, hogy a várandós kismamáknak - amennyiben az  év végéig betöltik a várandósság 91. napját - és közös háztartásban élő házastársuknak is a teljes visszatérítés jár a 2021. évben általuk ténylegesen befizetett személyi jövedelemadóból

PC: Ha valaki veszélyeztetett terhes, és várandóssága alatt bizonyos ideig táppénzen van, mennyi visszatérítésre számíthat? Hogyan kell ezt kiszámolni?

KCG: A táppénz megállapított összege egyedi esetenként változik és sok tényezőtől függ (többek között a foglalkoztatás formájától, a megelőző biztosítási jogviszony tartamától és természetesen az alapul szolgáló átlagkeresettől). Főszabályként a táppénz mértéke - biztosításban töltött idő alapján - a napi átlagkereset 50%, illetve 60%-a. Az ellátásnak azonban van maximuma, így a táppénz egy napra járó összege nem haladhatja meg a minimálbér kétszeresének 1/30-ad részét. 2021-ben a havi minimálbér összege 167 400 forint - ez alapján a táppénz napi összege nem lehet több, mint 11 160 forint.

Fontos szabály azonban, hogy mind az első 15. napban járó betegszabadás idejére járó távolléti díj 70%-a; mind a táppénz összege után levonásra kerül a személyi jövedelemadó, így az a visszatérítés alapjául szolgálhat.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 4. 19:58
Úgy közölt valótlanságokat beismerő közleményeket a TV2 Tények című műsora Juhász Péterről, hogy az...
Holdblog  |  2022. december 4. 07:02
Napjainkban egyre többet beszélgetek a gazdagságról, gazdagodásról, annak korlátairól. Lehet nagyon...
Bankmonitor  |  2022. december 3. 10:37
A Magyar Nemzeti Bank értékelése szerint 2022. végére a lakáscélú jelzáloghitelek átlagos THM (telje...
MNB Intézet  |  2022. december 2. 10:10
Az ember közösségi lény. Barátaink, szeretteink boldogsága számunkra is boldogság forrása. De mitől...
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 4. vasárnap
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
December 4.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 4. 16:10