6 °C Budapest
Caucasian pregnant woman working on a laptop and sitting on a couch at her home.

SZJA-visszatérítés 2022: minden, amit a várandós kismamáknak tudniuk kell az adóvisszatérítésről

2021. október 18. 14:01

Még mindig sok a homályos kérdés a 2022-es évi SZJA-visszatérítés körül azután is, hogy a részletek megjelentek a Magyar Közlönyben. A Pénzcentrum most annak járt utána, hogy a várandósok milyen feltételek mellett, hogyan juthatnak jövőre a visszatérítéshez.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A személyi jövedelemadó visszatérítés legfontosabb tudnivalóit már korábban részletesen közöltük, azonban sokan még mindig tanácstalanok: jár-e nekik jövőre a visszatérítés, és ha igen, mit kell tenniük hozzá. Különösen sok a kérdés azon családokban, ahol a várandósok gyermekei év végéig már nem fognak megszületni. A Pénzcentrum kérdéseire azzal kapcsolatban, hogy a várandósok mely esetben, milyen összegre számíthatnak, és hgyan tudják igényelni a KCG Partners jogi szakértői adtak választ.

Pénzcentrum: A várandósoknak van-e külön teendőjük az SZJA-visszatérítés igénylésével kapcsolatban? Mikor kaphatják meg automatikusan, és milyen esetben kell jelezniük az igényt?

KCG: A várandós kismamáknak - ha év végéig betöltik a harmadik hónapot, de nem születik meg még  a gyermekük - minden esetben szükséges nyilatkozniuk arról, hogy a visszatérítés a magzatra tekintettel illeti meg őket és meg kell adniuk a kiutaláshoz szükséges adatokat (bankszámlaszám vagy postai cím) is. Az adóhatóság ugyanis csak már a családi pótlék folyósítása esetén ismeri az utaláshoz szükséges adatokat.

A nyilatkozat megtételére az ún. VISSZADÓ nyomtatványon lesz lehetőség 2021. október 31-ét követően, de legkésőbb 2021. december 31-ig. 

Ugyanez vonatkozik a - a várandósság 91. napjától - várandós nő közös háztartásban élő házastársára is (e körben az élettárs nem jogosult). Amennyiben nem élnek ezzel a lehetőséggel, úgy az utalás nem érkezik meg 2021. február 25-ig, de az szja bevallás megfelelő kitöltésével kérhetik a visszatérítést az adóhatóságtól. Az szja-bevallási tervezetek 2022. március 15-től tekinthetők meg az eSZJA felületen. Ilyen esetben a visszatérítést a NAV a bevallás beérkezésétől számított 30 napon belül utalja ki.

PC: A várandósoknak is egész évre jár a visszatérítés, vagy csak arányosan a terhesség kezdetétől?

KCG: A visszatérítésre az jogosult, aki a 2021-es év akár csak egy napján is jogosult a családi kedvezményre. Ebből következik, hogy a várandós kismamáknak - amennyiben az  év végéig betöltik a várandósság 91. napját - és közös háztartásban élő házastársuknak is a teljes visszatérítés jár a 2021. évben általuk ténylegesen befizetett személyi jövedelemadóból

PC: Ha valaki veszélyeztetett terhes, és várandóssága alatt bizonyos ideig táppénzen van, mennyi visszatérítésre számíthat? Hogyan kell ezt kiszámolni?

KCG: A táppénz megállapított összege egyedi esetenként változik és sok tényezőtől függ (többek között a foglalkoztatás formájától, a megelőző biztosítási jogviszony tartamától és természetesen az alapul szolgáló átlagkeresettől). Főszabályként a táppénz mértéke - biztosításban töltött idő alapján - a napi átlagkereset 50%, illetve 60%-a. Az ellátásnak azonban van maximuma, így a táppénz egy napra járó összege nem haladhatja meg a minimálbér kétszeresének 1/30-ad részét. 2021-ben a havi minimálbér összege 167 400 forint - ez alapján a táppénz napi összege nem lehet több, mint 11 160 forint.

Fontos szabály azonban, hogy mind az első 15. napban járó betegszabadás idejére járó távolléti díj 70%-a; mind a táppénz összege után levonásra kerül a személyi jövedelemadó, így az a visszatérítés alapjául szolgálhat.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. december 2. csütörtök
Melinda, Vivien
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?